Bensdorp extra sötét holland kakaópor - A kakaófa (Theobroma cacao), gyümölcse az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.Közép- és Dél-Amerikából származó trópusi, magasra növő, örökzöld fa termése.
A forró égövön évente kétszer hoz kemény héjú termést, melyet feltörnek, és a nedves, kékes lilás babot 5-8 napon át fermentálják (erjesztik), ezután, nagyobb felületű fatepsiken szétterítik, szárítják.
Ezután megpörkölik, aprítják, majd összeőrlik. Ezután préseléssel kinyerik a kakaóvajat, - mely fontos kozmetikai alapanyag is - a fennmaradó héjat még finomabbra darálják, és ez a PRÉMIUM MINŐSÉGŰ kakaópor.
#cocoa products, #dutching process #cocoa powders #high quality cocoa
Hogyan készül a kakaó?
Nézd meg ezt az angol nyelvű videót:
Bensdorp extra sötét holland kakaópor
Termékünk a Magyarországon kapható, jó minőségű, holland Bensdorp minőségű!! Olvassa el vásárlóink visszajelzéseit!
Kifogástalan aromájú, ízű, sötét vöröses színű, cukrozatlan, azaz, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kakaóitalként és sütemények, krémek készítéséhez egyaránt kiváló, 20 - 22 % kakaóvaj tartalommal.
Ha ezt használja süteményei, tortái elkészítéséhez, már a zacskó felbontása után is láthatja a termék mély, különleges színét, és érezheti egyedi, finom illatát. Ez különösen sütés közben intenzív, semmi mással össze nem hasonlítható.
Rengeteg sütemény, torta készítéséhez használhatjuk.
A legtöbbek számára a boltokban kapható változatok szinte teljesen egyformák, hiszen ezekben mi is szinte csak csomagolást vásárolunk.
És leggyakrabban azt, amit ismerünk, vagy ami ismerősnek tűnik - pl. a Szerencsi kakaóport. De tényleg helyettesíthetjük egyiket a másikkal?
Ismered a prémium, Cacao Barry termékünket?
Miben különbözik a szerencsi egy másik kakaóportól?
Pontosan ugyanolyan ízt kapunk? Ugyanolyan mennyiségre van szükség belőlük? Két meghatározó változata a feldolgozott holland és a természetes kakaópor, melyek között bizony számottevő a különbség.
Alkalizált kakaópor:
Az alkalizálás során a kakaóport kémiailag kezelik, aminek következtében a végtermék pH-ja magasabb és módosulnak az érzékszervi jellemzők. "Ha egy terméket egyszer már alkalizáltak, többé nem tekinthető természetesnek."
Az alkaizált változatnál intenzívebb a csokoládés illat és kevésbé keserű az íz.
Nos egy kínai változat, vagy belga variáció között ég és föld lehet a különbség! Lényeges a feldolgozás módja, illetve az utólagos hozzáadott kakaóvaj mennyisége is!
Természetesen, ez egy cukormentes, hozzáadott cukor nélküli változat!
Kakaópor felhasználási javaslat:
Használhatjuk sütemények tésztáihoz, valamint krémek, töltelékek, mázak és bevonatok készítésére is.
A fenteiken kívül, forró és hideg kakaóitalok készítéséhez is remek választás lehet.
Fontos, hogy holland kakaó használatakor ne szódabikarbónát, hanem sütőport alkalmazzunk tésztalazításra, mivel a kakaópor semleges pH értékén a szódabikarbóna nem fog teljes hatásfokkal működni, a tésztánk ezáltal laposabb, tömörebb lesz.
Perui kakaóbab drazsé, étcsokoládéba mártva:
Egy kis kakaótörténelem:
Főként a majákről tudjuk, hogy több célra, és formában hasznosították. Gyógyító és általuk varázslatosnak vélt hatása miatt,illetve a mai csokoládé elődjeként, ahogy manapság mondjuk, "élvezeti cikk"-nek. A kakaóbabot a maják és az aztékok is sokáig fizetőeszközként is használták.
Angliába a teával egy időben, 1650 körül került be a kakaó, melyet nagy becsben tartottak, és igen sokba is került, mégis, egy ideig népszerűbb volt a teánál is.
Az 1800-as években létesítették az első ültetvényeket az őshazán kívül, Nyugat-Afrikában.
Ekkorra annyira megnőtt a kereslet a kakaó iránt, hogy az akkori dél-amerikai termelési és feldolgozási módszerekkel nem tudták kielégíteni. Tápanyagok szepontjából, fehérjét, cellulózt, keményítőt, koffeint és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Kakaóvaj étkezési, ehető, természetes, ár
A holland kakaópor csodálatos illata:
endorfintartalma ("boldogsághormon") miatt akár enyhébb függőséget is okozhat, a szó jobbik értelmében.
Jótékony, és finom - holland kakaópor:
Koleszterinmentes, jótékony antioxidáns hatásával védi a szívet, a keringést és az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, leköti a káros szabad gyököket.
Gazdag A-, E, és B-vitaminokban, ásványi anyagokban - réz, magnézium - és rostokban.
Telített zsírsavak
A NYERS KAKAÓBAB ÖSSZETÉTELE:
Kakaóvaj: 44-46%
Fehérje: 11-14%
Cellulóz: 9%
Keményítő: 7-11%
Csíra: 2%
Természetes színezék: 4%
Víz: 8%
Ásványi anyag: 2,6%
Teobromin: 1,2-1,5%
Cukrok: 1%
Koffein: 0,2%
összetevők: kakaópor 22% kakaóvaj tartalommal, savanyúságot szabályozó anyag: kálium-karbonátok
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia:1621/386 KJ/kcal
Fehérje:21,4 g
Zsír:19 g
Szénhidrát:32,4 g
Rost:16,8 g
Származási hely:Belgium, Hollandia
További, kitűnő minőségű alapanyagok sütikhez, tortákhoz: