Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mit lehet tudni a C-vitaminról?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.05.12 09:48
Mit lehet tudni a C-vitaminról?

A C-vitamint szinte mindenki ismeri, ha más nem, akkor onnan, hogy manapság javasolják, hogy szedjünk belőle minél többet, hogy erősödjön az immunrendszerünk. Igen ám, de mi is ez a vitamin, és milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre, vagy mit tegyünk, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség?

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav egy nagyon fontos és meghatározó eleme az emberi szervezetnek. Mivel természetes úton a szervezetünk nem képes előállítani, így minden esetben külső forrásból kell bejuttatni a megfelelő mennyiséget. 

Ehhez az egészséges táplálkozás és számos étrend-kiegészítő járul hozzá a leghatékonyabban. Mivel vízben oldódik, így mindenképp folyadék szükséges a bevételhez, és ezáltal nagyon jó arányban hasznosul, hiszen a mennyiség 75%-a szívódik fel.

A C-vitamin feladata meglehetősen sokféle,

de alapvetően két funkciója emelhető ki. Egyik az, hogy elengedhetetlen a szervezetünk kötőszövetének kialakításához, illetve működésének fenntartásához. Hiányában a szövetek degradálódnak, nem tudják ellátni feladatukat, ami az életfunkciók romlásához vezet.

A másik alapvető feladata, hogy a sejen belül és a sejtek közötti térben is hozzájáruljon az elektokémiai stabilitás kialakításához. Ezt általában el szokták intézni azzal, hogy erős antioxidáns. Ez a funkció nyugodtan nevezhető a molekuláris immunitás biztosításának. Bátran kijelenthetjük, hogy a szervezet megfelelő C-vitamin ellátottsága elengedhetetlen az egészséges élethez és az erős immunrendszerhez.

Annak függvényében, hogy milyen életmódot élünk, vannak bizonyos élethelyzetek, szokások, amik növelik a szükséges mennyiséget. Ilyen példáu az alkoholfogyaszás,l a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták szedése is. Ebben az esetben majdnem az alapmennyiség duplájára van szükség a megfelelő felszívódáshoz. 

C-vitamin - magzsola.hu

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz például a zöldpaprika, a különböző citrusfélék, a friss idényzöldségek, mint amilyen a paradicsom, a káposzta és a salátafélék. Gyümölcsök tekintetében az alma, a narancs, a citrom a befutó. 

A C-vitamin nagyon jó eséllyel csökkenti a különböző daganatok kialakulását, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és az agyra is rendkívül jó hatást gyakorol. 

C-vitamin - Hiányállapot és túladagolás

Jó hír, hogy a C-vitamint szokványos értelemben nem lehet túladagolni. Mivel vízben oldódik, így a fel nem használt mennyiség 4 óra múlva vizelettel távozik a szervezetünkből. Éppen ezért az egyszerre nagy mennyiség fogyasztása sem javallott. Sajnos az arra fogékony emberek szervezetében kialakulhat vesekő, ha tartósan napi 1000 mg feletti mennyiséget fogyasztanak. 

Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét már 2-300 mg tökéletesen fedezi, de az 500 mg-mal sem lehet mellélőni. Remek erősítése az immunrendszernek. 

Hiányállapot ellenben már felléphet, ha nem fogyasztjuk el a minimális, napi 60 mg-ot. Ez a betegség a skorbut, amit már a középkori hajósok is jól ismertek, bár a kiváltó okát egy jó darabig homály fedte. Ennek természetesen néhány tünete is jelentkezik egy idő után, mint a fáradékonyság, letargia, ínyvérzés, sőt, súlyosabb esetben a fogak elvesztése is bekövetkezhet.

Éppen ezért, ha nem is tudunk figyelni az étrend-kiegészítők napi szedésére, akkor a természetes vitaminforrások elfogyasztása is segíthet megelőzni a hiánybetegséget.Pédául 100g csipkebogyó 400mg, a petrezselyemlevél 185 mg, a paradicsompaprika 180 mb, a zöldpaprika 125mg, a káposzta 87 mg,  a citrom 45 mg C-vitamint tartalmaz. 

Az ősztől tavaszig terjedő időszakban különösen fontos a C-vitamin pótlása, mivel ha nem jut a szervezet elegendő vitaminhoz, akkor sokkal fogékonyabbak leszünk a különböző felső légúti fertőzésekre. 

Éppen ezért, ha olyan étrend-kiegészítőre vágysz, ami fedezi a napi vitaminszükségletedet, akkor válaszd a megbízható GAL termékeket, vagy a frissen érkezett C-vitamin Retard1000 mg +Cink +Bioflavonoidok kapszulákat. Ezek segítenek megelőzni a betegségek kialakulását.

A C vitamin előnyei, összefoglalóan:

Az aszkorbinsav erősíti szervezetünk az immunrendszerének működését,

hatékonyan növeli a fehérvérsejtek számát, melyek felveszik a harcot a testünket megtámadó kórokozókkal,

fokozza a fehérvérsejtek működését.

Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.

Ha bizonytalan vagy, keress minket elérhetőségeinken!