Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mócsing, ami jót tesz. Kollagén és hialuronsav

Cseh Zoltán
Cseh Zoltán
2022.08.17 07:50
Mócsing, ami jót tesz. Kollagén és hialuronsav

Mócsing újratöltve. A régiek nem dobtak ki semmit, amiből hasznos dolgot lehettet készíteni, pláne nem, ha élelmezésre is alkalmas. Aki még emlékszik a valaha volt disznótorokra, tudja, hogy szinte minden porcikáját felhasználták a szegény áldozatnak.  

A régiek nem dobtak ki semmit, amiből hasznos dolgot lehettet készíteni, pláne nem, ha élelmezésre is alkalmas. Aki még emlékszik a valaha volt disznótorokra, tudja, hogy szinte minden porcikáját felhasználták a szegény áldozatnak. Külön értékként kezelték a körmöket, csülköket, bizonyos bőrös részeket, amelyeket sózással, füstöléssel tartósítottak, hogy megfelelő időben kocsonyaként, körömpörköltként végezze be pályafutását.  

A bőrből jutott a hurkába, disznósajtba is. Eleink nem is tudták, micsoda értékes anyagot juttattak így szervezetükbe…  Ami viszont a jelen: mozgásszervi problémák, gyorsan törő csontok, összeroppanó csigolyák, csikorgó izületek, gyorsan öregedő bőr.

Kollagén árak, kollagén vásárlás - magzsola.hu

Ez a kollagén, ami a görög „kólla” szóból ered= ragasztó.

A fent említett állati termékek, illetve a belőlük készített ételek jelentős mértékben tartalmaznak egy ragacsos anyagot, amit régebben enyv elnevezéssel ragasztónak is használtak. Ez egy különleges fehérje-komplex, amely az állati szervezet fehérjéinek majdnem egyharmadát adja. Ez egy gyűjtőfogalom, aminosavakból fölépülő szilárdító fehérje-komplexet érthetünk alatta. Az emberi szervezetben ennek az anyagnak 90%-ban 4-féle aminosavból áll, hiszen az aminosavakból kialakítható fehérje-textúra sokféle lehet.

A kollagén egyszerre szilárdít és rugalmasságot biztosít, és részt vesz a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében is. Szerkezetét a szervezet „helyre” szabja, oda viszi, ahol erre a legnagyobb szükség van….  A csontokban hosszú három szálból fonódó köteget alkot, mint a karbonszálak a hajlékony műanyag botban, másutt felületeket von be, mint egy rugalmas lazán szőtt háló, amelybe belesimulhat sok fontos, hasznos egyéb összetevő. 

Alapanyagául szolgáló aminosavakat a szervezet előállítja, de ennek intenzitása a 30-as éveinktől folyamatosan csökken. Többek között ennek köszönhető, hogy bőrünk egyre vékonyabbá, ráncosabbá válik, testünk nem lesz már olyan rugalmas és a porcsejtek alapállományának képződése is lelassul.  „A nagymolekulájú kollagént az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik.” –  Szász Máté, kutató biológus szerint, majd hozzáteszi, „ugyan a hatóanyag nem tud beépülni a szervezetünkbe, arra tökéletesen megfelel, hogy csökkentse a kollagén struktúra leépülését. Bőrünk tehát rugalmas és üde maradhat, és így az ízületeink mozgékonyságát is megőrizhetjük. A jelenlegi tudomásunk szerint felszívódás szempontjából a szájon át bevitt kollagén a leghatékonyabb.” – magyarázza a szakember.

A húsz, mindenképpen szükséges aminosavfajtából 11-et szervezetünk elő tud állítani, de a maradék kilencet – melyeket a szakirodalom esszenciális aminosavaknak nevez –megfelelő tudatos táplálkozással kell bevitelüket biztosítani, szerveink valóban hatékony működésének érdekében. Ehhez elsősorban állati eredetű fehérjékre – húsok, tejtermékek, hal és a tojás – van szükségünk. 

A lizin például, határozottan erősíti az immunrendszert, és fellép a vírusokkal szemben is. Ez az aminosav hozzájárul a kollagén termelődéséhez, amely nem csupán a bőrünk, hanem ízületeink, izmaink, de még a csontozatunk megfelelő állapota szempontjából is fontos. Nem csupán regenerál, hanem felveszi a harcot az öregedéssel szemben:

  • lelassítja a ráncok kialakulását, és

  • sokáig feszesen, egészségesen tartja a bőrt. 

 

kollagén, kollagén ár, kollagén és hialuronsav, fiatalabb bőr, antiaging - magzsola.hu

Mit tehetünk 30 felett?

Tehát idősebb korban jelentősen megnő a kollagének előállításához szükséges külső forrás igénye. Bizonyos savak, amelyek elsősorban a húsfélékben találhatóak, visszafogják a fő kollagén alkotó aminosav termelését, de az alkohol, a koffein, a fogamzásgátlók egyes csoportja is csökkenti a termelését.  Mivel a természetes források nagyrészt kiszorultak táplálkozásunkból, ezért használunk inkább inkább táplálékkiegészítő kapszulákat, amelyek jók és kényelmesek, igaz drágábbak, mint az organikus változatok.

Amennyiben szerves terméket fogyasztunk, idő kell, míg feldarabolódik kisebb molekulákká (polipepdidek), amelyek felszívódva a sejtek szintjén felhasználódnak. Az előemésztett peptidek gyorsabban célba jutnak, hamarabb érhetjük el a megfelelő hatást. Hatását, beépülését a szerves C-vitamin segíti  a leghatékonyabban.

IFrame

Hyaluron, vagy hialuronsavak

Van egy másik fontos vegyületcsoport, amely komoly szerephez jut a szövetek szerkezetének kialakításában. Ez a hialuronsav. Természetesen ez sem egy egyedi vegyület, hanem egy vegyület család, valahogy olyan, mint a keményítő, kémiaiga még némi rokonság is van közöttük. Számunkra értékes tulajdonsága, hogy hatalmas a vízmegkötő képessége, s ez által tud térkitöltő, támasztó funkciókat ellátni.  Gyakorlatilag az egész szervezetben jelen van. Biztosítja az izomkötegek egymáson siklását, a szem akadálytalan mozgását, az ízületek kenését, a bőr és a belső szervek feszességét, egyenletes térkitöltését, és az egymástól való elhatárolását.  Kémiailag egyébként egy összetett szénhidrát, a molekulák nagysága jellemzően összefügg az ellátandó funkcióval.

Felfedezése és egészségügyi, kozmetikai felhasználásának kidolgozása egy magyar tudós, Dr. Balázs Endre nevéhez fűződik. Halmazállapota és szövetbarát jellege lehetőséget ad arra, hogy sok-sok gyógyszerészeti termék alkotórésze legyen. Az anyag hasonlít a nyers tojásfehérjéhez, már a régi idők szürkehályog-eltávolításánál is használták, az arcon lévő ráncok eltüntetésére nem is olyan rég még használtak tojásfehérjét tartalmazó pakolást. Az életkor előrehaladtával termelése csökken, ezért az ismétlődő traumák és gyulladásos folyamatok a porc kopását eredményezik.

A csontokat borító, elvékonyodott porc már nem képes regenerálódni, ezért a legfontosabb feladat a maradék megóvása. Ezeket a folyamatokat lassíthatja a kívülről bevitt hialuron. Hatásait elsősorban kozmetikai vonatkozásai miatt, illetve műtéti, és egyéb eredetű sebek gyógyulása kapcsán ismerik széles körben. Kevésbé ismert azonban a különböző nyálkahártyákon kifejtett igen kedvező hatása. Hatásának alapja, hogy nedvesíti ezt, annak funkcióit javítja, így segíti a különböző szennyező anyagok, irritáló ágensek, allergének ürülését, csökkentve a krónikus gyulladásos folyamatokat, allergiás reakciókat. Segíti a nyálkahártya regenerációját, mind irritáció, gyógyszerek hatásai, mind műtéti, vagy egyéb műszeres beavatkozások után csakúgy, mint vírus, vagy bakteriális fertőzések után is, ezáltal hamarabb áll helyre a normál, élettani működés.

Egészségügyi alkalmazásai a szemészet, az urológia, a bőrgyógyászat, az allergológia, a paradontológia, és természetesen a reumatológia területén nélkülözhetetlenek. Hatalmas segítséget jelen a kozmetikusok számára a bőrszövet feszességének és anyagcseréjének normalizálása terén.

hyaluron sav, kollagén természetes forrásai - magzsola.hu

Szinergia - összehangolt, egymást erősítő hatás:

A  két anyag szervesen kiegészíti egymást. A kollagén biztosítja a rugalmas szerkezeti alapot, amelyet kitölt a hialuronsavval összefogott víztér. Az így kialakult rendszer szilárd is és rugalmas is egyben. A hatalmas vízterek pedig  lehetőset biztosítanak a biokémiai folyamatok számára. Természetesen, ezek sem csodaszerek, és önmagukban vajmi keveset érnek.

Fogyasztásukkal azonban 30-as éveink felett tovább megőrizhatjük izületeink rugalmasságát, bőrünk állapotát - ehhez zonab elengedhetetlen a fentebb is említett folyadék- és zöldségfogyasztás, C-vitamin - és nem utolsó sorban a maozgás, legyen ez akár egy hosszabb séta. Remélem, sikerült néhány hasznos gondoltato megosztani Önnel.

Cseh Zoltán - Kalocsai Sándor