Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola
Fűszerpaprika első osztályú őrlemény
799 Ft-tól

Fűszerpaprika első osztályú őrlemény

Fűszerpaprika első osztályú  őrlemény
Fűszerpaprika első osztályú  őrlemény

... Tovább

Értékelés:

A termék 27 vásárlói vélemény alapján 4.7 pontot kapott. Kíváncsi ki mit írt?

Fűszerpaprika őrölt, különleges, visszazárható PET dobozban

Kiszerelés: 250 g
799 Ft
Kredit érték: 8    Egységár: 3196 Ft / Kg
1000 g
2667 Ft
Kredit érték: 26    Egységár: 2667 Ft / Kg
Alacsony raktárkészlet!

Minden paprika (capsicum annuum) eredetileg csípős volt,

a csemege és édes változatai  nemesítésnek köszönhetőek. Származási helye Közép- és Dél-Amerika (maja neve: “chile”), csak a spanyol hódítók útján jutott át az öreg kontinensre. Ezen kívül Kelet-Ázsiában honosodott meg. Sokan őshonos magyar fűszerként ismerik, ez azonban sajnos nem igaz.

Érdekesség, hogy először gyógyszerként is használták, bőrbetegségekre javallották az akkori orvosok. Biztosan nagyon hatásos lehetett az egyébként is fájó, sajogó felületre valami jó csípőset kenni…..

Az őrlemény minősége és csípőssége attól függ, hogy  a paprikahússal együtt mennyi magot, és eret őrölnek össze. Édes nemes és csemege változatai közül az utóbbi a nemesebb, ezt csak tiszta paprikahúsból készítik. 

Egy kis "paprika történekem"

A  “különleges” paprika élénkvörös, tüzes fényű, kellemesen fűszeres illatú, zamatos, és a legfinomabb őrlésű változat. Mindenki, mint magyar nemzeti fűszer, tekint erre a termékre, ami kiváló minőségű, szegedi paprika lehet csak. Valóban, hazánkban főleg a Kotányi márkanévhez köthetően, sokáig a környék kiemelt jelentőségű volt termelése, és 2013-tól oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott, hungarikumnak is minősítették az innen származó, nemes alapanyagot. Ezen a vidéken termesztése, és feldolgozása már az 1800-as évek elején kezdődött, erre az időszakra már jól ismerték húsételek kiegészítőjeként, ízesítőjeként. Szeged környékén feltehetőleg a szeged-alsóvárosi ferencesek kezdték el termeszteni a paprikát, majd innen terjedt el a környékbeli tanyavilágban. A Tisza mikroklímája különösen alkalmas termesztésére: a magas napsütéses órák száma, a talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve mind hozzájárultak, formálták színét, ízét, aromáját. A XIX. század végére a paprika - tört, zúzott, őrölt, egész formában - vezető kereskedelmi árujává nőtte ki magát. Az 1940-es évekig a magyar változat természetes módon erős volt. Az édes, félédes őrleményekhez az alapanyagból a csípős részeket el kell távolítani. Ez a folyamat volt a paprikahasítás: a csumáját levágták, a termést felhasították, kifordították az ereket kézzel kikaparták. A két világháború között több mint tízezer ember foglakozott ezzel, 20 őrlő malom működött, egyenként legalább 15-20 fő alkalmazottal. Legalább tízezer munkás, és kereskedő dolgozott azon, hogy a szegedi paprika messzi földre eljusson. Annak idején még a Kalocsa környékén, tájkörzetében is nagyobb mennyiségben termelték és szárították, használták a hagyományos alföldi ételek ízesítéséhez. Még manapság is  környékbeli telepüéleken áthaladva, láthatóak a paprikafűzérek, és árulják is "háznál", az ott megállóknak.

Csípős íz fő hatóanyaga a kapszaicin, mellette C-vitamint ( a tárolás során ez gyakran elillan), illó olajokat, zsírt, cukrot, pektint, ásványi sókat is tartalmaz a növényi termés. Festőanyaga  a karotinoid, melyek tápértéke is figyelemre méltó.  

Szintén fontos szám az ún. ASTA érték, ez mutatja meg, hogy a paprika mennyire pirosít, színez. Ez az általunk forgalmazott fajtánál 180-as értékű.

Hazánkban a legelterjedtebb,  nélkülözhetetlen fűszerféleség a török hódoltsággal került be a konyhák polcaira. Alkalmazása széleskörű, vidékenként eltérő jellegű. Levesek, (gulyás, halászlé), hús- és halételek,szalonnás ételek, főzelékek, mártások, sajt, és tojásételek, ízesítője, színezője.

Fontos szabály, hogy a paprikát nem szabad hosszan forró zsiradékban főzni, (főleg nem megégetni) mert elveszíti színét, keserűvé válik. A felhasználás “művészete” éppen abban rejlik, hogy pont el kell találni, mennyire pirítjuk le a paprikát, de úgy, hogy az még megőrizze jellegzetes illatát, színét. 

Több chef, és tapasztalt háziasszony is esküszik arra, hogy a paprika igazán csak állati zsiradékban adja ki legjobb tulajdonságait, tehát érdemes ezt mangalica, vagy legalábbis sertészsírba beletenni, egészen más lesz az étel végső íze. Ízlések és pofonok tekintetében, mint azt tudjuk nem lehet vitatkozni, bár gondolom, ezzel a vegák annyira nem értenek egyet. 

Ez a termék Kínában termesztett, csípősségmentes fűszerpaprikából készült. A válogatott, érlelt és szárított termést hagyományos, köves malomban őrlik szinte púder finomságúra.

Származási hely: Kína
Ismeri, kóstolta már további kiváló fűszereinket is?
Még kedvezőbb árak és nagyobb választék oldalunkon. Minőségi első osztályú fűszerpaprika őrlemény higiénikus csomagolásban Magyarország egész területére. Fűszerpaprika különleges őrlemény 799Ft. magzsola
100% szárított, őrölt fűszerpaprika
Kína

Vásárlóink írták a(z) Fűszerpaprika első osztályú őrlemény termékről:

B E T Ö L T É S

Magzsola logo
1
...
1-5 / 27
Vásárló
A MAGZSOLÁTÓL szerzem be a fűszer nővényeim.(szárítva) Legutóbb a csemege különleges pirospaprikát is (3kg -ot!) évekig kitartott piros csomagolású zacskójában ,a mai napig is szép piros az étel tőle,az íze kiváló!! A kételkedőknek ajánlom.h vásároljanak,h meggyőződjenek az itt leírtak valódiságáról!! MINT ÖN" tamáskodó" CSABA, VÁSÁROLJON BÁTRAN:nem téglaport és NEM GOMBA FERTŐZÖTT pirospaprikát fog kapni!!!
üdv. Samu
Vásárló
Rendszeresen innen rendelem, szép piros színe főzés közben is megmarad
Vásárló
Vegyes érzéseim vannak evvel a termékkel. Nem igazán édes, inkább kesernyés.
A magyar paprikák jobban ízlenek.
Vásárló
Az idén május 5-én vettünk belőle először, akkor elmulasztottam értékelni. Vettünk volna újra - ezúttal 1000 grammot - belőle, ha nem lennénk maximálisan elégedettek?!
Vásárló
Az előző alkalommal már vettünk belőle egy 500 grammos dobozzal. Mivel gyakran használjuk, ezúttal 1000 grammot vettünk. Szeretjük, mert kellemes a színe, az illata, a vele főzött ételek jóízűek.
1
...
1-5 / 27

Értékelje Ön is a(z) Fűszerpaprika első osztályú őrlemény terméket

Vásárlóink tapasztalatai, visszajelzései hozzájárulnak a többiek informálódásához. Az Ön segítségével más felhasználók is megtalálhatják a kívánt, illetve az igényeiknek megfelelő terméket.

Ön még nem vásárolta meg ezt a terméket. Értékelést csak bejelentkezett felhasználóink írhatnak, a termék megvásárlását követően.

Ezt vették még

Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Fűszerpaprika első osztályú őrlemény mellé:

Himalaya só
Himalaya só
349Ft-tól
Goji bogyó
Goji bogyó
999Ft-tól
Kakaópor
Kakaópor
459Ft-tól
Bulgur
Bulgur
399Ft-tól

Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.