Alapvetően ez egy teljesen hántolt, szeletelt, vagy gyalult mandulabél, kb. 1-2 mm-es vastagsággal. Cukrászati alapanyag, csodálatos ízt ad a sütiknek, tortáknak, és az illata is isteni, ahogy sül! :-) Származásáról, elterjedtségéről a madulabélnél már mindent leírtam, ez tulajdonképpen ugyanaz, csak egyfajta feldolgozott termékként is felfogható.
A magas tápértékű édes mandula több, mit 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, és E-vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Ezért kellene rágcsálását kötelező jelleggel bevezetni! :-)
Gyalult, hántolt változatát főleg a cukrászok használják előszeretettel, különleges aromája miatt. A darált mandula a marcipánkészítmények alapanyaga.
Tápanyag- és energiatartalom 100g (tájékoztató adat):
- Fehérje: 22 g össz B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
- Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 5 g
- Rost: 12 g
- Zsír: 51 g, ebből egyszeresen telített:23 g, többszörösen telített:12 g
- kálium: 728 mg
- Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
Az élelmiszer glikémiás indexe 20. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.
A glikémiás index fontos jellemzője az élelmiszereknek, ahogy a kalóriatartalmuk és tápanyagmegoszlásuk is.
Származási hely:EU, vagy USA