Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Étkezésünk szerepe a megfelelő agyműködés érdekében

étrend
egészség
vitamin
Szűrés törlése
2023.12.14 07:33
Étkezésünk szerepe a megfelelő agyműködés érdekében

Agyunk számára elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben juttassuk szervezetünkbe a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Az egészséges, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, fehérjében gazdag étrend támogatja az agy működését, javítja a memóriát és segíti a kognitív funkciókat.

Változatosan és kiegyensúlyozottan

Az egészséges agyműködés és jó koncentráció fenntartása érdekében érdemes beilleszteni étrendünkbe olyan élelmiszereket, melyek kimondottan jótékonyan hatnak az egészséges agyműködésre.

A gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök és citrusfélék gazdagok antioxidánsokban, melyek védelmet nyújthatnak az idegsejtek számára. Az omega-3 zsírsavakban gazdag magvak, például a dió és a lenmag pozitívan hatnak az agysejtek membránjaira.

A kakaó és a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása szintén javíthatja az agyi funkciókat. A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a quinoa és a zab stabil energiaforrást biztosítanak az egész nap folyamán, mely szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és tartós koncentrációhoz. Az úgynevezett egészséges zsírokra – amiket megtalálhatunk például az avokádóban – szintén szükségünk van az agy optimális működéséhez. A változatos és kiegyensúlyozott étrend komoly hatással lehet mentális frissességünkre és koncentrációnkra.

Ha azonban mindent megteszünk, hogy egészségesen étkezzünk, mégis úgy érezzük, hogy koncentrációnk lankad, előfordulhat, hogy a kiégés küszöbén állunk és nem étrendünkben, hanem egyéb helyen kell keresnünk a megoldást. Meglehet, hogy egy új pozíció segít fellendíteni érdeklődésünket, ezért ne féljünk folyamatosan tájékozódni a lakóhelyünk, például Szekszárd környékén elérhető álláslehetőségekről.

Minél kevesebb, annál jobb

Koncentrációnk és egészséges agyműködésünk érdekében fontos, hogy kerüljük azokat az ételeket, amik hozzájárulhatnak a vércukorszint-ingadozáshoz. Próbáljuk meg étrendünkből kiiktatni a magas glikémiás indexű ételeket, például a finomított cukrot és fehér lisztet tartalmazókat, mivel ezek rövid távú energialöketet, majd hirtelen vércukorszint-leesést okozhatnak.

Próbáljuk minimalizálni a transzzsírokat és telített zsírokat tartalmazó ételek fogyasztását is, mivel ezek érrendszeri problémákat, hosszú távon agyi funkcióink negatív befolyásolását okozhatják. A túlzott koffeinbevitel szintén kerülendő, mivel a túl sok koffein bár eredményezhet rövid távú fellendülést, hosszú távon negatívan érinti alvásunk minőségét és az idegrendszeri működést is. Az alkohol fogyasztását is érdemes visszafogni, mivel túlzott mennyiségben depresszív hatású lehet idegrendszerünkre.

Ha jelenlegi munkakörünk nem teszi lehetővé, hogy kellő figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásunkra, és a ránk nehezedő stressz miatt rendszeresen csak egészségtelen módon tudunk napközben étkezni, talán érdemes elgondolkoznunk, hogy egészségünk érdekében munkahelyet váltunk. Tájékozódjunk rendszeresen a lakóhelyünkön számunkra elérhető lehetőségekről, például a dombóvári állásokról.

Mentális frissesség, koncentráció

Fontos belátnunk, hogy étrendünk jelentős hatással van mentális frissességünkre, koncentrációnkra. Válasszunk olyan étrendet, mely gazdag teljes értékű élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben, egészséges zsírokban és magas minőségű fehérjékben.