Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g
Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g
1 296 Ft

Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g

Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g
Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g
Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g

Chili Birdseye, Kotányi fűszermalom, 24 g Elegánsan csípős. Madárszem, más néven Birdseye chili a Kotányitól. Erősségi foka 5/4,. Fűszermalom, őrlőfejjel. Higénikus, jól használható fűszer.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.
Súly
24 g
Várható kiszállítás
2025.07.24
Gyártó
Kotányi
1 296 Ft
Egységár: 54 Ft/g
A vásárlás után járó pontok: 13 Ft
Részletek

    Erősségi fokozat: 70.000–90.000 SHU a Scoville-skálán
    Figyelmeztetés: Pokolian csípős – haladóknak!

    Tudtad, hogy az afrikai “Bird’s Eye” chili főként Mozambikban, Malawiban és Ugandában őshonos, és gyakran emlegetik Afrika legerősebb csilijeként? Bár a legtöbb Bird’s Eye chili fajtára jellemző SHU-érték 70.000–100.000 között van, egyes vad fajták extrém körülmények közt akár a 225.000 SHU szintet is elérhetik.

    Ez a chili a Capsicum annuum vagy Capsicum frutescens fajhoz tartozik, melyeket gyakran összekevernek a hasonló formájuk és ízprofiljuk miatt. A gyümölcs mérete kicsi (1–2 cm), de az íze rendkívül intenzív. Granulált formában kifejezetten praktikus, könnyen adagolható, és a malomban őrölve még frissen szabadulnak fel az aromák.

    Bird's eye chili - Történelem és elterjedés

    A chilipaprika eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, és a 16. század során jutott el Európába, majd onnan Ázsiába portugál és spanyol hajósok révén. Délkelet-Ázsiában (Thaiföld, Vietnám, Indonézia) gyorsan beépült a helyi gasztronómiába, ahol ma már alapfűszernek számít.

     

    Felhasználás: Egytálétel, Húsétel, Zöldséges étel
    Íz: Csípős
    Sajátosság: Granulált
    Mentes: Ízfokozó, Mesterséges aroma, Mesterséges színezék, Tartósítószerek
    Terméktípusok: Egyféle fűszerek

    Összetevők: Chiligranulátum, szárított

     

    Kotányi Birdseye Chili - milyen ételekhez illik?

    ízletes, tüzesen csípős fűszer bármilyen ázsiai ételhez, valamint halakhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, ragukhoz, szárnyasokhoz és sok más fogáshoz.

    Allergén info: Nyomokban a következőket tartalmazhatja: gluténtartalmú gabonafélék, mustár, szezámmag, szója, tej, tojás, zeller

    A madárszem chili, malájul cili padi vagy malájul Kanthari egy chili paprika, a Capsicum annuum faj egyik fajtája, amely Etiópiában és Délkelet-Ázsiában gyakran előfordul. Sok ázsiai konyhában széles körben használják. Összetéveszthető egy hasonló megjelenésű chilivel, amely a Capsicum frutescens fajból, a "siling labuyo" fajtából származik. A Capsicum frutescens termése általában kisebb és jellegzetesen felfelé mutat.

    A ma már világszerte természtett chilis eredetileg Mexikóból, Közép-Amerikából és Dél-Amerikából származik. Spanyol és portugál gyarmatosítók, misszionáriusok és kereskedők hozták Európába, valamint sok más ma már elterjedt növényt, például kukoricát, paradicsomot és ananászt is. A ma Délkelet-Ázsiában található chilifajtákat a 16. vagy 17. században kezdték terméeszteni, nemesíteni.

     

    A Bird’s Eye Chili rendkívül sokoldalúan használható:

    • Ázsiai ételekhez: thai curry, pad thai, pho leves, sambal szósz
    • Afrikai ételekhez: mozambiki piri-piri csirke, etióp fűszeres pörköltek
    • Európai konyhában: levesekhez, pörköltekhez, zöldséges ragukhoz, marinádokhoz
    • Mexikói és karibi konyhában: chilis szószok, salsák

    A kapszaicin, a csípősségért felelős hatóanyag nemcsak az ízlelőbimbókat ingerli, hanem antibakteriális, anyagcsere-serkentő és fájdalomcsillapító hatásáról is ismert.

    birdseye chili fűszermalom, Kotányi

    Az indonéz konyhában a chilit széles körben használják különféle ételekben és sambal-okban.

    A vietnami konyhában ezeket a chilit levesekben, salátákban és rántott ételekben használják. Sokféle szószba, pasztába és pácba is teszik, fűszerként vagy nyersen fogyasztják, frissen és szárítva egyaránt.

    A thai konyhában nagyra értékelik gyümölcsös ízük és extrém fűszerességük miatt. Széles körben használják sok thai ételben, például thai curryben és thai salátákban, zöld-, valamint az érett piros chiliben.

    Egészségügyi előnyök

    • Gyulladáscsökkentő hatású
    • Fokozza az anyagcserét
    • Segíthet az étvágy szabályozásában
    • Természetes antioxidánsokat tartalmaz
      Fontos megjegyezni, hogy túlzott fogyasztása gyomorirritációt okozhat, különösen érzékeny személyeknél.

    Allergén információk

    A termék természetesen glutén-, tej-, tojás- és mesterséges adalékanyagoktól mentes, azonban nyomokban tartalmazhat allergéneket: gluténtartalmú gabonafélék, szója, zeller, szezámmag, mustár.

    Jellemzők

    • Forma: granulált, malomban adagolható
    • Szín: piros
    • Ízprofil: gyümölcsös, füstös, intenzíven csípős
    • Típus: 100% szárított chili granulátum
    • Mentesség: mesterséges színezék, aroma, ízfokozó, tartósítószer

    GYIK – 5 leggyakrabban feltett kérdés és válasz

    1. Mennyire csípős a Bird’s Eye Chili más fajtákhoz képest?
    Ez a chili a középerős és az extrém csípős kategória határán helyezkedik el (70.000–100.000 SHU), így jóval erősebb, mint a jalapeño (2.500–8.000 SHU), de gyengébb, mint a habanero vagy a Carolina Reaper.

    2. Használhatom-e frissen őrölt formában salátákhoz?
    Igen, de kis mennyiségben! A friss őrlés kiemeli a chili aromáit, ezért egy csipetnyi is erőteljes hatású lehet.

    3. Milyen ételekhez illik leginkább?
    Ázsiai fogásokhoz (thai, vietnami, indonéz), grillezett húsokhoz, levesekhez, ragukhoz, mártásokhoz.

    4. Gyerekek fogyaszthatják?
    Nem ajánlott gyerekeknek, mivel erősen irritálhatja a nyálkahártyákat és gyomrot.

    5. Van-e egészségügyi előnye a fogyasztásának?
    Igen, mérsékelt mennyiségben gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, és segíthet az anyagcsere fokozásában.

    Ellenőrzött források listája:

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619311100/

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/

    https://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types/hot/birds-eye-chili/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bird%27s_eye_chili/

    Vélemények
    Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
    Hasonló termékek