Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Magolajok, olajütés a Batha családnál az Őrségben

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2013.10.11 14:52
Magolajok, olajütés a Batha családnál az Őrségben

Majd' egy hónapja Kőszegre látogattunk barátainkkal. Szeretem ezt a kisvárost, minden rendben van vele, ráadásul, nagyon jó időt is fogtunk ki, sikerült kirándulnunk is, a Szabó-hegyre, az őszi napsütésben. Minden évben október elején rendezik meg az Orsolya napi vásárt, ami már kicsit túlnőtte a városkát, de még nincs körhinta-zsákban futás-tenyérjóslás, viszonylag egy mederben megy a dolog, sok a kézműves termék, ráadásul szép csomagolásban, ízléses címkékkel, lekvártól a mézig.

Majd' egy hónapja Kőszegre látogattunk barátainkkal. 

Szeretem ezt a kisvárost, minden rendben van vele, ráadásul, nagyon jó időt is fogtunk ki, sikerült kirándulnunk is, a Szabó-hegyre, az őszi napsütésben. 

Minden évben október elején rendezik meg az Orsolya napi vásárt, ami már kicsit túlnőtte a városkát, de még nincs körhinta-zsákban futás-tenyérjóslás, viszonylag egy mederben megy a dolog, sok a kézműves termék, ráadásul szép csomagolásban, ízléses címkékkel, lekvártól a mézig. 

Itt találkoztam másodszorra a Batha családdal, akik mindenféle magokból sajtolt olajokat kínálnak. A üvegek szépek, a címkék, és a betűformák is egyszerűek, letisztultak. 
Az utánfutóra épített árubemutatóhoz hozzátartozik egy fából készült prés is, ami működés közben mutatja meg, hogyan is készülnek ezek az olajok. 

Pál és Judit minden termékünkről tudja, hogy mire jók, és tanácsokat is adtak az érdeklődőknek, vásárlóknak. A két napos kirándulás után  négy hónapos kisfiunkkal még Kőszegtől délre majdnem 100 km-t autóztunk, mert kíváncsi voltam, hogyan is élnek, és készítik ezeket a remek termékeket.

Manapság kezd elkopni a "bio" és a "kézműves" fogalom, de ez a család Őriszentpéter után, Szalafőn, sok gyerkőc mellett valóban régi módszerekkel készíti el, és palackozza az olajokat.

Ráadásul jól ötvözik az ősi és a modern módszereket, mert maga a sajtolás régi technológián alapul, a tárolás már rozsdamentes tartályokban történik.
A Batha család hisz abban, amit csinál, és elhiszi, hogy ez jó - és talán ettől is működik. Nincs benne trükk, csalás, csakis a valódi magolajok. 
A hagyományos pirított tökmagolaj mellett lenmagolaj, mákolaj, máriatövisolaj, dióolaj, szőlőmagolaj, sárgabarackmag olaj is készül itt. 

Pál édesapja, aki pálinkafőzéssel is foglalkozik, elmondta, hogy néha sokat kell kísérletezni, hogy mondjuk egy csipkebogyóból hogyan lehet olajat "ütni", de általában sikerül. A kedélyes nagypapa maga javítja is a szerszámokat, fogaskerekeket is, ettől is kerek a történetük.
Nagyon szeretném, ha a magzsola.hu oldalán kaphatóak lennének az olajok, csak az üvegek csomagküldésétől ódzkozok egy kicsit. 

Dolgozunk a megoldáson, remélem, hamarosan a megvásárolható termékeink között leszek ezek a míves magolajok is.

Itt egy video is róluk, Borbás Mária is ellátogatott hozzájuk: