Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.08.19 10:13
Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai

Az agar agar maláj eredetű szó jelentése: kocsonya, kocsonyás anyag.  Ez az anyag vörös algából készül, egyfajta növényi zselésítő. A vegetáriánus táplálkozás része is lehet, remekül helyettesíti a csontokból kivont zselatint.  A sárgásfehér, félig áttetsző anyag nem csak színtelen, hanem szinte teljesen ízetlen is. főként édességekben, gyümölcskocsonyákban használhatjuk, de akár ételek sűrítésre is alkalmas. 

Az agar agar maláj eredetű szó jelentése: kocsonya, kocsonyás anyag.  Ez az anyag vörös algából készül ˙(Gelidium-ból és Gracilaria-ból), egyfajta növényi zselésítő. A vegetáriánus táplálkozás része is lehet, remekül helyettesíti a csontokból kivont zselatintennek növényi alternatívája.  A sárgásfehér félig áttetsző anyag nem csak színtelen, hanem szinte teljesen ízetlen is. Nincs benne kalória, így fogyókúrázók, diabéteszesek is bátran fogyaszthatják, mivel növényi eredetű. 

Porított vagy pehely formájában kapható, porként talán egyszerűbben kezelhető. Nem csomósodik, és nem tapad az edény falára, könnyen kimosható. Meleg vízben feloldódik és szobahőmérsékleten zselésít. 6 dl forró folyadékhoz 2 evőkanálnyi agaragar hozzáadásával nyerhetünk finom kocsonyát.

Főként édességekben, gyümölcskocsonyákban használhatjuk, de akár ételek sűrítésre is alkalmas. Mint majdnem minden tengerből származó élelmiszer, ez is alapvetően egészséges, és ez az alga is szinte korlátlan mennyiségben van jelen. Több olyan elképzelés, tanulmány is napvilágot látott, miszerint az algák használata az emberiség táplálkozásának megoldása is lehet. 

Az alga fajták előnyös hatásai:

Ennek fő oka, indoka a különlegesen magas a hasznos anyag tartalma. Több, mint 4000, olyan különböző, az emberi szervezet számára hasznos molekula és vegyület van benne. Jelenlegi tudásunk szerint egyetlen növényben sincs ennyi.

Telis-tele vannak esszenciális aminosavakkal, zsírsavakkal, vitaminokkal, enzimekkelés  - még egy fontos érv - mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. 

voros alga, agar agar alapanyag - magzsola.hu

Az agar-agar más típusú felhasználása

Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai iparban, valamint a mikrobiológiában is előszeretettel használják. Sok szempontból hasonló az állati eredetű zselatinhoz, valójában kémiai tulajdonságai eltérőek. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a tengeri moszatból készült zselésítő anyag jobban ellenáll a hőnek, mint a zselatin: akár 85-90 Celsius fokra is felhevíthetjük, anélkül, hogy szétesne.

Másik előnye a vágóhídi melléktermékek felhasználásával készült zselatinnal szemben, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, ráadásul magas rosttartalma mellett még szerves vasban is gazdag, ami alapvető fontosságú a vérképzéshez is.

Földünkön ma 25 ezernél is több algafajta él.

A Vörös algában (Lithotamnium calcareum)

több mint 70 féle elem található, többek között vas, bór, mangán, kobalt, réz, cink, és szelén. A Vörös alga makro-és mikroelemek olyan kombinációját kínálja, amelyek egymás hatását erősítik, és együttesen járulnak hozzá az egész szervezet egészségéhez.

Egyharmad részét tiszta, természetes, szerves kalcium képezi. Ez az anyag a magnézium mellett nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk jó állapotáért. Felnőtteknek napi 800-1200 mg kalcium fogyasztása ajánlott. A Vörös alga szerepe tehát a csont- és ízületi betegségek kezelésében és megelőzésében, valamint az általános egészségi állapot javításában és fenntartásában egyaránt kiemelkedő.

Spirulina alga

az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz, ma már világszerte fogyasztják. A NASA az űrutazásokon az űrhajósok étrendjébe is beépítette, mert koncentrált formájában több féle vitamint tartalmaz, ezen kívül, gazdag fehérjékben. A zöld színű alga aktiválja az immunrendszer működését, vírusellenes hatása van, csökkenti a rossz koleszterinszintet, és stabilizálja a vércukorszintet.

Savtalanít, méregtelenít, véd a csontritkulás ellen, regenerálja szervezetet, javítja a sejtanyagcserét, segít leküzdeni az allergiát. Antioxidáns hatású, megköti a szabadgyököket, rák ellenes hatással bír, ezért egyre gyakrabban alkalmazzák különféle daganatos betegségek utólagos, rehabilitációs célú kezelésében is.

Sok ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, főként vasat, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént. A Spirulina B12-vitamin tartalma 3 x akkora, mint a csirkemájnak, így erősen ajánlott vashiányos megbetegedések megelőzésére. Kutatások szerint 1 g Spirulina tápérték tekintetében 1 kg zöldségnek felel meg.

Fogyasztása nem jár mellékhatásokkal, ezért hosszú időn keresztül is veszélytelenül ehető.

spirulina, klorofill, alga - magzsola.hu

A Chlorella zöld színű alga

a legmagasabb klorofill tartalommal rendelkezik az algák között. Ez is erős antioxidáns hatással bír, helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, csökkenti a koleszterinszintet, vírusölő hatású. Immunrendszer erősítő, serkenti a fehér- és a vörösvérsejtek termelődését.

Rendkívül jó méregtelenítő, legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezetben felhalmozódott nehézfém szennyeződéseket megköti és eltávolítja. Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban: tartalmaz B-, C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, mangánt, cinket, rezet, kobaltot.

chlorella, zold alga - magzsola.hu

A japánok évente rengeteg algát esznek meg fejenként és közel 30 évvel élnek túl minket. Az algák az egyik legerősebb méregtelenítők, lúgosítók,több mint 4000 értékes vitális anyagot tartalmaznak (vitaminok, zsírsavak, aminosavak, enzimek, mikroelemek stb), illetve tartalmazzák a ma ismert legerősebb antioxidánst is (astaxanthin).

A japánok az algákon kívül rengeteg halat fogyasztanak. Találós kérdés: vajon a halak mivel táplálkoznak?

10

Az agar agar egy zselésítő, sűrítő alapanyag. Valójában ez egy hosszú láncú szénhidrát, bizonyos vörös alga-fajok sejtfalának alkotóeleme. Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez, amely melegítés során is stabil marad. Az agar agar-t gyakran más zselésítőkkel kombinálva használják.

Raktáron
1 999 Ft 
1 799 Ft
Egységár: 17 990 Ft/kg
Kezdete: 2024.03.11 Vége: 2024.03.31

Alga complex - komplett megoldás, algákból, búzafűporból - három hónapra elegendő adag!

Raktáron
7 942 Ft 
7 629 Ft
Egységár: 58 Ft/g
Kezdete: 2024.03.20 Vége: 2024.03.31