Sörélesztő pehely A természetes malátával ízesített sörélesztő - Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából előállított termék. Érdemes azt is tudni, hogy elölt, azaz, nem élő gombát nem tartalmaz. Csírázó árpáról származik, így a csíra minden értékes, összes életerejét tápanyagait magában foglalja.
- Fehérjékben és természetes rostokban gazdag
- Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz
- Jóízű, és sokoldalúan felhasználható
Mit érdemes tudni róla?
- Vegán
- Sokoldalúan felhasználható
- Több fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz
- Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, a bőr, a haj és a körmök állapotára
- Sajtra hasonlító íze van
Összetevők:
Felhasználása: mogyoróra, sajtra emlékeztető édeskés íze miatt valamennyi étel készítéséhez, ízesítéséhez ajánljuk. Naponta 1-2 teáskanál ( 2-4 g) fogyasztása ajánlott.
Közel 50%-ban tartalmaz természetes fehérjét, és megtalálhatók benne az úgynevezett esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak, vagyis a fehérjék azon építőkövei, melyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni őket. Másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.
Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálható szinte az összes B-vitamin (sok esetben a B12-vitamin is), ráadásul épp a megfelelő arányban, ami azért fontos, mert így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. Számos nyomelemet is tartalmaz, például vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot. Ezek a nyomelemek aminosavakhoz kötve találhatók meg a sörélesztőben, ez pontosan az a forma, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket. Összefoglalóan, ellátja a szervezetet minden fontos és szükséges tápanyaggal, tehát ez egy összetett, komplett élelmiszer.
ÍZFOKOZÓ ÉS TARTÓSÍTÓ HATÁS:
A sörélesztő erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Krómtartalma segít stabilizálni a cukorbetegek vércukorszintjét, és csökkenti inzulinigényüket, mivel hatékonyabbá teszi az inzulinfelhasználást. (Valószínűleg a sörélesztő a létező legjobb természetes krómforrás.)
Létezik ételekbe keverhető és nem keserű sörélesztő pehely formájában, amely könnyebben hasznosíthatóvá teszi az ételekben található fehérjéket, így növeli a tápértéküket. Mellékhatások nélküli tartósító hatással is bír, és segít megóvni a vitaminokat és egyes zsírsavakat a lebomlástól. Az igazán jó minőségű sörélesztőtermékeket speciális eljárással kezelik, amely eltávolítja a sörélesztő jellegzetes keserű ízét, így ízfokozó jellege miatt növeli a vele készült ételek élvezeti értékét.
Bár a legtöbbféle sörélesztő használata candidás betegeknek nem ajánlott, egyes, különleges hőkezelésű sörélesztőtípusokat akár ők is fogyaszthatnak. Az így létrehozott por vagy pehely nagyon sokféle módon felhasználható arra, hogy ételeinket egészségesebbé és ízletesebbé varázsolja. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi szakember tanácsolja azt, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé tegyük, mint a kenyeret vagy a zöldségeket.
Normális VÉRCUKOR- ÉS KOLESZTERINSZINT
A sörélesztőben található, mér fentebb is említett króm króm kulcsfontosságú a lipidek és a szénhidrátok anyagcseréje szempontjából, ami befolyásolja a vércukor- és koleszterinszintet. Egy 2011-ben, a Journal of Trace Elements in Medicine and Biology (Nyomelemek az Orvoslásban és a Biológiában Folyóirat) orvosi szaklapban publikált kutatásban A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseket két csoportra osztották, az egyik felük napi 9 gramm krómtartalmú sörélesztőt kapott, a másik csoport krómmenteset. A krómtartalmú sörélesztőt használó betegek sokkal alacsonyabb vércukorszintet és alacsonyabb koleszterin- és alacsony sűrűségű lipoprotein-szintet mutattak.
Az immunrendszer karbantartása:
A sörélesztő valóban segítheti, hogy szervezetünk jobban ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. A benne található poliszacharidok kifejezetten erősítik a makrofágokat, amelyek így jobban fel tudják venni a harcot a kórokozókkal. Ugyanezek a poliszacharidok támogatják az általános egészségi állapotot azzal, hogy a sejtek megújulását segítik. Ráadásul a sörélesztőben található cukrok erős vírusölő hatásúak: legalább 13 vírustörzs ellen hatnak – írja Rita Elkins gyógynövényszakértő Csodálatos cukrok (Miracle Sugars) című könyvében.
MELLÉK- ÉS KÖLCSÖNHATÁSOK
A sörélesztő használatának nincsenek komolyabb kockázatai és mellékhatásai, de az arra hajlamos egyéneknél puffadást okozhat. A Maryland Egyetem kutatói szerint bizonyos kölcsönhatások léphetnek fel depresszió kezelésére adott gyógyszerekkel és egyes erős fájdalomcsillapítókkal. A sörélesztő szintén interakcióba léphet a diabétesz ellen felírt gyógyszerekkel. Az arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciók is felléphetnek. Ami biztos: ha rendszeresen vényköteles gyógyszert szedsz, a sörélesztő alkalmazását beszéld meg az orvosoddal!
Összetevők: inaktív sörélesztő por, maláta
Tápérték 100 g termékben:
energia: 1370 kJ / 327 kcal
zsír: 5 g - ebből telített zsírsavak 1,7 g
szénhidrát: 9 g - ebből cukor: 8 g
rost: 27 g
fehérje: 49 g
só*: 0,5 g
Össz. aminosav tartalom 100 g termékben: 40,7 g
B-vitamin tartalom 100g termékben: 41 mg B1 (3727 NRV*%), 4 mg B2 (364 NRV*%), 23 mg B3 (144 NRV*%), 10 mg B5 (167 NRV*%), 3 mg B6 (214 NRV*%), 2600 µg folsav (1300 NRV*%), 0,3 µg B12 (12 NRV*%).
Ásványi anyagok 100 g termékben: 200 mg nátrium, 2200 mg kálium (110 NRV*%), 1500 mg foszfor (214 NRV*%), 150 mg magnézium (40 NRV*%), 125 mg kalcium (16 NRV*%), 6 mg cink (60 NRV*%), 3 mg vas (21 NRV*%).
*NRV: felnőtteknek ajánlott napi beviteli referenciaérték
Allergének: A termék olyan üzemben készül, ahol szóját és glutén-tartalmú élelmiszereket is feldolgoznak.
Nettó tömeg: 250 g
Eredet helye: Franciaország
Ismeri a tejsavóport? Bár egy teljesen más termék, számos jó tulajdonsága tanán Önnek is hasznos lehet....
Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett ideig (nap/hónap/év)
Tárolás: 30° C alatt, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve.