Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Teljes kiőrlésű, durum búzából készült tészták jobbak?

2017-09-27 14:29:39 Cimkék: életmód | táplálkozás | fogyás | Tudatos vásárlás | emésztés | vegán

Teljes kiőrlésű, durum búzából készült tészták – jobbak-e, vagy sem?

Manapság, aki teheti, jobb minőségű élelmiszert vásárol, vagy szerez be termelőtől.  Persze, ezt bárki megteheti, csak kicsit fáradságosabb, mint mechanikusan leemelni a boltok polcairól a szemmagasságban jól elhelyezett, szép feliratú dobozokat.

Jobb minőségű-e a teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta, mint a hagyományos, finomlisztes?

Igen, annak eldöntése, hogy jó-e a tészta a szervezetünknek, vagy sem, egy másik kérdés. Igen, glutént tartalmaz. Igen, hizlal is (persze, mennyiség függvényében). 

Bár vannak ellenvélemények, itt van pár előny is, a teljes kiőrlés mellett:

a durumliszt nagyobb szemcsézetű lisztféle, így az emberi emésztőrendszer nehezebben fér hozzá a gluténtartalomhoz.

A fentiekhez kapcsolódóan, lassabb a felszívódása, tehát alacsonyabb a glikémiás indexe is.

a teljesen fehér liszthez képest a maghéj, és a csíra is bele van darálva, tehát több benne az értékes növényi rész.

magasabb az A-, -E C-vitamin tartalma, bár ezek nagy része a főzés során elbomlik

vitathatatlanul magasabb a rosttartalma

nagyobb a fehérjetartalma

jobban „szaporít”, gyorsabban megfő

Miért nem eszik akkor mindenki durumlisztből készült, teljes kiőrlésű tésztát? Mert világos barna színű. Ami jó a kenyérhéjnál, az rossz a tésztánál – így foglalható ez össze.

És a legfőbb érv: nem ezt szoktuk meg. Lehet-e ezen változtatni? Mivel évekig dolgoztunk a gyermekétkeztetés ellátásán, mint beszállító nagyker, jól látszódott, hogy az ilyen „úri huncutságoktól” sokszor maguk a főzőkonyhák is idegenkedtek.  Ha spagetti, akkor az csak Gyermelyi, 4 tojásos tészta lehet.

Drágább? Igen. De megszokták már. A második akadály, ha a gyerkőc otthon nem látott ilyet a szüleitől. És általában- tisztelt a kivételnek – nem látott.  Sem tricolore/ három színű tésztát…. ok, itt meg is állt a dolog.  Szóval, ezen van még mit polírozni….

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az étel és a főzés szeretete

2014-11-09 11:14:14
Az étel és a főzés szeretete

Rögtön a közepébe vágok: vajon miért olyan rossz a közétkeztetés, és általában, a munkaehlyi étkeztetés általános színvonala?A menzáról mindenkinek két dolog jut eszébe: hogy olcsó, és általában .. hmmm, közepes minőségű - jó esetben. :-)

 

Kesudió - mag az alma végén

2018-01-15 22:21:13
Kesudió - mag az alma végén

Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá -  a kesudió.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.