A dinnyét, mely az uborkával, cukkínivel, és tökkel együtt a tökfélék, vagy kabakosok (cucurbitaceae) családjába tartozik, rokonaitól elérően gyümölcsként fogyasztjuk. A sárgadinnye (cucumis melo) valószínűleg Nyugat-Afrika szubtrópusi vidékéről származik, régészeti leletek szerint már ie. 3000 körül is termesztették Egyiptomban és Perzsiában. A 15. században jutott el Itáliában, majd a spanyolok közvetítésével az Újvilágba is. Ma már világszerte termesztik, a mérsékelt égövi, és a forró trópusi országokban is, legfontosabb importőrei: Kína, Törökország, USA, Irán, Spanyolország, Mexikó, és a mediterrán országok.
Fogyasztásával egészségünket szolgáljuk.
A sárgadinnye tápértéke viszonylag alacsony, cukortartalma magas, 90%-át víz teszi ki. Mégis találhatók benne az emberi szervezet számára fontos anyagok, mint a vas, cink, jód, kálium, foszfor, mangán, valamint C- és B-vitaminok is. A sok A-provitamin is jótékony hatású, javítja a fehérje felhasználást, erősíti a vérképzést. A speciális eljárással, cukor hozzáadás nélkül készült aszalt sárgadinnye víztartalmának elpárologtatása után a gyümölcs értékes vitaminjai, és mikroelemei megmaradnak, mellyel hozzájárulnak egészségünk védelméhez, káros mellékhatások nélkül.
Tápanyagtartalom 100 g-ra vetítve (hozzávetőleges érték)
energia: 268kcal/1122 KJ
fehérje: 9 g
szénhidrát: 54 g
zsír: 1 g
rost: 10,2 g
Összetevők: Sárgadinnye szelet, antioxidáns: kén-dioxid
Származási hely: Thaiföld
FIGYELEM!
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
A leírásban szereplő kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyisége kb. 200 g/nap
Cukorbetegségben szenvedők vegyék figyelembe a termék magasabb szénhidrát értékét.