Blansírozott mandula, otthon is könnyedén elkészíthető
A blansírozás forró vízben, 2 percig történő, rövid felfőzés. Így könnyedén eltávolítható a mandula belső, papírvékony héja is, ez a pucolt, tisztított mandula. Előző blogunkban a kurkuma előnyös hatásiról írtam, olvastad már?
A blansírozott mandula alapvetően egy édességiparban használt alapanyag. Említik még tisztított, héj nélküli, vagy pucolt mandulaként is. Elkészítése rendkívül egyszerű, akár otthon is megoldható. Használhatjuk süteményekhez, pitékhez, fagylalthoz, gyümölcssalátákhoz, tésztaételekhez, édességek díszítéséhez is. Ebből készül a gyalult, vagy szeletelt mandula, illetve ez a marcipán alapanyaga is. Blansírozott mandula, otthon is könnyedén elkészíthető:
kép: https://www.shelovesbiscotti.com/
A blansírozott mandula készítése, azaz, blansírozás
- tegyünk fel egy lábosban kb 1 L vizet, és forraljuk fel.
- Tegyük bele a mandulákat, és pont egy percig hagyjuk őket a forrásban lévő vízben, se többet, se kevesebbet.
- Vegyük le a lábost a tűzről, és öntsük egy szűrőtálba a mandulákat, majd öblítsük át hideg vízben. Profi megoldás, ha előre jégkockákkal hűtünk le kb. még 1 L vizet, és ebbe öntjük a szűrőből a magokat.
- Minden egyes mandulát fogjunk a mutató- és a hüvelykujjunk közé, és könnyedén húzzuk le a héjukat.
- Alaposan szárítsuk ki a mandulákat, mielőtt felhasználjuk őket, csak így kapunk megfelelő alapanyagot.
Ugye, nem egy őrdöngösség? Természetesen, a blansírozott mandula megvásárolható webshopunkban is. A Spanyolországból származó olajos magvak jó minőségűek, és száraz, hűvös helyen akár 10 hónapig is elállhatnak, minőségromlás nélkül.
kép:https://www.thesourcebulkfoods.ie/
Mi készület még belőle? Hasonló termékek.
A szeletelt, vagy más néven, gyalult mandula szintén cukrászati alapanyag, ez már házilag nehezebben kivitelezhető, ugyanis, egy háztartási reszelőn egyrészt nem könnyű az amúgy keményebb szemeket reszelni, másrészt kissé balesetveszélyes is.
Érdemes ezt készen megvásárolni, alár nálunk is. Mint oly sok terméknél, a magzsolánál, ebből is kapható nálunk nagyobb, akár 500 g-os kivitel is. Ha kissé serpenyőben megpirtjuk, még intenzívebb lesz az íze. Jól használható torták, sütemények, kekszek díszítésére is.
A marcipán a másik fontos édesipari alapanyag, ami szintén a hántolt, pucolt mandulából készül. Ha otthon készíted el, alapvetően sokkal olcsóbban kijöhetsz, de persze, ezt is megvásárolható üzletekben is. A marcipán nem más, mint hámozott mandulából és cukorszirupból készült massza. Az egyik legfontosabb trükk, hogy a lehető legfinomabbra őröljük a blansírozott mandulát.
Hozzávalók:
- 20 dkg blans mandula
- 20 dkg porcukor
- 0.5 dl víz
- daráljuk le minnél finomabbra a mandulát, és adjuk hozzá a porcukor felét.
Elkészítése:
Forrajuk fel a fél liter vizet, és adjuk hozzá a maradék porcukrot.
- Az így elkészült szirupot fokozatosan, óvatosan adjuk hozzá a darált cukros mandulához.
- Előbb kevergesd, majd gyúrd addig, amíg fényessé és könnyen formázhatóvá nem válik.
- A marcipánt különböző ételfestékekkel, aromákkal ízesítheted, színezheted.
- Ha nem használod fel rögtön, szorosan fóliázd le, így akár hűtve hetkig is elállhat.
Tápanyag tartalom, kalóriák
Mint minden olajos mag, a blansírozott mandula is viszonylag nagyobb mennyiségű, természetes, értékes, hasznos telített zsírsavak tárháza. Ez egyrészről előnyös, hiszen hozzájárul a sütik, torták textúrájához, illatához, másrészt viszont hátrány is lehet, hiszen ez miatt melegebb, párás környezetben könnyebben avasodik.
Ezért használat után tartsuk száraz, hűvös helyen. Nagyon jó vitamin forrás is, többféle B- és E vitamint is tartalmaz, így önmagában ropogtatva is egészséges csemege.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 2743 KJ/ 656 kcal
Fehérje: 14,32 g
Zsír: 66,43 g
-telített zsírsav: 15,13 g
Szénhidrát: 12,27 g
-cukor: 2,33 g
Rost: 7,7 g
Só: 0,008 g
Ásványi anyagok:
Ca: 160 mg
Fe: 2,43 mg
Mg: 376 mg
P: 725 mg
Na: 3 mg
K: 659 mg
Vitaminok:
C-vitamin: 0,7 mg
B1-vitamin: 0,617 mg
B2-vitamin: 0,035 mg
B3-vitamin: 0,295 mg
Mandula, mandulabél, natúr, sótlan. Három fajtáját különböztetünk meg: ezek a keserű- édes-, és papírhéjú, vagy jordán mandula. Őshazája Elő- és Közép Ázsia, innen jutott el a Földközi-tenger mediterrán vidékeire, ami manapság is a legjelentősebb termőterület Európában. Iránban, Marokkóban és Törökországban is sok ültetvény van. Nagyon szereti a meleget, hazánkban éppen ezért inkább a déli területek lejtőin terem meg, a fagyot nehezen tűri.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"