Gaspacho leves, vitamin- és ízbomba
Bárki el tudja készíteni ezt az egészséges, egyszerű receptet, ami jól passzol a magyar ízléshez is. Néhány apró fogással igazán különlegesség is varázsolhatjuk ezt az igazi, kánikulai finomságot.
Egy nagyon könnyű, könnyen elkészíthető spanyol levesféle receptjét szeretném megosztani Önnel:
Állítólag Barcelonából származik az alaprecept, és számos elkészítési módja ismert, én most egy saját kísérletezés eredményét teszem közzé:
Hozzávalók:
* 2 db közepes uborka, vagy cukkini (ebből most, július közepén dömping van!)
* 3- 4db érdett paradicsom
* 2 kanál extra szűz olívaolaj
* 1 fél fej lilahagyma
* 1 fél zellergumó
* 1 keáskanál worchester, vagy fekete modenai balzsamecet (tudom, ezek nem spanyol alapanyagok, de adnak egy pikáns, különleges ízt)
* egy maréknyi friss bazsalikomlevél
* csipetnyi himalaya só, őrölt feketebors
A zöldségeket meghámozzuk, majd felaprítjuk, a paradicsomról lehúzzuk a héját (elég egy percre forró vízbe dobni). Turmixgépbe tesszük ezeket, és 1-2 perc alatt összeturmixoljuk.
Kész.
Még finomabb, ha egy éjszakára, vagy pár órára hűtőbe tesszük, sokkal jobban összeérnek ízek....
Tippek: attól függően, hogyan szeretjük, a kevesebb turmixolás darabosabb, rusztikusabb eredményt ad, én jobban szeretem.
Ha kiadósabb hideg levesre vágyunk, és bírja a glutént, vagy nem fogyókúrázik :-), apró kenyérdarabokat is lehet tenni a turmixba, azonban számolni kell ennek nedvességfelvevő hatásával, csak keveset!
A tetejét díszíthetjük olívaolajjal, balzsamecettel, metélőhagymával, bazsalikomlevéllel. Nagyon jól néz ki, egyszerű és finom!
Jó étvágyat hozzá!