Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Miért hülyeség cukros dolgokat enni?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.03.16 13:22
Miért hülyeség cukros dolgokat enni?

A finomított lisztből készült péktermékek mellett a másik legkárosabb, de talán a leggyakrabban használt alapanyag a  - szintén finomított  - kristálycukor.

A finomított lisztből készült péktermékek mellett a másik legkárosabb, de talán a leggyakrabban használt alapanyag a  - szintén finomított  - kristálycukor.

Ezek káros hatásairól számtalanszor olvashatott már, szinte unásig ismételten. A szomorú igazság az, hogy ezek teljesen igazak. Mégis, az élelmiszerboltok kínálatában (függetlenül ezek nemzetiségétől), a liszt, és a cukor egyik alapvető összetevő, nagyon ( = a kelleténél jóval több) sok termékben. 

És veszik, viszik is ezeket, jókedvvel, bőséggel. Miért jó ez a forgalmazóknak? Mert olcsó alapanyagok - és jóízűek. És szépen, színesen be vannak csomagolva a készetermékek. Gyerekeknek kedves, mosolygó állatfigurákkal. Lehetőleg szemmagasságban, aztán a pénztárnál újra. 

Ez átvágás, hazugság. Ráadásul - és itt jön a lényeg - van egészséges alternatíva - nyírfacukor, sztivia, eritrit. Ja, ezek, és az ezekből készült termékek drágábbak mint a kristálycukor? Igen. Mert egyszerűen - jobbak. 

De az élelmiszer egy olyan dolog (azt verték a fejünkbe), hogy olcsóbb is lehet. Nem kell atomfizikusnak lenni ennek az egyszerű képletnek a felismeréséhez: Ahhoz, hogy valami olcsóbb legyen, ki kelle belőle hagyni az értékesebb összetevőket (pl. a narancsléből a narancsot), és helyettesíteni valami olcsóbbal (pl. mesterséges édesítőszerrel, aszpartámmal, cukorral). 

Igen, ilyenkor jöhetnek azok a gondolatok, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a cukor is. Igen, ebből annyi pont elég,  - szerintem - amennyit a gyümölcsökkel megeszünk. Nem kell finomított cukorral pótolni. Sütit is lehet sütni természetes cukorhelyettesítőkkel, némi kisérletezés után megállapíthatatlan, hogy ezek nem kristálycukor hozzáadásával készültek.

Miért vagyok cukorellenes? Csak néhány szó, felsorolásszerűen: túlsúly, cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, emésztési problémák, fogaink állapota, életminőségünk 60 év felett..... 


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.