Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Erős hőmérséklet ingadozás, frontok....

2017-08-07 08:48:41 Cimkék: életmód | szív- és érrendszer

A gyakori időjárás-változások és hőingadozások kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenkire hatást gyakorolnak, sőt sokan szenvednek a frontoktól, amelyek befolyásolhatják a teljesítő- és koncentrációs képességünket, a hangulatunkat, a kapcsolatainkat, és ezáltal az életminőségünket is.

Angela Schuh német orvos-klimatológus Bioklíma című könyvében egyenesen azt állítja, hogy az emberek több mint fele érzékenyen reagál az időjárási hatásokra.

A professzor asszony német alapossággal taglalja az időjárás és az ember kapcsolatát, a megelőzés módjait és a terápiás módszereket, miközben nem feledkezik meg az időjárás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól sem.

Schuh szerint valóban az időjárási változásokra reagál szervezetünk, a szimptómák valódiak és tényleg megkeserítik elszenvedőjük életét, és nem beképzelt tünetekről van szó. Például a mozgásszervi, izületi panaszok 60–90 százalékának, a migrén, fejfájás 50-60 százalékának időjárás-érzékenység az okozója. Majd közli azt is, hogy kutatásai szerint a kellemetlen időjárási viszonyok és változások zárt térben is utolérnek bennünket.

A frontérzékenységgel mint tünetegyüttessel csupán néhány évtizede foglalkoznak a szakemberek.

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik rosszul reagálnak az időjárás-változásra. A téma fontosságát jelzi, hogy statisztikáink alapján az emberek mintegy 78 százaléka érzékeny bizonyos időjárási folyamatokra, 30 százalék esetében pedig kifejezetten életminőséget rontó tünetek jelentkeznek.

Dr. Ajtay Zénó PhD. klinikai főorvos, belgyógyász kardiológus arról számolt be lapunknak, hogy egy-egy erősebb fronthatás alkalmával több beteg jelentkezik mellkasi panaszokkal, szívritmuszavarokkal és vérnyomás-ingadozással, koszorúérgörccsel és akár szívinfarktussal.

De nem csak az idősebbeket viselhetik meg a szélsőséges időjárási helyzetek, a kisgyermekeknél is tapasztalhatunk nyugtalanságot időjárás-változáskor. Az iskoláskorú gyermekek közül minden ötödiknél észlelhető időjárás-érzékenység. A férfiak inkább a meleg-, a nők pedig a hidegfrontra érzékenyebbek.”

Az időjárás-változásra adott válaszreakció súlyossága függ az idegrendszer állapotától. Akik lelki problémákkal küzdenek, fokozottan vannak kitéve stressznek, ha valamilyen krónikus betegségük van, sokkal erősebben reagálnak a hirtelen fronthatásokra. Fiatal korban esetleg csak rossz közérzetet vagy nyugtalanságot tapasztalunk, korunk előre haladtával azonban egyre markánsabb tünetek jelentkezhetnek.

Mit tehetünk?

Általánosságban igaz és valamennyi szakember véleménye megegyezik abban, hogy egészséges életmóddal a frontok okozta tünetek enyhíthetőek.

„A frontérzékenység nem gyógyítható, de befolyásolható". A kialakult tünetekkel muszáj külön-külön foglalkozni, de egyébként az idegrendszer egésze egy bizonyos mértékig edzhető, erősíthető, és persze az sem baj, ha rendelkezésére állnak a neki szükséges tápanyagok. Vitaminok elsősorban hiányállapot esetén hatnak.

Sokan kísérleteznek B-vitaminnal, magnéziummal, D-vitaminnal, halolajjal A tünetek megelőzése némi önismerettel befolyásolható: például egy melegfront érkezésének napján a szokásosnál is gondosabban kerüljük a migrénünket esetleg kiváltó vagy súlyosabbá tevő ételeket, vörösbort, fűszeres sajtokat, csokoládét. Vegetatív idegrendszerünk „edzése” szintén hozhat eredményt: hosszú távon segíthet például a rendszeres szaunázás, a reggeli váltott (hideg-meleg-hideg) vizes zuhany, vagy egy nyaralás más éghajlaton, hegyvidéki magassági szinten, a környezetváltozás miatt” – tanácsolja Dr. Ajtay Zénó.

meteoklinika.hu

EZEKET OLVASTA MÁR?

Mit lehet tudni a C-vitaminról?

2020-05-12 12:03:03
Mit lehet tudni a C-vitaminról?

A C-vitamint szinte mindenki ismeri, ha más nem, akkor onnan, hogy manapság javasolják, hogy szedjünk belőle minél többet, hogy erősödjön az immunrendszerünk. Igen ám, de mi is ez a vitamin, és milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre, vagy mit tegyünk, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség?

 

Kakaó - tudtad, hogy több, mint gyógyszer

2021-04-17 15:47:53
Kakaó - tudtad, hogy több, mint gyógyszer

Dél Amerikában az inkák az „Istenek Italának” nevezték a belőle készült főzetet. Cortez az ősi birodalom leigázásakor a kakaót az aranynál is értékesebbnek tartotta, miután észrevette, hogy katonái állóképességét, kitartását az ital fogyasztása jelentősen megnöveli. A fermentált (biológiailag érlelt) kakaóbab, illetve a belőle készített csokoládé valóban értékes, a szervezetünk működését jelentősen befolyásolni képes összetevőt tartalmaz.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.