Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Gluténmentes lisztek

2013-08-16 11:50:27 Cimkék: életmód | gluténmentes | vegán | paleo

Igazándiból én sokáig azt gondoltam, hogy a liszt az csak liszt. Kenyeret sütnek belőle, pogácsát, vagy pizzát, de az akkor is liszt.
Sokáig azt sem tudtam, hogy ez nem biztos, hogy a legjobb alapanyagok egyik, hiszen milyen jó illata van a frissen sülő péksüteményeknek. van még... rétesliszt, félfogós liszt, és ezek mind mind búzaőrlemények. Kb. ennyiből állt a lisztekkel kapcsolatos tudásbázisom. 

Glutén - most jó ez nekem, vagy mégsem?

De aztán.... nem is tudom, mikor, de valahogy hallottam a gluténról... és nem a legjobbakat mondták vele kapcsolatban. 

A gluténérzékenységről is csak pár éve szereztem tudomást, de talán nem is baj ez. Aztán egyre többet beszéltek arról, hogy a finomlisztből készülő, ún. "finomáruk" bizony eléggé károsak. Később már mi is teljes kiőrlésű kenyeret, vagy kornspitz termékeket vásároltunk, és ma már jóval kevesebb pékterméket eszek, mint régebben. Ettől függetlenül, egyre több kis pékséget látok, ahol a betérő vásárlók vidáman veszik az albán származású mesterek süteményeit... hja, a szabad akarat nagy dolog. :-) 

Kísérletezés a konyhában:

A különböző magokból készül lisztekről a magvakat importáló cégek munkatársaitól hallottam. Először arra gondoltam, hogy ezek valamiféle melléktermékek, amik az olajok préselése után maradnak. Kicsit utánaolvastam, és kiderült, hogy van ezek mögött némi tudás is. (google) 

Elég sokféle gluténmentes liszt létezik, ezek leginkább manapság a paleolit étrenddel/táplálkozással kapcsolatban kerültek előtérbe. Kukorica, rizs, zab, köles, lenmag, szezám, mandula, amaránt, csicseriborsó..... csak egy pár ezek közül. Azt azért tudni kell ezekről, hogy tulajdonképpen ezek nem is lisztek, hanem magvak különböző módon zsírtalanított, őrölt változatai.

Sokféle színű és ízű alapanyagok ezek, érdemes kipróbálni, kísérletezni, mert elsőre elég furák a "normál" BL-55-öshöz képest. Elsőre én javasolnám, hogy a fent említett finomliszttel érdemes keverni, kimeríthetetlen az internet, ötletek és receptek szempontjából (is). 

Magokkal is variálhatsz, némi szezám-, len-, tökmag-, vagy napraforgómag még érdekesebb, kicsit rusztikusabb hatást adhat az elkészült "művekhez".

EZEKET OLVASTA MÁR?

A meggy egészségre gyakorolt hatása

2018-08-24 15:50:42
A meggy egészségre gyakorolt hatása

Lássuk csak, meggyleves, meggyes pite, meggyes rétes, meggyes piskóta, tortadíszítés meggyel, lúdláb torta, meggyfagyi, meggyes-mákos, bögrés-meggyes süti - hiretlen csak ezek jutnak eszembe róla, pedig frissen,a fáról leszedve ideális nyári "csodagyógyszer" - helyesebben, gyógyszer helyettesítő. 

Liszthelyettesítők, gluténmentes őrlemények

2018-09-26 15:14:26
Liszthelyettesítők, gluténmentes őrlemények

Mi a különbség a liszt és a nem liszt, vagy pl. a magörlemények között? Mi számít finomlisztnek? Milyen tulajdonságai vannak ezeknek - és egyáltalán, hogyan fogjuk hozzá ezekből bármit is sütni?

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.