Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Liofilizált eper -egy különleges finomság

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.08.04 09:51
Liofilizált eper -egy különleges finomság

A liofilizált eper egy igazi különlegesség, melyet az utóbbi évekig szinte kizárólag csak a professzionális cukrászat használt. Íze intenzív, mint a valódi gyümölcs, és pihe könnyű, viszont roppant kényes, törékeny díszítő, és alapanyag egyben.

A liofilizált eper egy igazi különlegesség, melyet az utóbbi évekig szinte kizárólag csak a professzionális cukrászat használt. Íze intenzív, mint a valódi gyümölcs, és pihe könnyű, viszont roppant kényes, törékeny díszítő, és alapanyag egyben.

Először is, nézzük meg röviden, mi is az a liofilizálás? 

A fagyasztva szárítás élelmiszerek tartósítására szolgáló vízelvonásos módszer.  Röviden ez azt jelenti, hogy a vizet eltávolítják a fagyasztott termékből egy szublimációs eljárásnak nevezett módszer alkalmazásával. Szublimáció akkor fordul elő, amikor a fagyott folyadék közvetlenül gáz halmazállapotúvá válik, anélkül, hogy visszajutna a folyadék halmazállapotba. 

A fagyasztva szárítási eljárás három lépésből áll: előfagyasztás, elsődleges szárítás és másodlagos szárítás. Ma már akár otthon is tudunk ilyen módon gyümölcsöket, zöldségeket készíteni, tartósítani, bár eléggé drágán, hiszen egy ilyen berendezés ára jóva 1 millió Ft felett elérhető, így ez marad a gasztronómia részén. Éttermek, cukrászüzemek talán meg tudják ezt fizetni.

liofilizált eper szeletek - magzsola.hu

A liofilizált eper előnyei

  • A liofilizált élelmiszerek tápértékének 97% megmarad

  • A szavatossági idő kitolható, extrém esetben évekig

  • Az élelmiszerek súlya az eredeti érték 5-6%-a

  • Nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, kén-dioxidot, tartósítószereket

  • Az ízek eredeti formájukban megmaradnak.

  • Roppanós, illatos, különleges alapanyagok.

Porcelánhoz hasonló törékenység

Talán ez egyedüli hátránya ennek az eljárásnak pont a lényegéből fakad: mivel a gyümölcsök víztartalma szinte teljesen eltávolításra kerülnek, ezért nagyon törékennyé is válnak. Ez persze, az ízélményt egyáltalán nem befolyásolja, cserébe akár porított formába is kerülhet az adot gyümölcs, esetünkben az eper. Éppen ezért, ha egész, szép szeletekre vágyunk, nagyon figyelni kell a szállításra, nem szabad dobálni, ejteni a liofilizált termékeket. 

Szerencsére, a magzsolánál mi kitaláltunk egy munkamódszert. A termékeket 1 kg-os nagy kiszerelésben, személyesen hozzuk el a magyar forgalmazótól, nem bízzuk azt futárcégekre, elég sok negatív tapasztalat alapján. Ha felbontunk egy zacskóta, azt azonnal, páramentesített környezetben csomagoljuk ki 50 g-o zacskókba.

Ez egy habkönnyű termék, nem a súlya nagy, hanem a térfogata. Csak hogy érzékeltessem: az 1 kg-os zacskó mérete: 50 x 30 cm! Azért választottuk az 50 g-os mennyiséget, mert ez egyrészt ideális méretű, másrészt az ára sem túl magas, harmadrészt, jól csomagolható az internetes megrendelések esetén is. Külön még buborékfóliába is csavarjuk a csomag összeállítása során, így sikerül megőrizni a gyümölcsszeletek épségét. 

liofilizált málna - ár, vásárlás, rendelés - magzsola.hu

Természetesen, kb 5% gyümölcspor is keletkezik, minden óvatosság mellett, azonban büszkén mondhatom, hogy a fenti munka módszert alkalmazva, vásárlóink nagyon is elégedettek a liofilizált eper, és más liózott gyümölcseink minőségével, állagával.

Profi sütés - otthon is! 

Igen, egyre többen vannak azok az igénye, már már művészi hajlamú, tudatosan gondolkodó, alkotó emberek, akik otthon is professzionális sütési alapanyagokból alkotják meg édességeket, tortákat, sütiket. Alapvetően főleg ők vásárolnak ebből a termékből, de sokan vannak olyanok is, akik reggeli müzlijüket dobják fel valami különlegességgel, és nem érik be az üzletekben megvásárolható, jellemzően silányabb alapanyagokból készített, előcsomagolt “finomsággal”. 

Így jó szívvel ajánlom más liofilizált gyümölcseinekt is, mint például a málnát, a vörös áfonyát, vagy a meggyet is. EZ utóbbi két bogyós gyümölcs szerencsére még kevésbé sérülékeny, szép, egész szemeket kap a vásárló. A szamóca és a málna esetén szeletekről van szó, így ezek igénylik a különleges odafigyelést a csomagolsá során. 

Kóstold meg te is otthonodban a liofilizált gyümölcsöket, és válogass sütési alapanyagok között, ahol még külön szeretném felhívni a figyelmed a Bensdorp kakaóporra, valami a callebaut csokipasztillákra, és süthető cseppekre is.