Konjac liszt, konjak liszt - Tökéletes rostforrás, növényi eredetű alapanyag, mindössze 4% szénhidrát tartalom mellett... Másik nevén konjak-glükomannán az Ázsiából származó ördögnyelv gyökeréből (Amorphophallus konjac) készül. A számunkra kevésbé ismert növényt a távol-keleti konyha már régen beépítette kedvelt alapanyagai közé.
A növény származása, tulajdonságai:
A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik, 1,3 m magasra nő. Gyökere a 25cm hosszúságot is elérheti.Hasznos része a gyökere.Előfordulása: KeletÁzsiában, Japánban, Kínában, Indonéziában, szubtrópusi, trópusi övezetekben őshonos. 1958-ban szállították először Hawaii-ra, és próbálták meg termeszteni ezen a szigeten. Innen terjedt el egész Amerikába és Európába.
Érdekes tulajdonsága, hogy csak olyan helyen képes megteremni, ahol kitűnő a levegő, erre a 800 méteres magasságban lévő hegyvidéki szubtrópusi és dombvidéki levegő a legmegfelelőbb. Mivel ezeken a területeken a környezetszennyezés is elenyésző, valóban az egyik legtisztább lehetőségről beszélhetünk. Az évelő növényt a helyiek csodagumóként emlegették, a nők féltve őrzött titka volt évszázadokig.
Más néven is ismert, hívják még óriás kontyvirágnak, leopárdkontyvirágnak, elefántlábgyökérnek, kígyónövénynek is. Manapság leginkább Dél-Kelet Ázsiában, valamint Amerikában termesztik.
Az óriáskonytvirág nemzetségébe tartozó, kelet-ázsiai ördögnyelv a trópusi és szubtrópusi területek évelő növénye. Értéke hatalmas gumóiban rejlik, melyek akár a 25 centimétert is elérhetik.
Felhasználása, előnyös tulajdonságai:
Mivel nagyon magas rosttartalommal rendelkezik, ezért bőséges folyadékkal együtt a széklet mennyiségét növeli, fokozza a bélperisztaltikát, emellett részt vesz a vércukorszint stabilizálásában, a koleszterin szint csökkentésben. Mivel növényi gyökér őrleményéről beszélünk, bár "liszt"-ként említjük, természetesen, gluténmentes termékről van szó. Igazán különleges alapanyagról beszélünk, mely bámulatos képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően kell eljárnunk felhasználását illetően is.
Fő alkotóeleme a glükomannán, amelynek molekulái a saját tömegüknél 300 x több vizet képesek felvenni. A vízmegkötő képessége egyenes arányban van a liszt minőségével: minél jobb minőségű a liszt, annál több folyadékot képes megkötni.
Fontos, hogy sűrítéskor a forró étellel való érintkezés előtt hideg vízben keverjük el, majd ezt azonnal öntsük a készülő ételre. A tökéletes állagú tésztához sütésnél elég egy-egy teáskanálnyi lisztet keverni bármilyen magliszthez.
Konyhai felhasználása:
Édességek, pudingok, zselék elkészítésénél nagyszerű segítség. Rendkívül takarékos megoldás is, hiszen nagyon kevés hozzáadásával is látványos eredményt érhetünk el.
Az élelmiszeriparban és a sütőiparban a leggyakrabban kenyerek és sütemények készítésére használják fel alapanyagként vagy csak adalékanyagként. Ezeken kívül felhasználják még pudingokhoz, zselékhez is, ételek (mártások, szószok, levesek sűrítéséhez), valamint tészták gyártásához. A süteményeknek lágyabb textúrát kölcsönöz.
Javasolt: testtömeg-csökkentés kiegészítésére, székrekedés esetén, vércukorszint stabilizálásra, koleszterinszint csökkentésre
Ellenjavallt: várandósság, szoptatás alatt, valamint cukorbetegség elleni gyógyszerek szedése esetén
FONTOS: képes az orális gyógyszerek felszívódását gátolni, ezért együtt nem szedhető.
Tápanyag tartalma: 100 g termékben
Energia: 187 Kcal,
Fehérje:0,91 g,
Zsír: 0,52 g,
Telített zsírsavak: 0,11 g,
Keményítő: 3,38 g.
ebből Szénhidrát: 3,38 g,
ebből cukor: <0,03 g,
Élelmi rost: 82,79 g,
Nátrium: 0,01 g.
Az előbb felsorolt tulajdonságai mellett, érdemes megemlíteni, hogy íztelen és szagtalan. Így nem befolyásolja az adott étel ízét. A gyomorban megköti a vizet, ezáltal teltség érzetet ad fogyasztójának hosszú ideig, így az ezzel a liszttel készült ételek pompás részét képezhetik a fogyókúrás étrendnek. Viszont ügyeljünk arra, hogy sok folyadékkal fogyasszuk az ezzel készült ételeket.