Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Végre tavasz - te is vártad már?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.04.10 15:15
Végre tavasz - te is vártad már?

Április első harmadában vagyunk, és ez volt az első olyan hét, ami igazán tavaszinak mondható. Mire gondolok? A rügyező fákra, napsütéses, 20 fok feletti hőmérsékletekre, és kabát nélküli sétákra. 

Április első harmadában vagyunk, és ez volt az első olyan hét, ami igazán tavaszinak mondható. Mire gondolok? A rügyező fákra, napsütéses, 20 fok feletti hőmérsékletekre, és kabát nélküli sétákra. Persze, ettől még nem lesz mindenki mosolygós az utcákon, az amúgy is túl hollywood-i musical jellegű lenne. :-) Viszont az már nagyon jó, ha az ember reggel a kávésbögrével a kézében, a teraszra kilépve ezt látja:

Ilyentájt - és egyébként is - szeretek piacra járni, és beszívni az illatokat,pl. a már hetek óta kapható medvehagyma is egész jó  - átható illatú - krémleves alapanyag... Azért még az első, szabadföldi gyümölcsök távolabb vannak, bár gyönyörű epreket is lehet látni (és venni pár ezer Ft/kg áron....) Régebben ilyenkor került napirendre a "tavaszi fáradtság" is (rögtön a "téli levertség" után :-)), érdekes, manapság ez már nem annyira téma. Nem is olyan fontos ez? Szerintem sokan egész évben fáradtak, és talán nem is tudják, mitől van ez....

A természetes, tavaszi vitaminok majd feldobnak?

Való igaz, ha kevés, a természetes, szerves vitamin, és ásványi anyag, mikroelem  az emberi szervezetben, az nem egyik napról a másikra érezteti hatását, hanem lassan úgy érezzük (mint a mobiltelefonoknál): "akkufeszültség alacsony" :-)

Lehet ezt "kúrálni" eggyel több kávéval, de az nem az igazi.... Nálunk a nappaliban, az asztalon mindig van egy kis tálka mindenféle olajos maggal, goji bogyóval, aszalt gyümölcssel, és ahogy napközben jön-megy a család, úgy "kopik el" a készlet... Én nem állítom, hogy ez az egyetlen üdvözítő megoldás a fenti problémára, de nekünk jó, és hozzátartozik a mindennapjainkhoz is. Talán ezért is működik? A primőr zöldségekkel, gyümölcsökkle viszont fenntartással vagyok. A primőr zöldségekkel, gyümölcsökkel viszont fenntartással vagyok. Miért? Nagyon csábítóak, tényleg,szépek is, kívánatosak. Néha úgy érzem magam ezeket nézegetve, mint Odüsszeiusz, amikor az árbóchoz kötöztette ki magát, hogy ne csábuljon el a szirének énekétől…:-)). Ezek javarészt üvegházi, vagy fóliás termelésű gyümölcsök. Akkor már inkább az aszalványok,vagy a liofilozált termékek. Még egy hónapot kell várni, és lesz szabadföldi szamóca, majd cseresznye is. Méghozzá a nagymama kertjéből – talán ez az igazán hiteles forrás.

Aztán néha vannak olyan napok is, hogy azon kapom magam, hogy egész nap nem ettem semmilyen zöldséget, gyümölcsöt. Valahogy ezek nélkül telt el az idő. Persze, egy-egy banánt magammal is tudnék vinni, abban aztán van elég gyümölcscukor is, így az éhségemet is elűzné, de sokszor a leginkább egyértelmű dolgokat éppen nem teszem meg, mert emberből vagyok.

Végre, szabadon, (meg)fázás nélkül sétálni, futni.

Mennyire egyszerű ez, mégis, milyen jól esik. A táplálkozás mellett a megfelelő mennyiségű mozgás is nagyon szükséges, e nélkül – én legalábbis – olyan „bepunnyadt” leszek a nap végére. Szerencsére, 4. éves kisfiunk erről is gondoskodik, a munka után rögtön mehetünk rollerezni, futóbiciklizni, labdázni…. nem mondom, hogy mindig van hozzá kedvem, de aztán mindig jó a vége a közös mozgásnak. Meg a gyerkőccel is többet mozgok, mintha csak magam mennék el egy alapos sétára. A vékonyabb kabát, dzseki is megteszi, és nem didergek, nekem ez sokat számít, a hideg hónapok után.