Ha nem tudsz belépni új oldalunkra, kérj JELSZÓEMLÉKEZTETŐT arra az e-mail címre, amivel eredetileg regisztráltál.

A kapott jelszót érdemes kézzel, karakterenként beírni, nem másolni. 

Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Blog

Teljes kiőrlésű, durum búzából készült tészták jobbak?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.09.27 13:11
Teljes kiőrlésű, durum búzából készült tészták jobbak?

Manapság, aki teheti, jobb minőségű élelmiszert vásárol, vagy szerez be termelőtől...Aki pedig nem rendelkezik ilyen beszerzési forrással, kénytelen a bolti kínálatból válogatni. De azért ott is lehet ám jó minőséget találni. 

Teljes kiőrlésű, durum búzából készült tészták – jobbak-e, vagy sem?

Manapság, aki teheti, jobb minőségű élelmiszert vásárol, vagy szerez be termelőtől.  Persze, ezt bárki megteheti, csak kicsit fáradságosabb, mint mechanikusan leemelni a boltok polcairól a szemmagasságban jól elhelyezett, szép feliratú dobozokat.

Jobb minőségű-e a teljes kiőrlésű lisztből készült száraztészta, mint a hagyományos, finomlisztes?

Igen, annak eldöntése, hogy jó-e a tészta a szervezetünknek, vagy sem, egy másik kérdés. Igen, glutént tartalmaz. Igen, hizlal is (persze, mennyiség függvényében). 

Bár vannak ellenvélemények, itt van pár előny is, a teljes kiőrlés mellett:

a durumliszt nagyobb szemcsézetű lisztféle, így az emberi emésztőrendszer nehezebben fér hozzá a gluténtartalomhoz.

A fentiekhez kapcsolódóan, lassabb a felszívódása, tehát alacsonyabb a glikémiás indexe is.

a teljesen fehér liszthez képest a maghéj, és a csíra is bele van darálva, tehát több benne az értékes növényi rész.

magasabb az A-, -E C-vitamin tartalma, bár ezek nagy része a főzés során elbomlik

vitathatatlanul magasabb a rosttartalma

nagyobb a fehérjetartalma

jobban „szaporít”, gyorsabban megfő

Miért nem eszik akkor mindenki durumlisztből készült, teljes kiőrlésű tésztát? Mert világos barna színű. Ami jó a kenyérhéjnál, az rossz a tésztánál – így foglalható ez össze.

És a legfőbb érv: nem ezt szoktuk meg. Lehet-e ezen változtatni? Mivel évekig dolgoztunk a gyermekétkeztetés ellátásán, mint beszállító nagyker, jól látszódott, hogy az ilyen „úri huncutságoktól” sokszor maguk a főzőkonyhák is idegenkedtek.  Ha spagetti, akkor az csak Gyermelyi, 4 tojásos tészta lehet.

Drágább? Igen. De megszokták már. A második akadály, ha a gyerkőc otthon nem látott ilyet a szüleitől. És általában- tisztelt a kivételnek – nem látott.  Sem tricolore/ három színű tésztát…. ok, itt meg is állt a dolog.  Szóval, ezen van még mit polírozni….