Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Reggeli - így, vagy úgy mi az a glikémiás index?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2013.07.23 11:06
Reggeli - így, vagy úgy mi az a glikémiás index?

Reggeli. Amivel indul a nap - vagy amivel nem. Sokan egyáltalán semmit nem esznek reggel, rosszabb esetben helyette csak egy kávéval indulnak, azzal boot-olnak be. :-) Többféle megközelítés, ha jobban tetszik, filozófia létezik.

Reggeli - amivel indul a nap - vagy amivel nem. Sokan egyáltalán semmit nem esznek reggel, rosszabb esetben helyette csak egy kávéval indulnak, azzal boot-olnak be. :-)

Többféle megközelítés, ha jobban tetszik, filozófia létezik.

1. Mit együnk? 2. Egyáltalán együnk-e valamit?

Az első szerint, reggelizz úgy, mint egy király. Sokan ezt felhívásnak veszik, a jó magyaros, zsíros villásreggelihez. Lehet ezt még fokozni is, zöldség nélkül, jól megsózva, fehér kenyérrel. Ettől jólakottnak, telítettnek érzi magát az ember - majd gyorsan el is fárad, aztán még egy kávé....

A második vélemény arra lapoz, hogy délig nincs is szükség különösebb kalóriabevitelre.

A "magevők" azért tudatosabban közelítik meg ezt a kérdést.

Többször értekeztem már magzsola.hu által megismert GI-ről, azaz a glikémiás indexről. Röviden, ez azt jelenti, hogy egy-egy elfogyasztott étkezés milyen gyorsan löki meg a vércukorszintet. 

Ha magvakkal, aszalt, vagy friss gyümölcssel "indítózok" reggel - ami eleinte furcsa volt, és kicsit szoknom is kellett - meglepő módon, 5-6 alkalom után azt vettem észre, hogy tovább tartott a telítettség érzés, azaz később lettem éhes, mint egyébként.

Nagyon klasszul be lehet ezt építeni a reggeli ébredés utáni rituáléba. Egy szép kis müzlis tálka, tökmaggal, homoktövissel, aszalt szilvával, friss őszibarack darabokkal, arany mazsolával, goji-val, zabpehellyel, meglöttyintve tejjel, vagy natúr joghurttal - kész is. Mondjuk, kell hozzá kb plusz 10 perc.....

Nekem könnyű, mondhatjátok. Tényleg, nálunk mindig van itthon mindenféle, amit a magzsola.hu-n árulunk.

Kíváncsi vagyok a családtagok, barátok véleményére. Mondani szoktam, hogy emberkísérleteket végzünk. :-) Általában "nagy durcásan, de" elfogy minden a nappali asztalára kitett kínálóból. 

Azt is megkapom néha véleményként, hogy ezek milyen drágák, együttesen. Mintha a kolbászok olcsóbbak lennének!  Nem vagyok vega, de gyakran hallom a fentiekhez hasonlóan azt a "meglátást", hogy "akkor ezek mitől laknak jól?"

Szerencsére, mindent ki lehet próbálni, és sokan vagyunk sokfélék.

Te hogyan vélekedsz erről?