Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Mit lehet tudni a C-vitaminról?

2020-05-12 12:03:03 Cimkék: táplálkozás | antioxidáns | vitamin

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav egy nagyon fontos és meghatározó eleme az emberi szervezetnek. Mivel természetes úton a szervezetünk nem képes előállítani, így minden esetben külső forrásból kell bejuttatni a megfelelő mennyiséget. Ehhez az egészséges táplálkozás és számos étrend-kiegészítő járul hozzá a leghatékonyabban. Mivel vízben oldódik, így mindenképp folyadék szükséges a bevételhez, és ezáltal nagyon jó arányban hasznosul, hiszen a mennyiség 75%-a szívódik fel.

Feladata meglehetősen sokféle, de alapvetően két funkciója emelhető ki. Egyik az, hogy elengedhetetlen a szervezetünk kötőszövetének kialakításához, illetve működésének fenntartásához. Hiányában a szövetek degradálódnak, nem tudják ellátni feladatukat, ami az életfunkciók romlásához vezet. A másik alapvető feladata, hogy a sejen belül és a sejtek közötti térben is hozzájáruljon az elektokémiai stabilitás kialakításához. Ezt általában el szokták intézni azzal, hogy erős antioxidáns. Ez a funkció nyugodtan nevezhető a molekuláris immunitás biztosításának. Bátran kijelenthetjük, hogy a szervezet megfelelő C-vitamin ellátottsága elengedhetetlen az egészséges élethez és az erős immunrendszerhez.

Annak függvényében, hogy milyen életmódot élünk, vannak bizonyos élethelyzetek, szokások, amik növelik a szükséges mennyiséget. Ilyen példáu az alkoholfogyaszás,l a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták szedése is. Ebben az esetben majdnem az alapmennyiség duplájára van szükség a megfelelő felszívódáshoz. 

C-vitamin - magzsola.hu

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz például a zöldpaprika, a különböző citrusfélék, a friss idényzöldségek, mint amilyen a paradicsom, a káposzta és a salátafélék. Gyümölcsök tekintetében az alma, a narancs, a citrom a befutó. 

A C-vitamin nagyon jó eséllyel csökkenti a különböző daganatok kialakulását, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és az agyra is rendkívül jó hatást gyakorol. 

Hiányállapot és túladagolás

Jó hír, hogy a C-vitamint szokványos értelemben nem lehet túladagolni. Mivel vízben oldódik, így a fel nem használt mennyiség 4 óra múlva vizelettel távozik a szervezetünkből. Éppen ezért az egyszerre nagy mennyiség fogyasztása sem javallott. Sajnos az arra fogékony emberek szervezetében kialakulhat vesekő, ha tartósan napi 1000 mg feletti mennyiséget fogyasztanak. 

Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét már 2-300 mg tökéletesen fedezi, de az 500 mg-mal sem lehet mellélőni. Remek erősítése az immunrendszernek. 

Hiányállapot ellenben már felléphet, ha nem fogyasztjuk el a minimális, napi 60 mg-ot. Ez a betegség a skorbut, amit már a középkori hajósok is jól ismertek, bár a kiváltó okát egy jó darabig homály fedte. Ennek természetesen néhány tünete is jelentkezik egy idő után, mint a fáradékonyság, letargia, ínyvérzés, sőt, súlyosabb esetben a fogak elvesztése is bekövetkezhet. Éppen ezért, ha nem is tudunk figyelni az étrend-kiegészítők napi szedésére, akkor a természetes vitaminforrások elfogyasztása is segíthet megelőzni a hiánybetegséget.Pédául 100g csipkebogyó 400mg, a petrezselyemlevél 185 mg, a paradicsompaprika 180 mb, a zöldpaprika 125mg, a káposzta 87 mg,  a citrom 45 mg C-vitamint tartalmaz. 

Az ősztől tavaszig terjedő időszakban különösen fontos a C-vitamin pótlása, mivel ha nem jut a szervezet elegendő vitaminhoz, akkor sokkal fogékonyabbak leszünk a különböző felső légúti fertőzésekre. 

Éppen ezért, ha olyan étrend-kiegészítőre vágysz, ami fedezi a napi vitaminszükségletedet, akkor válaszd a megbízható GAL termékeket, vagy a frissen érkezett C-vitamin Retard1000 mg +Cink +Bioflavonoidok kapszulákat. Ezek segítenek megelőzni a betegségek kialakulását.

Ha bizonytalan vagy, keress minket elérhetőségeinken!

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lehet belőle pálinkát főzni?

2013-05-06 12:32:26
Lehet belőle pálinkát főzni?

Általában az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatban az a 2. kérdés ( a férfiak részéről): Lehet-e belőle pálinkát főzni? (mert amiből lekvárt lehet készíteni, abból pálinkát is lehet főzni! :-)) Ezekből nem, de ha ennyire érdekes ez a kérdés, kicsit utánanéztem, és csodák csodája, van olyan oldal, ahol FAQ jelleggel mindenre válaszolnak!

Új termékek a kínálatban

2013-06-25 18:55:51
Új termékek a kínálatban

Két és fél hónap telt el a magzsola.hu indulása óta. Sok felhasználóval, és megrendeléssel, Facebook Like-al gazdagodtunk, és sok kérdést, néha kritikát is kaptunk. Ez nekünk jó, hiszen így tudjuk mindig tökéletesíteni, csiszolni, polírozni az oldalak szerkezetét. Jó egy hónapja egy kis szavazást is kezdeményeztünk a FB-on, ahol elsöprő többséggel jött ki az a vélemény, hogy ne csak 1 kg-os, hanem 500 g-os termékek is legyenek.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.