Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A gyógynövények, vitaminok és azok hatásai

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.06.02 10:45
A gyógynövények, vitaminok és azok hatásai

A magzsolán az aszalt gyümölcsökön, és magvakon kívül jó néhány, egészségmegőrzéssel kapcsolatos terméket is lehet kapni.

Miért? Mert a vásárlói elemzésekből, visszajelzésekből azt látom, és olvasom ki, hogy nagy az igény az ilyen típusú, természetes alapú készítményekre....

Hogy kapjon egy kis háttér információt: beszállítói oldalról rengeteg terméket kínálnak számunkra, ezekből alakítottuk ki eddigi kínálatunkat, "portfóliónkat".

Minden bővítés, új termék, vagy termékcsoport magában hordozza annak kockázatát is, hogy vevőink, törzsvásárlóink, vagy érdeklődőink ízlését nem sikerül eltalálni, és félrenyúlok egy újdonság belistázásával. Szerencsére, ez ritkán fordul elő, ha valami nem megy, azt kivesszük kínálatunkból.

Visszatérve az eredeti témára: pont a goji bogyó az egyik olyan termékünk, ami miatt elindultam az új beszerzésekkel a vitaminok és táplálék kiegészítők felé. 

Pl. vitamint rengeteg félét lehet kapni, ezekat eddig úgy értékeltem, hogy mennyi bennük a hatóanyag, és ehhez képest mennyibe kerülnek, pl. C-vitamin. Az eddig eszembe sem jutott, hogy egy szerves alapanyagból készült vitamin felszívódási aránya sokkal jobb, mint a mesterséges úton előállítottaké..... pedig így van. Így találtam rá a GAL készítményekre, melyeket jómagam, és családom is használjuk. 

Ezen termékekről, illetve várható hatásaikról azonban felettébb óvatosan kell fogalmaznom, egy-egy termék leírásánál, hiszen a hatályos gyógyszerészeti rendelkezések eléggé leszűkítik a lehetőségeket - értem ez alatt, hogy egy "nem gyógyszerről" nem írhatok le konkrét, várható hatásokat. 

Értem én, hogy sok a kókler ebben a szakmában is, és a gyógyszereket drágán fejlesztik, és tesztelik labor körülmények között (legalábbis ezt állítják), de az mégis érdekes, hogy egy gyógynövényről nem nagyon írhatok le gyógyhatásokat.... vicces, nem?

Ráadásul, a jelenlegi felpörgetett világban sokan instant, azonnali hatást várnak el, egy megvásárolt terméktől, mivel pl. a fájdalomcsillapítók is gyorsan hatnak= időlegesen megbénítják azokat a receptorokat, amikkel a fájdalmat érezzük - de attól még fáj. (tudom, hogy ez nem túl tudományos leírás, de a gondolatom lényege benne van).

A növényi készítmények hatásmechanizmusa lassabb, lehet, hogy csak egy hét, kúraszerű, rendszeres alkalmazással hozza meg a hatását.  Kinek van erre türelme, ezt kivárni? Sokaknak. Hiszen egyre többen érdeklődnek akár a GAL készítmények, akár a dél-amerikai növényekből készült, kapszulás termékek iránt, melyekből hamarosan tinktúra változataink is lesznek.

Korábban írtam már erről, hogy egy soproni gyógyszerész hölggyel készült riport kapcsán kezdtem keresni a moringa nevű növényre, így találtam rá a magyarországi forgalmazóra. Vezetőjük pont az a típusú személyiség, aki nagyon hisz abban, amit csinál, és ért is hozzá. Györggyel való beszélgetéseim alapján kezdtem el megismerkedni pár olyan növény nevével, amit addig sosem hallottam, pl. chuchuhuasi, cuti-cuti, chanca piedra, mulungu.....

Amikor ezeket feltettem a kínálatba, megvallom, szkeptikus voltam, vajon ki ismeri ezeket rajtunk kívül? Lassan egy év távlatából most már biztosan állítom - elég sokan. Már a keresőszavak elemzéseiből is látszódott, hogy Magyarországon is van egy olyan - egyenlőre szűk - réteg, akik tudatosan keresik és használják a természet, vagy a Jóisten által részükre rendelkezésre álló hatóanyagokat, hogy megrendült egészségüket helyreállítsák, vagy ami a ritkább, megelőzésként erősítsék azt.

Mert nagyon igaz az a gondolt, hogy mindenki számára legfontosabb az egészség és a boldogság - mégis naponta sokat teszünk mindkettő ellen.

Azóta sok vásárlóval beszéltem már telefonon, vagy e-mail-ben, és a pozitív tapasztalatok, vélemények eloszlatták bennem a kezdeti kételyeket.

A közös ezekben az emberekben az (legalábbis én azt szűrtem le), hogy át kell esni a "csak az orvos tud hatékonyan gyógyítani" gondolkodásmódon, kicsit változtatni tudtak a szemléletükön, fókuszukon. Ez a fajta hozzáállás aztán az élet minden területén meghozza a pozitív hatását.