Színtiszta préselt gyümölcs édesítésre, színezésre, a karamell kiváltására.
A datolya már ötezer év óta a legjelentősebb kultúrnövény Ázsia, Észak-és Nyugat-Afrika szubtrópusi száraz területein. A gyümölcs gazdag jótékony hatású rostokban.
Könnyen emészthető, emellett vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású. Természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz.
Az új kutatások szerint a datolya szirup vagy datolya melasz több mint egy finom pác, hiszen természetes kémiai összetevői segítenek elhárítani számos bakteriális fertőzést, mint amit a Staphylococcus aureus (az orrban és a bőrön található erősen ellenálló staphylococcus, ismert nevén MRSA) és Escherichia coli okoz (vastagbél gyulladás).
Hogyan készül a datolyamelasz?
A datolyákat összezúzzák és főzik, amíg egy szirupszerű állagot nem kapnak. Ez egy tápanyagokban gazdag termék, amely:
- Természetes cukrokat és szénhidrátokat tartalmaz, ami gyors energiaforrást biztosít
- Gazdag ásványi anyagokban, különösen káliumban, magnéziumban és vasban
- Tartalmaz B-vitaminokat és rostokat
A datolyamelaszt gyakran használják:
- Természetes édesítőszerként süteményekben és desszertekben
- Kenyerek és péksütemények készítéséhez
- Smoothie-k és italok ízesítésére
- Egészségesebb alternatívaként finomított cukor helyett
A hagyományos közel-keleti konyhában régóta használják, de az utóbbi időben világszerte egyre népszerűbb lett az egészségtudatos táplálkozásban.
Felhasználás: kásák, sütemények, kekszek ízesítésére. Az étel színét megfestheti.
- Összetevők: Datolya melasz 100%
Tápérték: 100g termékben:
energia: 276 kcal,
zsír: 0,5g, ebből telített zsírsavak: 0,1g,
szénhidrát: 72g, ebből cukor: 71g,
fehérje: 1,8g,
só: 0,03g.
- Figyelmeztetések: Allergiát okozó anyagokat tartalmazhat.
- Használati útmutató: Tárolja száraz, hűvös helyen. Felbontás után a terméket zárható edényben tárolja. Adagoljon az elkészült ételek ízesítésére.