Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Türelmetlenség, stressz, aggodalmak - kell ez nekem?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.10.21 11:30
Türelmetlenség, stressz, aggodalmak - kell ez nekem?

Városlakóként, cégvezetőként a hétköznapokon engem is rengeteg negatív hatás ér. Tornyosuló feladatok, beszállítói, vagy emberi problémák, azonnali, megoldandó helyzetek, türelmetlen telefonálók, rengeteg e-mail.... ugye, ismerős? Van-e módszer arra, hogyan maradjak mégis ép elméjű, higgadtan gondolkodó, és helyes döntéseket hozó ember maradni?

Igen, erre számtalan módszer létezik, mivel ezzel a túlterhelt élethelyzettel sokan szembesülnek - és nem örülnek neki, megoldásokat keresnek a fenti kérdésre. 

Először is, szervezés (fontos dolgok először, GTD), a prioritások megtalálása, listaírás. Ok, ettől még nem lesz kevesebb a feladat, és az erre rendelkezésre álló idő. Szóval ez csak kicsit segít, de bíztató kezdetnek nem rossz - szerintem Te már túl vagy ezen...

Aztán - az elmém rendberakása. Nem kell aggódnom, tépelődnöm, már tudom, hogyan hallgattassam el a fejemben mindig beszélő hangot (akiről sokáig azt hittem, az vagyok én), tudatos jelenlét (mindfullness), tv, rádió kikapcs., csen a kocsiban, munkahelyen, esetleg némi meditációs zene. Apropó, meditáció, ez fontos számomra, reggel/este erre szánok 20 percet, ez engem "irányba állít", kicsit segít megtalálnom a belső egyensúlyt. 

A mindennapokban ezektől függetlenül sokszor mások hanyagsága, oda nem figyelése miatt is rengeteg tennivaló akar (félreértés ne essék, nem hárítok, sőt, ha hiba van, először mindig magamban keresem az okot). Sok esetben, ha fókuszálni kell egy fontos tennivalóra, nagyon zavaró tud lenni ez a "most-azonnal-megoldást-kell találni", kibillent, és utána nehéz visszatalálni az előző kerékvágásba, a mobilról már nem is beszélve.

Nem szedek nyugtató. Napi egy kávéra szorítottam a fejadagomat. Próbálok napi 3-4 km-t sétálni, néha még futok is (tudom, napi szinten kellene). Mit lehet még javítani? 

Már korábban is olvastam az ayurvédikus gyógyítás egyik érdekes nevű növényéről, pontosabban annak gyökeréről, kicsit nehéz kimondani a nevét, gyakorolnom is kellett: ashwagandha. A GAL nevű, magyar, szerves vitaminokat előállító gyártótól már eddig is vásároltunk jó néhány, jó hatásfokú vitamint - rendeltem tőlünk először magamnak, ebből az ashwagandha-ból, gondoltam, kipróbálom, mint régebben a reggelim átalakítását

Utána olvastam, van-e valami mellékhatása, de nem találtam erre utalást. 

Viszont a hatása.... úgy élénkít, és segít frissen maradni egész nap, hogy közben pont a hirtelen idegeskedéseket, az önmagam felhúzását jelentősen csökkenti. És a reggel bevett egyetlen szem egész nap kitart, ráadásul, nagyon jót alszom, és frissen ébredek. Van ilyen? Van.


Ok, én csak itt a saját tapasztalataimról számoltam be. Mi az üdvözítő megoldás a napi problémahegyek megoldására? Biztos tipp, ami mindenkinek beválik, nincs, sok apróság, higgadtság azért az kell hozzá - meg nyitottság a változásra, és változtatásra.


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.