Egy prémium terméknek nem "illik tartósítószert, allergén anyagot tartalmaznia. Ezért ebben az Univer által gyártott termékben ezek nincsenek is jelen. Így Ön biztos lehet benne, hogy a feldolgozás során a lehető legnagyobb gondossággal jártak el, hogy a gyümölcs minden értékes tulajdonságát megőrizzék.
Miben különbözik a lekvár, a dzsem, a gyümölcsíz, és a marmelád?
A gyümölcsök tartósításának egyik legelterjedtebb, legjobb és legrégibb módja a lekvárfőzés. Csakhogy a boltban nem csak lekvárt, hanem gyümölcsízt és dzsemet is lehet venni.
Sőt vannak további hasonló készítmények. Melyik elnevezés vajon mit takar? A közbeszédben az összes kenhető állagú gyümölcskészítményt lekvárnak szoktuk nevezni, de az üvegekben mégis nagy különbségek rejlenek.
A Magyar Élelmiszerkönyv lekvárt, gyümölcsízt és gyümölcssajtot különböztet meg, ezen kívül külön foglalkozik a szilvalekvárral és a vegyes gyümölcsízzel. A legnagyobb mennyiségben mégis a különféle dzsemek fogynak, amelyek igazából nem lekvárok, hanem másféle gyümölcskészítmények.
A málnalekvár hagyományos élelmiszer,
jellemzője - legalábbis házi keretek között - a hosszan tartó főzés, amelynek során a folyamatos kevergetés hatására a pép magától sűrűsödik be a vízveszteség hatására.
Bár használhatnak hozzá cukrot, sokszor az alapanyag édessége miatt ez sem szükséges. A gyümölcsöt előzetesen nem törik át hozzá, de a végeredmény általában egynemű lesz.
A gyümölcsízek készítésénél az alapanyagot először egy olyan szitán törik át, amelynek lyukmérete legalább 0,8 mm, majd cukor és esetleg más adalékanyagok segítségével homogén, kocsonyás állagúra sűrítik be. A gyümölcssajtok szintén áttört gyümölcsből készülnek, de csak egyfélét használhatnak fel az elkészítés során, a kapott készterméknek pedig alaktartónak, szeletelhetőnek kell lennie, és esetleg dióval, mandulával dúsítható.
A lekvártól a dzsem abban különbözik, hogy a főzési ideje rövid. A dzsemeket jellemzően némi cukor és esetenként zselésítőanyag (többnyire almából kivont pektin) segítségével pár perc alatt készre lehet főzni. A boltban kapható dzsemek áttört gyümölcsvelőből és némi darabos gyümölcsből, az extra dzsemek darabolt gyümölcsből készülnek.
A gyümölcszselék cukor, gyümölcskivonat és gyümölcslé felhasználásával előállított alacsony gyümölcstartalmú termékek. Végül a marmelád kizárólag citrusfélékből készülhet, általában gyümölcshús, -lé és héjdarabok felhasználásával.
Összetevők: Málna (60%), Cukor, Zselésítő anyag: pektin, Citromlé sűrítmény, Víz
100 g termék 60 g málna felhasználásával készült.
Összes cukortartalom: 48 g/100 g.
Tápérték 100 g termékben:
Energiatartalom:893 kJ (213 kcal)
Fehérje:0,7 g
Szénhidrát:48,0 g
Zsír:0,2 g
Hőkezeléssel tartósított, tartósítószert nem tartalmaz. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó.
Ismeri, próbálta már további kiváló Univer termékeinket?