Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

EritrIt és nyírfacukor - hasmenést okozhat?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.07.18 16:30
EritrIt és nyírfacukor - hasmenést okozhat?

Az eritrit és a nyírfacukor a legismertebb természetes cukorhelyettesítő, édesítőszer. Sokan összetévesztik ezeket a mesterségesen előállított édesítőkkel, például a ciklamátokkal is. Pedig teljesen más a hatásmechanizmusuk, azonban bizonyos esetekben kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ennek járunk után, mi lehet a kiváltó ok? 

Mindkettő egyfajta cukoralkohol, ami emésztés nélkül halad át szervezetünkön. Fontos, hogy szénhidrátban és kalóriában szegények, és használatuk pedig nem okoz fogszuvasodást.

Előző cikkünket olvastad már? Mandulaliszttel finomabb! 

nyírfacukor, eritrit - magzsola.hu

Lássuk, melyen előnyei és hátrányai vannak, ha cukor helyett ezeket használjuk:

Eritrit, az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Ez egy olyan cukor helyettesítő, amelyet a szervezetünk nem bont le, vagyis élvezhetjük alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmát anélkül, hogy aggódnunk kellene a hízás vagy a későbbi fogszuvasodás miatt! Édesítő hatása kb. 60%-a a hagyományos cukorénak, cserébe szinte nulla a kalóriatartalma. Az eritrit a fogyasztók számára jól tolerálható, mivel szinte teljesen fel tud szívódni a vékonybélben, és csak kis hányada jut át a vastagbélbe. Ennek ellenére vannak olyanok, akiknél az eritrit is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Olvasd el blogcikkünket: Az eritrit mennyi cukornak felel meg? 

Kinél okozhat panaszt az eritrit?

Először is, nézzük a mennyiséget! Amennyiben hirtelen állunk át a hagyományos kristálycukor fogyasztásáról, és teljes mértékben eritritet használunk helyette, ez bizonyos esetekben gondot okoz. Ráadásul, mennyiség függő is ez. Ha túl sok volt eddig a cukorfogyasztásunk, és drasztikusan, egyik napról a másikra váltunk, ez okozhat emésztőrendszeri panaszokat, így akár hasmenést is. Szóval, ne drasztikusan, inkább fokozatosan kezdjünk neki a cukor le/kiváltásának.

Kb. a népesség közel 20%-a tapasztalhat az eritrit fogyasztása után esetenként hasfájást, puffadást, gázépződést, esetleg hasmenést. Ők ugyanis irritábilis bélszindrómában, vagyis IBS-ben szenvednek - bár, sokszor nincsenek is tudatában, hogy pontosan mi okozza az emésztőrendszeri panaszaikat.

nyírfacukor, hasmenés, IBS - magzsola.hu

Az IBS a funkcionális bélbetegségek egy csoportjába tartozik. Bár kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okoz, igazán nem mutatható ki szervi elváltozás, ami egyértelműen okolható lenne ezekért a panaszokért. Az érintettek bélrendszere jóval érzékenyebb az átlagnál, ezért náluk fokozottabban okozhat panaszt minden olyan élelmiszer , vagy összetevő, ami a vastagbélben gyorsan fermentálódik. Összefoglaló néven ezeket az összetevőket rövidítjük a FODMAP betűszóval.

A FODMAP egy mozaikszó, amely a  Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok (cukoralkoholok) szavakból áll össze. Ezek azok az anyagok, amelyek emésztéskor nem, vagy elégtelenül szívódnak fel a vékonybélben, és vizet szívnak a bélbe. Ezt a vastagbélben lévő baktériumok megerjesztik, amitől gáz keletkezik, és ez okozza a kellemetlen puffadást is.

Erythritol, haspuffadás, hasmenés - magzsola.hu

Ha valaki ilyen érzékenységben szenved, akkor korlátozni kell a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor bevitelét is, mivel az IBS általában fruktóz felszívódási zavarral is jár, és a fel nem szívódott fruktóz is a bélbaktériumok fermentáló tevékenységének tápláléka. Magyarul, ha egy IBS-es nagyobb mennyiségű fruktózban gazdag élelmiszert eszik, annak következménye puffadás, gázképződés és hasfájás lesz. Megfelelő diéta esetén azért jól kezelhető ez is.

Az eritrit előnyei és hátrányai (angol nyelvű video):

De hogy kapcsolódik ehhez az eritrit?

Bár az eritrit fogyasztása elvileg nem kellene, hogy panaszt okozzon, hiszen csak kb. 10%-a jut át a vastagbélbe, sokaknak mégis gondokkal jár használata. A vizsgálatok fényt derítettek rá, hogy ez minek köszönhető: az eritrit gátolja a fruktóz felszívódását.

Akkor a nyírfacukor a jó megoldás?

Napjainkban egyre közkedveltebb a nyírfacukor - vagy xilit, xylitol -, amely számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír. Édesítő ereje a hagyományos kristálycukoréval nagyrészt megegyezik - így sütésnél, főzésnél tehát 1:1-ben, átszámítás nélkül adható az ételekhez -, ugyanakkor energiatartalma mindössze a 2/3-a annak. Érdemes figyelembe venni, ha savasabb ételekhez, például paradicsomhoz adjuk, kevésbé édesít. Fogyókúrás, illetve cukorbeteg étrendbe is beilleszthető - szénhidrát-beszámítással.

Nyírfacukor - többféle minőségben, akár kukoricacsutkából is?

Igen, ez igaz, nem tévedés, Kínában a kukoricacsutkából is képesek nyírfacukrot előállítani! Hiszen ez egy cukoralkohol, melynek alapanyaga ebben az esetbe is növényi. A magzsola.hu már a kezdetek óta az eredet finn nyírfacukrot kínálja vásárlóinak, ez tényleg nyírfa kérgéből készítik.

nyírfacukor glikémiás indexe, xlit, cukor - magzsola.hu

A nyírfacukor felszívódása egyenletes és lassú, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ráadásul lebontásához nincs szükség inzulinra. Ezért a nyírfacukrot cukorbetegek is használhatják. Glikémiás indexe csupán 7-es, vagyis nagyon lassan szívódik fel, Ez vitathatatlanul előnyös tulajdonsága.

Az emberi szervezetre vonatkozóan a nyírfacukor fogyasztása talán egyetlen kockázatot rejthet: ha valaki érzékeny rá, esetenként hasmenést és haspuffadást okozhat, mivel a cukoralkoholt a szervezet kevésbé tudja lebontani, így a bélben megnövekszik a mennyisége.

Ez csak bizonyos mennyiség fogyasztása felett érvényes, de létezhetnek egyéni különbségek, mint ahogy az is igaz, hogy a szervezet hozzászokni is képes, így lehet, hogy csak az első egy-két alkalom okoz problémát. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy átlagosan férfiaknál testsúlykilogrammonként 0,4 gramm, nőknél pedig 0,42 gramm az a mennyiség, ami még nem okoz hasmenést. Egy 55 kilós nő esetében tehát egy alkalommal 23 gramm nyírfacukor - nagyjából három púpos teáskanálnyi mennyiség - fogyasztható el biztonsággal.

Érdemes ezzel kicsit kisérletezni. Alapvetően, kisebb mennyiségben kezdjük el használni, esetleg keverjük először a hagyományos cukorral, ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez. LÁteznek már nagyon jó minőségű, akár négy féle édesítőből kevert, szinte teljesen mellékíz mentes, természtes édesítők is, steviával kiegészítve

Összefoglaló

Bár ezek a cukoralkoholok - a tudomány mai állása szerint - kevésbé ártalmasak, mint a mesterséges édesítőszerek, az emberek egy részénél panaszt okoznak. Bár az eritrit sokak számára jobban tolerálható, mint a xilit, irritábilis bélszindrómában fokozhatja a fruktóz miatti panaszokat, ezért számukra kevésbé ajánlott a használata. 

nyírfacukor előnyei, hátrányai, xilit, hasmenés - magzsola.hu

Véleményem szerint akármilyen cukorról vagy cukorpótlóról van is szó, a kulcs minden esetben a mértékletesség. Minél több édeset eszik vagy iszik valaki, annál jobban fogja kívánni az édeset – akár valódi cukorról, akár mesterséges édesítőszerről vagy cukoralkoholról legyen is szó. Szerencsére a fordítottja is igaz: ha csökkented az édességfogyasztást, idővel ehhez fogsz hozzászokni, és néhány hét után észre fogod venni, hogy már nem is kívánod annyira. Érdemes kipróbálni!

KÖszönöm, hogy elolvastad cikkünket. Ha bármilyen kérdésed lenne, keress bennünket elérhetőségeinken.

források: podornovakreka.hu, femina.hu