a barna lenmag valószínűleg mediterrán eredetű, ie. 4000-ben már Egyiptomban, és Mezopotámiában is termesztették. Elsősorban textil alapanyagként, illetve étkezési célra használták.
Az olajos magvak közül a legtisztább és legtöbb, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmazza - mindezt a legkedvezőbb áron Összetevőiből 34-40% zsírsav, melyből 72% nélkülözhetetlen.
Fehérjéket és vitaminokat is találhatunk ezek között, (A-, többféle B-, C-, D- és E-), folsavat, ásványi anyagokat és sokféle nyomelemet (kálium, magnézium, kalcium, foszfor, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, réz, fluor, nikkel, kobalt, króm, jód).
Magas esszenciális zsírtartalma révén, egyik legértékesebb táplálékunk. Fogyasztása serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet, alkalmazható szív- és érrendszeri betegségek, izületi és más gyulladások kezelésére is. Daganatos sejtek növekedését gátló hatása van, gátolja az áttétek képződését. Ártalmatlan hashajtó, bélfal tisztító, ugyanakkor a védi a gyomor és a belek nyálkahártyáját.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
energia:2276/553 KJ/kcal
fehérje:21 g
zsír:43,1 g, ebből telített: 6,8 g
szénhidrát:2,3 g, ebből cukor: 2,3 g
Só: 0,9 g
Származási hely: Cseh Köztársaság