Szezámmagkrém, tahini. Kiváló minőségű, válogatott, tisztított, darált szezámmagokból nyert krém, mely ízlés szerint édesen és sósan is elkészíthető.
Ez a termék Magyarországon, kizárólag mechanikus eljárással, hideg sajtolással, natúr magokból állítják elő, vegyi anyagok, hozzáadott ízesítők, mesterséges színezékek hozzáadása és hőkezelés (pörkölés) nélkül.
Így a szezámmag tökéletesen megőrzi az alapanyagok minden eredeti összetevőjét, teljes értékűek, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdagok.
A szezámmagkrém tartósítószert, cukrot, hozzáadott adalékanyagot nem tartalmaz.
glutén-, koleszterin- és kazeinmentes termék.
A szezám, latin nevén Sesamum indicum trópusi, egyéves lágyszárú növény. Körülbelül egy- másfél méter magasra nőhet, szára és tojásdad alakú levele szőrös, kétajkú, harang formájú, rózsaszínű virágai vannak.
Toktermései egyenként több tucatnyi, az egész növény pedig több száz magocskát érlenek.
Már kb. ötezer évvel ezelőtt is, az ókori Indiában is termesztett növény volt, onnan Kínán és Japánon keresztül terjedt el aztán világszerte a mediterrán éghajlati öv országaiba. Az ókor nagy birodalmaiban (például a hieroglifák tanúsága szerint Egyiptomban, valamint Asszíriában, Rómában is) szinte kivétel nélkül ismerték és nagyra becsülték ezt a növényt, elsősorban a magjaiból préselhető olajért, illetve mert gyógyító, erőt adó, férfiasságot fokozó hatást tulajdonítottak neki.
A Sesanum növénycsaládnak 18 faja van, rokonai között félcserjék is vannak, legtöbb változatát Indiában ismerik és termesztik, de mára Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika trópusi éghajlatú országaiban hatalmas területen termesztik. Kedvelt a két, illetve négy rekeszes toktermésű fajtaváltozata is.
A szezámkrém a humusz és a tahini elengedhetetlen része,
Görögországban pedig népszerű desszertet készítenek szezámkrémből, mézből és joghurtból. Ez a natúr szezámkrém különösen gazdag kalciumban, így helyettesítheti a tejtermékeket a laktózérzékenyek számára, valamint gazdag mangán, réz és B1-vitamin forrás.
Fontos megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy a szezámmag egészen kicsi, ha egészben fogyasztjuk el, az hasznosulás nélkül távozik a szervezetből. Ahhoz, hogy a jótékony hatását szervezetünk teljesen fel tudja dolgozni, ajánlott olaj vagy éppen ebben a krém formájában elfogyasztani.
Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne.
Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.
Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.
Felbontás után hűtőben tárolandó, akár egy évig is eláll. Mivel nem tartalmaz emulgeáló szert, így idővel az olaj kiül a krém tetejére, a krém pedig besűrűsödik. Fogyasztás előtt csak fel kell keverni, hogy visszanyerje lágy, kenhető állagát.
Összetétel: szezámmag, (99,5%), tengeri só (0,5%)
Ismeri további, kézműves magkrémeinket, és a magolajokat?
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia: 785 kcal/3326 KJ
fehérje: 8,93 g
Zsírtartalom: 82,13 g, ebből telített: 13,55 g
Szénhidrát: 2,46 g
Származási hely: Magyarország