Mi az Agar agar? Egy zselésítő, sűrítő alapanyag. Valójában ez egy hosszú láncú szénhidrát, bizonyos vörös alga-fajok sejtfalának alkotóeleme, főleg a Gelidium és Gracilaria fajtákból. Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez, amely melegítés során is stabil marad.
Gyakran más zselésítőkkel kombinálva használják.Az állati eredetű zselatint teljes mértékben helyettesíti, annak növényi alternatívája. Maláj eredetű szó jelentése: kocsonya. agar 100g. Por formájában sárgásfehér, elkészítve áttetsző.
Megnevezése maláj eredetű, jelentése: kocsonya - bár természetesen, nem sertéshúsból készül.
Agar Agar előállítás - hogyan készül?
Forró víz segítségével különféle vörös alga-fajokból nyerik, tehát NEM állati eredetű. A többféle, színpompás, szárnyasan elágazó, páfrányra emlékeztető növényt javarészt már mesterséges tengeri telepeken tenyésztik, és akár 80 méter mélységben is még aktívan növekszik.
Tulajdonképpen ez az anyag az algák növényi nyálkája, az agarophyta -
ezt már több, mint 2000 éve gyógyítási célokra is használták Kínába, Koreában, és Japánban is.
A különböző, főként a Csendes Óceánban és a Földközi Tengerben előforduló moszatok (ez a termékünk éppen Spanyolország partjairól származik) szolgáltatják a szükséges "termést."
Az eljárás során az algát a napon megszárítják, extrahálják (szárítják), majd mechanikai úton préselnek, és finom porrá őrölnek. A kíméletes eljárás során az algában lévő ásványi anyagok, zsírsavak és jód megmarad.
Lényeges szempont, mint pl. a szőlőmag őrleménynél is, hogy lehetőleg minél apróbbra, finomabbra legyen darálva, hiszen szervezetünkben annál jobban hasznosul, minél apróbbak a szemcsék, annál jobb a felszívódás. A por maga sárgásfehér, félig áttetsző színű.
Miért egészséges az agar agar?
- Magas rosttartalom: Az agar-agar gazdag rostokban, amelyek elősegítik az emésztést és hozzájárulhatnak a bélműködés javításához. Segít a székrekedés enyhítésében és az egészséges bélflóra fenntartásában.
- Alacsony kalóriatartalom: Alacsony energiatartalma miatt jó választás lehet fogyókúrázók számára, mivel teltségérzetet okoz anélkül, hogy sok kalóriát vinnénk be vele.
- Nincs hozzáadott cukor vagy zsír: Természetesen mentes a zsíroktól és a cukortól, így ideális alapanyag cukorbetegeknek és alacsony zsírtartalmú diétát követőknek.
- Gazdag ásványi anyagokban: Az agar-agar jelentős mennyiségű kalciumot, vasat és jódot tartalmaz, amelyek fontosak a csontok és a pajzsmirigy működésének szempontjából.
Kinek ajánlott?
- Vegetáriánusok és vegánok: Az agar-agar kiváló alternatívája az állati eredetű zselatinnak, így azok számára ajánlott, akik növényi alapú étrendet követnek.
- Emésztési problémákkal küzdőknek: Rosttartalmának köszönhetően segíthet az emésztési problémák kezelésében, különösen székrekedés esetén.
- Fogyókúrázóknak: Mivel kevés kalóriát tartalmaz, és teltségérzetet kelt, jó választás azok számára, akik fogyni szeretnének.
- Cukorbetegek: Az agar-agar kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet, így jól illeszkedik a cukorbeteg diétába.
Mire használható?
- Zselésítő és sűrítő anyag: Az agar-agar egyik legismertebb felhasználása a zselésítő képessége, melyet süteményekben, krémekben, lekvárokban és más desszertekben alkalmaznak.
- Vegetáriánus és vegán ételek: Mivel növényi alapú, gyakran használják vegán zselék, pudingok, torták és más édességek készítéséhez.
- Emésztéssegítő italok és desszertek: Egyes kultúrákban (például Japánban) hashajtó hatása miatt emésztést segítő italokhoz adják.
Az agar agar használata:
Felhasználása az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentik, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
agaragar agar-agar
Használata a következő termékekben engedélyezett:
• Dzsem, lekvár, zselé (max. 10 g/kg)
• Édességek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Joghurt (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fűszer készítmények, húskészítmények pácai és bevonatai (mennyiségi korlátozás nélkül)
Az agar agar egy teljesen ízmentes, szagtalan, átlátszó anyag.
Hideg vízben megduzzad, ezért aztán kiválóan kocsonyásít, gyümölcs, illetve zöldségzselét, dzsemet, lekvárt. Használják még desszertek, pudingok állagának javításához is, illetve remek aszpik alapanyag. Ez egy egészségesebb, növényi zselatinféleség, mint az állati bőrből, és csontból kivont, hagyományos változat. Nem állati eredetű.
Nem merevedik túl gyorsan, és tömörebb is. Már 1%-os oldata is szilárd gél eredményez. Nagyon gazdag természetes jódban, kalciumban, vasban. Ráadásul, teljesen kalóriamentesez a zselésítő anyag. :-)
Különösen Japánban, Kínában, Koreában a különféle algák nem csak ínyencségként , hanem alapélelmiszerként is szerepelnek a mindennapok táplálkozásában, talán, ezért is egészségesebbek, és hosszabb életűek az ott lakók.
A japán konyhában előszeretettel alkalmazzák, zselésítő hatása miatt. Az algák egyébként is tartalmaznak olyan, bioaktív anyagokat.
A tengeri alga egészségügyi előnyei
Magas rosttartalma miatt akár fogyókúrák, diéták kiegészítője is lehet, -akárcsak az útifű maghéj - hiszen fokozza a teltségérzetet, és jó hatással van a bélrendszer, emésztőrendszer működésére is.
Ezen kívül gyümölcsborok előállításkor derítőszerként alkalmazzák, illetve aromák és más adalékanyagok hordozóanyagaként is használják.
Hazánkban, és itt , a magzsolán kedvelt termék a főleg lekvárfőzésnél használatos PEKTIN is nagyon népszerű termék. Ráadásul, most ez koncentrált formátumban is beszerezhető, ebből egy csomag, ami 80 g 20-25 kg gyümölcshöz is elegendő!
A National Ocean Service (NAS) szerint a tengeri moszat az óceánokban, tavakban és folyókban növekvő növény- és algafajok általános neve. A növények a makroalgáknak nevezett klorofillt tartalmazó többsejtű növények csoportjába tartoznak, és jellemzően három csoportba sorolhatók:
-
zöld algák (chlorophyta),
-
barna algák (ochrophyta, phaeophyceae) és
-
vörös algák (rhodophyta).
Ellentétben a hagyományos gyomokkal, amelyek gyorsan növekednek és károsíthatják az élőhelyet, ahol megjelennek, a tengeri moszat elengedhetetlen a tengeri élővilág számára. A NAS szerint táplálékot és menedéket biztosít számos szervezet számára, és az egészséges vízi, vagy akvakultúra létfontosságú eleme.
Míg a nyugati kultúrákban kevésbé népszerűek, az emberek, különösen a tengerparti közösségekben őshonosok, évezredek óta esznek hínárt. A Nutrition Reviews egyik tanulmánya szerint a Japánban elfogyasztott ételek egyötöde tartalmaz ehető hínárt.
Az agar-agar számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik,
ezek közé tartozik, hogy:
- Vegán és vegetáriánus étrendekben használható: Az agar-agar növényi alapú zselésítő anyag, így kiváló választás lehet azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket.
- Kalóriaszegény: Az agar-agarban nagyon kevés kalória és zsír található, így a diétázók és az egészségtudatos emberek számára is vonzó lehet az étrendjükbe való beillesztése.
- Jól zselésít: Az agar-agar hatékonyan zselésíti az ételeket, és nagyon jól tartja a formájukat, így kiváló választás lehet például zselé, puding és torta készítéséhez.
- Egészséges: Az agar-agar segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint támogathatja a bélflóra egészségét.
Az agar-agart széles körben is alkalmazzák az élelmiszeriparban, ahol a zselésítő tulajdonságait kihasználva a lekvárok, zselék, édességek, hús- és halételek, valamint növényi tejszín készítésére használják.
Emellett biotechnológiában is alkalmazzák, például a baktériumok és gombák tenyésztésére, valamint a DNS szeparálására. Az agar-agar az egészséges életmódra való törekvés miatt egyre népszerűbbé válik, és egyre több egészséges élelmiszerben használják.
A tengeri moszatok ereje:
A tengeri növények közül az algafélék bevonultak a japán konyhába is. Könnyű zöldségköretként készítik el, vagy a népszerű sushi mellé tálalják. A rákkutatók már bizonyították, hogy az algák miképpen szolgálhatják az emberi egészséget: ezekben ugyanis bőségesen található FUCIDIN.
Ez egy olyan anyag, amely különösen az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően, a betegséggel szemben védő hatású, vagy késlelteti megjelenését, tüneteit. Az algafőzelék rendszeres fogyasztása a daganat kezelésének hasznos kiegészítője lehet. Való igaz, hogy ezen ráktípus előfordulása a japán nők között alacsonyabb számú, mait az európaiakénál, valószínűsíthetően az algáknak.
TUDTA? A szintén sok előnyös tulajdonsággal rendelkező bio spirulina is algák kivonatából készül.
Agar agar ára? rendelés? hol kapható? Tedd be kosaradba még ma ezt a közkedvelt terméket, és akár másnapra kiszállítjuk! Kapható már a DM, Spar, Tesco üzleteiben, de nem ilyen áron, mint nálunk!
Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai
Biztonság
Teljesen veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben enyhén hashajtó hatású lehet.
Itt egy remek recept is, könnyedén készíthetsz te is egy finom gyümölcskocsonyát.
Agar-agar felhasználása, használata, használati utasítás:
1 csapott teáskanál 1/2 liter folyadékhoz. Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Csak forrásban lévő folyadékban oldódik fel és visszahűtve 34-38 C fok között zselésedik.
Figyelem!
A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Kisgyermektől elzárva tartandó!
ÖSSZETEVŐK: E406, 100% agar agar
Származási hely: Spanyolország
Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai
IGAZOLT VÁSÁRLÓI VÉLEMÉNYEK:
"Természetes; régóta tervezem használatát! Rendszeres fogyasztását kezdem, izületi problémák megelőzésére, és zselatín kiváltására, süteményekbe."
"Sűrítésre és kocsonyásításra használom. A legnagyobb elégedettséggel. Mokkás kanál mennyiséget használok kb.1L főzelék sűritéséhez és selymesen finom ízű lesz."
"TÖKÉLETES A VEGÁN JOGHURTOK KÉSZÍTÉSÉHEZ, IMÁDOM! kÖLESBŐL ÉS KESUDIÓBÓL KÉSZÍTEM A JOGHURTOT"
"A lekvár készítéshez használtuk nagyon jó minőségű volt, meg voltunk vele elégedve."
"Nyers vegán sütemények,desszertek készítésénél használom zselatin helyett."