Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Hogyan hatnak ránk a fűszerek?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.03.19 11:57
Hogyan hatnak ránk a fűszerek?

A fűszerek igen izgalmas világa tárulhat szemünk elé, ha megismerkedünk a hatásaival. Azon túl, hogy ízlelőbimbó-bombák, a szervezetünkre is jótékonyan fejtik ki egészségmegőrző hatásaikat.

Fokhagyma

Idézzük csak fel a mennyei fokhagyma illatát egy pennés cukkini salátában! Szinte azonnal éhesek leszünk, mert ez a rendkívül erőteljes aromával rendelkező szuper fűszernövény igen nagymértékű étvágyfokozó hatással bír és megannyi ételnek ad összehasonlíthatatlanul finom ízt. Érdekes, hogy a fokhagyma hatóanyaga tulajdonképpen egy szagtalan vegyület és aprításra lesz csak jellegzetes illata. Magát a hagymáját is és az illóolaját is hasznosítják a főzésen kívül orvosi célokra. Már a középkor előtt is alkalmazták külső és belső fertőtlenítésre, még sebek esetén is. Köztudottan az emésztési folyamatok javulásában és a tápanyagok hasznosításában is jelentős szerep jut a fokhagymának. Megfázáskor, náthásan vagy torokgyulladáskor ez az első, amit többségünk azonnal elővesz a kamrából és nyersen fogyaszt, mivel fokozottan gyulladáscsökkentő hatással bír és kiváló immunerősítő. Ami még a magaslatokba emeli a fokhagymát, az az, hogy jótékony hatással bír a keringési szervrendszerre is, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, ráadásul vitaminokban is gazdag. Nagyon finom fokhagymás ételeket és önteteket tudunk varázsolni a konyhában, mint például rizslepény fokhagymás mártogatóvalfokhagymás pogácsasült csirkecomb fokhagymás mártással.

Bazsalikom

paradicsomos-bazsalikomos pizza mindenki szeme előtt ott terem, amikor felidézi ezt a kellemes illatú zöldfűszert. Gyógyító repertoárjában toroköblítő, gyomorerősítő, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatás is szerepel. Teaként is fogyasztható, íze bársonyos és mézzel még finomabb. A pizzákon kívül tésztafélék, saláták és húsételek közkedvelt fűszernövénye, mint például a görögös csirkecomb bazsalikomos sült paradicsommalbazsalikomos tejszínes csirkemell rozmaringos sült burgonyával.

Bors

A bors a só mellett egy, szinte kivétel nélkül minden háztartásban megtalálható fűszer, amelynek többféle erősségű változatával találkozhatunk. Alapjában véve a bors étvágygerjesztő, baktériumölő, így tartósításra is kiválóan alkalmas. Kis mennyiségben émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen is lehet alkalmazni. Torokfájás esetén mézzel összekeverve szokták megenni. Tipikusan a magyaros konyha egyik elengedhetetlen kelléke a bors, így például előszeretettel megborsozzák a tradicionális gulyáslevest, a székelykáposztát és a pecsenyeburgonyát is.

Citromfű

Üdítő aromájú teája nyugtató hatású, feszültségoldó, így enyhe depresszió elleni hatással bír. Nagyon kellemes masszázsolajat is készítenek belőle, mert illata nyugtató hatású. Igen hatásos tenziós fejfájásra is. Csökkenti a vérnyomást, ezért akiknek alacsony a vérnyomásuk, nem javasolt a fogyasztása. Lázas megbetegedésekre és felső légúti panaszokra is hatásos fűszernövény, amely gyógynövény is egyben.

Édeskömény, csillagánizs

Az édesköményt és a csillagánizst még gyerekkorunkból ismerhetjük, mert ezek voltak az első folyékony állapotú gyógyszeralapanyagok, a köptetőt akkor kaptunk, amikor begyulladt a torkunk. Mindezt azért, mert erőteljes nyákoldó hatású, ezzel elősegíti a váladék felköhögését a légutakból. Ezenkívül szoptatós anyukák tejelválasztását is serkenti, tea formában szokták forgalomba hozni e célból.

Fahéj

A fahéjnak fantasztikusan „orrba mászó” illata van, gondoljunk csak a fahéjas almás süteményre, a fahéjas almalevesre, vagy a fahéjas csokoládétortára. Ez a kérges fűszer is jó emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő és nem utolsó sorban idegerősítő. Férfiaknak segít az impotencia kezelésénél. Nőknek beállítja a rendszertelen havi ciklust. Nagyszerűen alkalmazható mint közérzet- és hangulatjavító.

Kakukkfű

Elsősorban levesekhez és húsételekhez adják, vagy olaszos mártások és pizzaszószok alkotórésze, mint például a tejfölös kakukkfüves zöldbableves, kakukkfüves répakrémleves, kakukkfüves-sajtos édesburgonya, kakukkfüves vasalt csirkecomb. Teát is készíthetünk belőle, amelyet citrommal és mézzel is ízesíthetünk. Ez a tea légútfertőtlenítő hatású és a kakukkfű gyulladásellenes hatóanyagát köhögéscsillapító készítményekben is fellelhetjük. A kakukkfű is étvágygerjesztő hatású, valamint segít a vérkeringést szabályozni.

Sok zöldfűszer és egyéb ínycsiklandozó fűszer- és fűszercsomag jelentős árengedménnyel is beszerezhető a Lidl akciós újság segítségével. Egészségtudatosan ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb fűszereket és akár gyógyító hatásukat kihasználva alkalmazni azokat.

Szponzorált cikk