Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Olajos magvak, gluténmentes lisztek - és az avasodás

2017-08-16 08:59:35 Cimkék: táplálkozás | antioxidáns | lenmag | magolaj

Én személy szerint nagyon szeretem ezeket az egészséges ropogtatnivalókat. Pirítva meg különösen.

Tartósítószert nem tartalmaznak, ellenben majdnem mindent, ami kell az élethez. Mire alapozom ezt a feltevésem? Egy magban minden benne van, ami akár egy fához, vagy egy növény kifejlődéséhez kell. Igen, még kell hozzá víz, tápanyag, napsütés, gondoskodás, de az alapok mind abban az az egy magban ott vannak.  Második érvem, hogy az emberiség egyik legősibb tápláléka, és a gyűjtögetés óta megmaradtak nekünk.

Három hátrányunk van:

 - nehéz abbahagyni a nassolást, ha elkezdtem,  egyszer… :-)

- alapos fogmosást igényel, a fogak közé is könnyen beragadnak apró részecskék…

 - némelyik allergén anyagokat is tartalmaz, és ha valaki ezekre érzékeny….

És az előnyök közül pár:

 - telis-tele vannak értékes, esszenciális  zsírsavakkal, mikroelemekkel, vitaminokkal

 - nincs mellékhatásuk (kiv. allergének)

 - a nap bármelyik szakaszában fogyaszthatóak

 - sütikbe, panírba, salátákba is keverhetőek

 - még biztosan sok van…

És amiért az egészbe belekezdtem: egy kis odafigyelést igényel a tárolásuk, felhasználásuk.

Mivel magas a zsír/olajtartalmuk, ezért könnyen avasodhatnak.

Mi az avasodás? Az avasodás egy oxidációs folyamat, melyet szobahőmérsékleten a levegő vált ki, általában ez egy lassú folyamat, amely folyamat eredményeként a zsírok és olajok esetében kellemetlen íz és szaganyagok keletkeznek.

Ennek mértéke persze magonként eltérő, de érdemes erre figyelni. Nekünk a magzsolánál pl. a betárolás és a gyártás, csomagolás során gondoskodnunk kell a lehető legszárazabb környezeti levegőről, és arról is, hogy a zacskóba ebből lehetőleg a legkevesebb kerüljön, hiszen, ha vízpárát is becsomagolunk a magokkal együtt, akkor ez az avasodás felgyorsul.

Az avasodás kívülről egyáltalán nem látszódik, csak akkor lehet vele találkozni, ha kibontjuk a kívülről egyébként szemre teljesen ép terméket.

Hogy lehet ez ellen legjobban védekezni:

 - tároljuk a magokat száraz, hűvös helyen, legalább 19 Celsius foka alatt, esetleg hűtőben.

 - használjuk fel mielőbb a felbontott csomagot, mert az oxidáció lassú folyamata megindul.

Bár jól néznek ki csatos üvegben a konyhapulton, vagy a környékén,a fényre is érzékenyek, tehát tároljuk minél sötétebb helyen, ha huzamosabb ideig nem fogyasztjuk el.

Részben igazak fentiek a gluténmentes liszektre is, hiszen ezek tulajdonképpen olajos magvak (részben) zsírtalanított őrleményei. Az, hogy mennyi zsír/olaj marad ezekben, az egyrészt jó hatással van a sütési tulajdonságokra (tehát, finomabb tőle a süti), másrészt fokozza az avasodásra való hajlamot.

olajos magvak ‹=olajos magvak  gluténmentes lisztek ‹=gluténmentes lisztek

EZEKET OLVASTA MÁR?

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2017-10-30 13:46:44
Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

Az aszalás,mint természetes tartósítási eljárás nagyon kevés háziasszonynak jut eszébe, csak ősszel télen kerül elő azoknál akik szeretik.

Reggeli - így, vagy úgy

2013-07-23 21:35:52
Reggeli - így, vagy úgy

Reggeli. Amivel indul a nap - vagy amivel nem. Sokan egyáltalán semmit nem esznek reggel, rosszabb esetben helyette csak egy kávéval indulnak, azzal boot-olnak be. :-) Többféle megközelítés, ha jobban tetszik, filozófia létezik.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG