Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Erős hőmérséklet ingadozás, frontok....

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.08.07 15:01
Erős hőmérséklet ingadozás, frontok....

A gyakori időjárás-változások és hőingadozások kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkire hatást gyakorolnak, sőt sokan szenvednek a frontoktól, amelyek befolyásolhatják a teljesítő- és koncentrációs képességünket, a hangulatunkat, a kapcsolatainkat, és ezáltal az életminőségünket is.

A gyakori időjárás-változások és hőingadozások kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkire hatást gyakorolnak, sőt sokan szenvednek a frontoktól, amelyek befolyásolhatják a teljesítő- és koncentrációs képességünket, a hangulatunkat, a kapcsolatainkat, és ezáltal az életminőségünket is.

Angela Schuh német orvos-klimatológus Bioklíma című könyvében egyenesen azt állítja, hogy az emberek több mint fele érzékenyen reagál az időjárási hatásokra.

Tényleg hatással vannak ránk a hőmérsékleti frontok?

A professzor asszony német alapossággal taglalja az időjárás és az ember kapcsolatát, a megelőzés módjait és a terápiás módszereket, miközben nem feledkezik meg az időjárás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól sem.

Schuh szerint valóban az időjárási változásokra reagál szervezetünk, a szimptómák valódiak és tényleg megkeserítik elszenvedőjük életét, és nem beképzelt tünetekről van szó. Például a mozgásszervi, izületi panaszok 60–90 százalékának, a migrén, fejfájás 50-60 százalékának időjárás-érzékenység az okozója. Majd közli azt is, hogy kutatásai szerint a kellemetlen időjárási viszonyok és változások zárt térben is utolérnek bennünket.

A frontérzékenységgel mint tünetegyüttessel csupán néhány évtizede foglalkoznak a szakemberek.

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik rosszul reagálnak az időjárás-változásra. A téma fontosságát jelzi, hogy statisztikáink alapján az emberek mintegy 78 százaléka érzékeny bizonyos időjárási folyamatokra, 30 százalék esetében pedig kifejezetten életminőséget rontó tünetek jelentkeznek.

Dr. Ajtay Zénó PhD. klinikai főorvos, belgyógyász kardiológus arról számolt be lapunknak, hogy egy-egy erősebb fronthatás alkalmával több beteg jelentkezik mellkasi panaszokkal, szívritmuszavarokkal és vérnyomás-ingadozással, koszorúérgörccsel és akár szívinfarktussal.

Kiket visel meg legjobban a fronthatás?

De nem csak az idősebbeket viselhetik meg a szélsőséges időjárási helyzetek, a kisgyermekeknél is tapasztalhatunk nyugtalanságot időjárás-változáskor. Az iskoláskorú gyermekek közül minden ötödiknél észlelhető időjárás-érzékenység. A férfiak inkább a meleg-, a nők pedig a hidegfrontra érzékenyebbek.”

Az időjárás-változásra adott válaszreakció súlyossága függ az idegrendszer állapotától. Akik lelki problémákkal küzdenek, fokozottan vannak kitéve stressznek, ha valamilyen krónikus betegségük van, sokkal erősebben reagálnak a hirtelen fronthatásokra. Fiatal korban esetleg csak rossz közérzetet vagy nyugtalanságot tapasztalunk, korunk előre haladtával azonban egyre markánsabb tünetek jelentkezhetnek.

Mit tehetünk ezzel  kapcsolatban?

Általánosságban igaz és valamennyi szakember véleménye megegyezik abban, hogy egészséges életmóddal a frontok okozta tünetek enyhíthetőek.

„A frontérzékenység nem gyógyítható, de befolyásolható". A kialakult tünetekkel muszáj külön-külön foglalkozni, de egyébként az idegrendszer egésze egy bizonyos mértékig edzhető, erősíthető, és persze az sem baj, ha rendelkezésére állnak a neki szükséges tápanyagok. Vitaminok elsősorban hiányállapot esetén hatnak.

Sokan kísérleteznek B-vitaminnal, magnéziummal, D-vitaminnal, halolajjal A tünetek megelőzése némi önismerettel befolyásolható: például egy melegfront érkezésének napján a szokásosnál is gondosabban kerüljük a migrénünket esetleg kiváltó vagy súlyosabbá tevő ételeket, vörösbort, fűszeres sajtokat, csokoládét.

Vegetatív idegrendszerünk „edzése” szintén hozhat eredményt: hosszú távon segíthet például a rendszeres szaunázás, a reggeli váltott (hideg-meleg-hideg) vizes zuhany, vagy egy nyaralás más éghajlaton, hegyvidéki magassági szinten, a környezetváltozás miatt” – tanácsolja Dr. Ajtay Zénó.

meteoklinika.hu