A TEJ élet, erő, egészség... vagy mégsem
Minden elérhető propaganda a tej és tejtermékek fogyasztására bíztat kicsit és nagyot. Itt rögtön le kell szögezni, hogy alapvetően a tehéntejről van szó, egyéb tejek összetétele komoly eltérést mutat, de fogyasztásuk a tehéntej mennyiségének elhanyagolható töredéke csupán.
Minden elérhető propaganda a tej és tejtermékek fogyasztására bíztat kicsit és nagyot. Ez intenzívebb volt még az elmúlt évezredben, de mostanság is érezhető ennek hatása.
Kétségtelen, hogy a tehéntej számos összetevője élettanilag hasznos is lehet, ugyanakkor szükséges megemlíteni, hogy az emésztéséhez, felszívódásához, és beépüléshez szükséges biokémiai rendszereink az életkor előrehaladtával módosulnak, a szükséges enzimek termelés csökken, egyeseké meg is szűnik. Leegyszerűsítve, a tejfogak elvesztése után a tejfogyasztás több galibát okoz, mint amennyi előnyt jelenthet.
Mi is az, amit ma már biztosan tudhatunk a tej negatív hatásairól?
- A tejfogyasztás jelentősen, duplájára emeli az inzulin termelését, igaz ez a többi tejtermékre is. Ezt a tényt legalábbis figyelembe kellene venni például inzulin adagolás esetén, cukorbetegeknek, vagy inzulin intolerancia esetén, de fogyókúrás diéta esetén is. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem ittak tejet...
- Megemeli a vér kalcium tartalmát,a fölös kalcium lerakódik az érfalakon, növelve a szívproblémák kockázatát, de pakkokat képez és meszesedést idéz elő a belső szervek falán,az agyban, vesében, ízületekben, prosztatában,mellben, petefészekben. Ez aztán gyulladások kialakulását okozhatja, de elindíthat autoimmun folyamatokat is. Durva esetekben akár a szerv elhalását is eredményezheti. Érdekes módon idős korban a tejből származó kalcium nem növeli a csontok kalcium tartalmát,a sok tejet fogyasztók körében inkább jelenősen magasabb a csontritkulásos esetek száma. Ennek oka a felszívódás életkorral járó csökkenésére is visszavezethető.
- Található egy molekula a tehéntejben, ami szintén veszélyforrás ránk nézve. Ez az Inzulinszerű Növekedési-hormon (IGF-1,más néven: szomatomedin C). Mivel ennek nagy része nem emésztődik meg, hanem átjut a bélfalon, a tejtermékek rendszeres fogyasztása felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli ennek szintjét, és mivel ez serkenti a sejtek osztódását és növekedését, így igazoltan fokozza a tumorok növekedését. A magas IGF-1-szint kapcsolatot mutat a méhnyak-, a petefészek- és méhrákkal, a vastagbél-, a gyomor-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a pajzsmirigy- és az agyrákkal. Elismert, hogy a magas ösztrogénszint fokozott mellrákkockázatot jelent, sajnálatos módon ez a hormon és az ösztrogén kölcsönösen erősítik egymás hatását a mellszövetben. Érzékenységét tekintve, ami a nőknek a mell, az a férfiaknak a prosztata. Mindkét szerv hormon-érzékeny, mindkettő fokozottan hajlamos a rákra, és mindkettőnél fontos szerepe van az IGF1-nek, mint kockázatfokozó tényezőnek.
- Autista gyermekek idegrendszerének vizsgálatakor arra a következtetésre jutottak, hogy az agy szöveteiben magas az opiátok koncentrációja, vizeletükben pedig a normálistól eltérően fehérjéket találtak, amelyek a tápanyagokból, kazeinből és gluténből származtak. Ekkor az is kiderült, hogy az eltérések amiatt alakultak ki, mivel a bélflóra összetétele kedvezőtlenül változott meg, a bélben található gyulladások immunreakciókat indítottak el. A bélben felszaporodó opiátok felelősek a bélhám áteresztőképességének megváltozásáért. Ezek bekerülnek a véráramba,és károsítják az agyat, ami az autizmus és a skizofrénia kialakulásához vezethet.
- Az SM - szklerózis multiplex - és a tej kapcsolatát a molekula mimikri elmélete magyarázza. Ha egy idegen fehérje vagy vírus, hasonló fehérje molekulát hordoz, mint a test valamely szövete, akkor az immunrendszer megtámadja a betolakodót. De az azonosság miatt ezt követően a saját szöveteit is támadni fogja. Egyik ilyen gyanúsított fehérje a tejben található butirophilin. A szklerózis multiplexben a butirophilin átjutva a bélfalon immunválaszt vált ki, s mivel az idegeket beborító mielinhüvely egy nagyon hasonló fehérjét tartalmaz, az immunrendszer kikezdi a velőshüvelyt is.
- A kemény sajtok nagy része laktózmentes, mert az erjedés során az erjesztőbaktériumok a laktózon élnek. Ezekbe viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére lebomlik. A félkemény és lágy sajtokban pedig néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.A tejben a laktózon kívül kazein-tejfehérje is van. Ezek elégtelen emésztése során keletkezik opiát, a kazeomorfin, ami a bélfalán keresztül a véráramban szívódik fel, és a vér – agy - gáton keresztül eljut az agyig, és befolyásolja a központi idegrendszer működését.
- A tejtermékek nagy hátránya továbbá, hogy könnyen allergiát és intoleranciát okoznak. A valódi tejallergia a leggyakoribb allergiaféle, mert a tejtermékben sokféle antigén van, különböző immunglobulinok.
BLOGAJÁNLÓ: A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése
Laktózmentes, bio, növényi tejhelyettesítők, kedvező áron:
A laktóz a tej és tejtermékekből származó természetes cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybél bolyhainak tövében található laktáz enzim bontja egyszerű szőlőcukorrá és galaktózzá, melyek már képesek a felszívódásra. Az emberek kb. 75%-ának valamilyen szinten nehézségeket okoz a laktóz emésztése, mely puffadásban, enyhe hasfájásban jelentkezik. (Az arány egyébként földrészenként eltérő. az északi országokban csak 5%, míg Afrikában 90% fölötti. Magyarországon pedig 60%). Komolyabb laktózérzékenység is kialakulhat pl. túl gyakori fogyasztás miatt. Ekkor a tünetek súlyosbodnak, akár folyamatos hasmenést, hányingert, erős fájdalmakat is okozhat. Ezért javasoljuk a tejtermékek fogyasztását elhagyni, vagy heti 2-3 alkalomra csökkenteni.
A 0,1g érték alatti tejtermékeket laktózmentesnek tekintjük. Ez főként sajtoknál fordul elő. A kemény-sajtokban viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére lebomlik. A félkemény és lágy sajtokban pedig néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása. A nem sajtféle laktózmentes termékeket hozzáadott laktázenzimmel teszik fogyaszthatóvá az arra érzékenyeknek.
TÁBLÁZAT, 100 mL termékben mennyi laktóz található:
Tejek (/100ml) | |
bivalytej |
4,9 |
tevetej |
4,8 |
tehéntej |
5,2 |
anyatej |
4,9-9,5 |
juhtej |
4,4–4,7 |
kancatej |
6,3 |
kecsketej |
4,0-4,9 |
Tejtermékek (/100g) | |
vaj |
0,6-0,7 |
író |
4 |
írópor |
42 |
creme fraiche |
2,0-2,4 |
creme double |
4,5 |
Ricotta |
0,5 |
zsíros tej |
4,5 |
fetasajt |
0,5 |
friss sajtok (10-70% zsírtartalommal) |
2,0-3,8 |
joghurtkészítmények |
3,0-5,4 |
parmezán sajt |
0,1 |
brie sajt |
0,1-1,8 |
camambert sajt | 0,05-1,8 |
chedar sajt | 0,6 |
feta sajt | 0,1< |
gouda sajt | 0,1< |
gorgonzola sajt | 0,1< |
ementáli sajt | 0,1< |
eidami sajt | 0,1< |
mozzarella |
0,1-3,1 |
Orda | 0,6 |
roquefort sajt | 0,1< |
kefír |
3,5-6,0 |
sűrített tej (7,5% zsír) |
9,5 |
sűrített tej (10 % zsír) |
12,5 |
sovány túró |
4,1 |
tejpor (teljes tej por) |
35 |
tejpor (sovány) |
51 |
tejsavó |
4,4-5,2 |
savópor |
66 |
kávétejszín |
4 |
tejföl |
3,5 |
ömlesztett sajtok (10%) |
3,8 |
ömlesztett sajtok (40%) |
3,2 |
sovány túró |
3,0-3,5 |
túró (20% zsír) |
2,0-3,3 |
túró (40% zsír) |
2,0-3,1 |
túró (10-70% zsír) |
2,0-3,8 |
édes tejszín |
2,7-3,5 |
Van azonban jó hír is!
A vaj a tej 5 g/ 100 mL laktóztartalmához képest alacsony, 0,6-0,7 g-ot tartalmaz, 1 dL-enként. és az emésztőrendszer ezért jól tolerálja.készítéséhez a tej fölét addig köpülik, amíg zsírtartalma össze nem áll, majd elválasztják a folyékony összetevőktől. Az összeállt vajat tovább gyúrják, és ez tovább csökkenti folyadéktartalmát, mielőtt a vajat megformáznák. Létezik savanyítóbaktériumokkal beoltott változata is. Tiszta tejzsír, csak nagyon kevés savót tartalmaz. Azt javasolják, ha tehetjük, bio vajat fogyasszunk, mert a többi tele lehet növényvédőszerrel, hormonokkal, antibiotikumokkal – ezeket kapják ugyanis a nem bio tenyészetből származó tehenek. Amennyiben lehetséges a sós vaj fogyasztását is kerüljük, mert a sókat többnyire állományjavítókkal tartósítják. A tejzsírban több olyan anyag található, amely külön-külön, de együtt is különös védelmet nyújtanak a szervezet számára. Az egyik fontos alkotóelem a linolsav, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, telítetlen zsírsav, természetes védőanyag. Bizonyított, hogy jelentős a rákellenes hatása a többi alkotóelemmel együtt.
A világon elindult egy nagy koleszterinellenes kampány, amitől azt várták, hogy jelentősen csökkenni fog sokak magas vérkoleszterin problémája, és kevesebb érrendszeri betegség alakul ki. Sajnos a kampány nem hozta meg a várt eredményt, ma még több embernek van koleszterin gondja. Kiderült továbbá, hogy a tejzsír, ami a vaj alapanyaga, nem növeli a vér koleszterin szintjét, hanem még csökkenti is. Nem várt fordulat, szintén bizonyítást nyert, hogy a tejzsírban lévő konjugált linolsav nem hizlal, sőt, a lerakódott zsírpárnákat eltünteti, így aki rendszeresen fogyasztja, nem fog elhízni.
Összegzés:
A tejzsír összetétele és kiváló emészthetősége alapján nemcsak az egyik legértékesebb fehérjeforrásunk, hanem az egyik legértékesebb zsiradékunk. Összegezve, a tej fogyasztását nem javasolják a kutatók, ellenben a tejszín és a belőle készült tejtermékek: vaj, tejföl fogyasztását igen, mivel értékes tápanyagokhoz juttatják a szervezetünket.
Forrás: