Moringa oleifera Megemelt töltősúly, 450mg!
A Moringa nemzetségbe tartozó csodafa, további nevei, többek közt dobverőfa a dobverőre emlékeztető termése miatt, lóretekfa tormaként fogyasztható gyökerei miatt. A fa gyors növekedésű, magassága 10 méter körüli. Koronája ernyő alakú, levelei aprók, 2-3-szor szárnyalt virágja fehér vagy piros színű, termése meglehetősen hosszú, mogyoró nagyságú magokkal bőven teli. Magvai hosszú, dobverő formájú hüvelytermésében találhatók. A zsenge hüvely zöld színű, idővel barna színű, kemény héjjá érik. Fája fehéres, parafaszerű. Magvából a Behen-olajat sajtolják. Gyökere erős szagú és csípős ízű mint a torma, ezért fűszerként is használják. Leveléből főzeléket is készítenek.
Ez egy tetőtől talping haszonfa. Levele igazi szuper élelmiszer. Az egyik leggazdagabb tápanyagforrás. Energetizáló, lúgosító, gyulladáscsökkentő, hogy csak néhány gyógyhatását említsük. De az egész fa fogyasztható a gyökerétől a terméséig.
Lényegében a trópusokon ez a leghasznosabb fa, egyes helyeken csodafának is nevezik emiatt. Levelei, a gyümölcse, a virágja és még a gyökere is ehető, gyógyító hatású.
Gyökerét az európaiak torma helyett fogyasztották. Spenóthoz hasonló leveleit a legtöbb országban zöldségként, salátaként, savanyúságként és fűszerként fogyasztják. Káliumban és kalciumban gazdag virágait párolva fogyasztják, vagy vajban sütik. A szárított leveleket adhatjuk kenyértésztába, sajtos makarónihoz, főtt rizshez keverhetjük. Rántottához, salátákhoz adhatjuk, szendvicsbe tehetjük a friss leveleket.
Magja olaj- és koaguláns (pelyhesítőszer) forrás. A magvak olajtartalma 19-40 %. Az oliva olajhoz hasonló olaj palmitin, stearin, dokozén, és olajsavakat tartalmaz. Az olajat étkezési céllal használják, illetve a kozmetika ipar hasznosítja. A magvakból préseléssel kinyert olajkivonás után visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként használják. Magvait mogyoróként fogyasztják.
Szinte kifogyhatatlan tápanyagforrás.
Levelei közel százféle vitamint ásványi- és egyéb tápanyagot tartalmaznak. A teljesség igénye nélkül: C-vitamin tartalma 7-szerese a narancsénak, 4-szer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a répa. De a tej kálcium tartalma is csak negyede.
Meghökkentő számok, a legmeglepőbb azonban az, hogy a csodafa protein tartalma duplája a joghurténak! 100 gramm friss levélben 9,3 gramm fehérje található, ami több, mint 3 dl 1,5 százalékos tehéntejé. A növény magjainak 40 százaléka olaj, így az élelmezés mellett a biodízel hajtóanyagokat is előszeretettel készítik ebből.
Ráadásként a leveleket és a magokat a fa rongálása nélkül is be lehet takarítani.
Az indiai ayurvedikus gyógyítás a fa minden részét hosszú ideje használja. A csodafát ott a legértékesebb és a leghasznosabb növényként emlegetik. Az elmúlt időszakban pedig a kozmetikai ipar is kezdi felfedezni magának ezt a csodálatos fafajtát, mivel tápanyag- és vitamin forrásként való használata mellett magas antioxidáns tartalma miatt a szabadgyök semlegesítő kapacitása is rendhagyó. Segíti a szervezet védekező képességét a bőrön és a hajon egyaránt valamint lassítja az öregedés folyamatait is. Az élsportolók legális doppingszerként fogyasztják, a teljesítménynövelő hatása miatt.
Bármely korban fogyasztható, ismert mellékhatása nincs. 90 létfontosságú tápanyagot és 46 féle antioxidánst tartalmaz. Ez a növény a vas és a kálcium egyik legnagyszerűbb természetes forrása.
A növénynek fontos szerepe van a népgyógyászatban. A növény minden részét felhasználják betegségek sorának gyógyítására. A fiatal fák gyökereit ma is használják bőrpír ellen, szélhajtóként, emésztésserkentőnek, külsőleg torokgyulladás ellen. A virágok és a gyökerek glikozinolát tartalma baktériumölő hatású, hatékonynak bizonyult kolera kezelésében. A virágokat epehajtónak, vizelethajtónak használják. A leveleket skorbut és légzőszervi betegségek ellen, a levélből készült pépet sebek gyógyítására használják, a levélkivonatot fertőtlenítésre és malária ellen alkalmazzák. A levél alkoholos kivonatának fájdalomcsillapító hatását, vizes kivonatának HIV elleni antivirális hatását, a gyökerek alkoholos kivonatának ízületi gyulladás ellenes hatását mutatták ki kutatók.
Természetes energiabomba az energiaitalok és más koffeintartalmú ital: kávé, tea, kóla stb. ismert mellékhatásai nélkül. A hatása órák hosszat kitart. A fogyasztásának eredménye a hosszan tartó energia hiperaktivitás nélkül. Az idegrendszert nem terheli, kiegyensúlyozza a vérkeringést.
A szárított levél az alábbiakat tartalmazza:
• a banánnál 4-szer több káliumot
• a rozsnál 4-szer több élelmi rostot
• a narancsnál 4-szer több C vitamint
• a tejnél 14-szer több kálciumot
• a spenótnál 9-szer több vasat
• a répánál kétszer több A vitamint
• és a joghurtnál kétszer több fehérjét
Felhasználási javaslat:
Naponta 3 x 1-2 kapszula
Származási hely: Peru
OSS rendszer
“Az organikus módon kezelt termékek”
A legtöbb természetes terméket fertőtleníteni kell, pasztörizálni vagy egyéb módon sterilizálni. Számos módszer létezik a kezelésre, mint például a besugárzás, etilén-oxid, ózon és UV használata. Ezek a módszerek sok esetben károsítják a hatóanyagokat, bizonyos esetekben veszélyesek is lehetnek akár a környezetünkre, akár egészségünkre.
Az egyetlen nemzetközileg elismert és elfogadott módszer az “organikus sterilizálási rendszer (OSS)” , amely magas hőmérsékletű gőz és vákuum használatával, gyors és kíméletes módon, a hatóanyagok lebontása nélkül sterilizálja a termékeket.
Ez a termék az OSS rendszer segítségével lett csírátlanítva.
Figyelem!
A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására az étrendből hiányzó adatok pótlására, esetleg speciális étrenden lévő anyagok pótlására, kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatást szolgálják, nem utalnak a termékekkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására!
Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvosához vagy más egészségügyi szakemberhez.
Ezen honlapon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.
Minden esetben kérje ki szakorvosa tanácsát!