Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Lehet-e gluténmentes minden alapanyag

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.09.08 15:37
Lehet-e gluténmentes minden alapanyag

Egy régebbi blogbejegyzésünkben, már érintettük a lisztérzékenység témáját, most ezt próbáljuk egy kicsit alaposabban körüljárni. Tesszük mindezt azért is, mert nagyon gyakran keresnek meg bennünket magánszemélyek, illetve élelmiszergyártók, és érdeklődnek termékeink gluténmentessége felől.

Gluténmentes alapanyagok - Egy korábbi blogbejegyzésünkben, már érintettük a lisztérzékenység témáját, most ezt próbáljuk egy kicsit alaposabban körüljárni. Tesszük mindezt azért is, mert nagyon gyakran keresnek meg bennünket magánszemélyek, illetve élelmiszergyártók, és érdeklődnek termékeink gluténmentessége felől, akár, mint felhasználók, akár gyártók, előállítók.

Lisztérzékenység - az vajon mi? 

Nos, a lisztérzékenység kifejezés nem nagyon szerencsés, egyrészt, mert az „érzékenység” szó nem igazán pontos. Az általában előforduló tünet-együttes a gabonafehérjék egy csoportjával szembeni intoleranciát jelenti, itt a fehérjék lebontási útja nem megfelelő, de előfordulhat a szó szoros értelmében életveszélyes allergiás reakció is. Az is igaz viszont, hogy nem csak a búzaliszt fehérjék okoznak problémákat, hanem más gabonában is vannak a reakciókat kiváltó összetevők, és nem csak a lisztjük, hanem a gabonaszemek elfogyasztása sem ajánlatos.

gluténmentes termékek - magzsola.hu

Vegyük akkor ezeket szépen sorra:

Mi a felelős  a tünetek kialakulásáért?

Alapvetően a Triticeae nemzetséghez tartotó gabonafélékben található glutén a bűnös, amely két fehérjéből áll, glutelinből, és a gabonára (búza, árpa, rozs, zab) jellemtő prolamin típusú fehérje.

Az érzékenységnek egyrészt genetikai okai lehetnek, de kialakulhatnak más betegségek következtében (1-es típusú diabétesz, vírusos és bakteriális fertőzések) is.

Komoly összefüggés mutatkozik a csecsemők szoptatása, illetve az, hogy a csecsemő mikor találkozik először glutént tartalmazó táplálékkal. Az anyatejes táplálás nagymértékben csökkenti a gluténérzékenység kialakulásának kockázatát, a glutén tartalmú ételek bevezetése a 4. és 7. hónap között lenne kívánatos.Egyébként is, a csecsemőkori anyatejes etetés alapjaiban határozza meg mindenki szervezetének ellenállóképességét, és több, erre irányuló kutatás is bizonyította, hogy a tápszerekkel táplált gyermeke a későbbiekben sokkal hajlamosabbak voltak élelmiszerallergiára, vagy érzékenységre. Itt most belemehetnénk még jobban a laktobacillusok szerepébe, de most nem tesszük.  

Milyen betegség is a gluténérzékenység?

Gabonafehérjék okozta allergia:

Ebben az esetben tényleg minimális mennyiségű allergén fehérje szervezetbe jutása is heves, direkt immunreakciót vált ki, ami az életfunkciók életveszélyes beszűkülésén keresztül azonnali, igen magas

kockázatot jelent, akár a szervezet teljes összeomlásához is vezethet. Ez az eset azonban szerencsére nagyon-nagyon ritka.

Gabonafehérjékkel szembeni intolerancia:

Az intolerancia, vagyis, hogy a szervezet a glutént nem tudja feldolgozni, pontosabban, ahogyan feldolgozza az eltér az egészséges anyagcsere utaktól, és a komoly funkcionális problémát okoz. 

Az egyes esetekben a tünetek erőssége nagyon változó lehet, akár tünetmentesség is előfordulhat. A probléma alapvetően a vékonybél kezdeti szakaszát érinti, a bélhámon történő változások a bélbolyhok károsodásához, akár teljes eltűnéséhez is vezethet. A változás a bélből történő felszívódást gátolja, ami egyéb további problémákat eredményez,igy jelenős lehet az egyes szervek érintettsége, de elmehet egészen a pszichés problémákig is.

gluténmentes gyártás, alapanyagok - magzsola.hu

Mentes élelmiszerek, alapanyagok:

Az utóbbi években egy egész iparág kezdett ráépülni a különböző, "mentes" élelmiszerek előállítására, ezzel együtt árusítására, fókuszba helyezésére. Marketingköltség is van erre, hiszen ezek a termékek általában drágábbak, esetleg dupla annyiba is kerülnek, mint hagyományos társaik.

Egyre több, ezzel kapcsolatos cikket olvashatunk, a közmédiában is megjelent ezek a termékek, és a közbeszéd részévé is váltak. Érdekes jelenség, a " mű-gluténérzékenység", amivel sokan magukra szeretnék felhívni a figyelmet, ezzel sok bosszúságot okozva az igazán érzékenyeknek, éttermekben, pékségekben egyaránt. Korábban erről is írtunk már, két féle étterem van: ahol használnak lisztet, és ahol egyáltalán nem.

Az előbbiben hiába takarítanak ki mindent,a  levegőben található, akár minimális glutén is szennyezheti az elkészített ételeket, így aki csak salátát és csirkemellet rendel, annak tudatában kell lenni, hogy ezt ugyanott készítik, ahol a lisztes ételeket is. Persze, itt is szerepet játszik a különböző fokú érzékenység, van akinek a szervezete tolerál bizonyos mennyiséget, és van, aki abszolút érzékeny erre. Rossz hír: számára a legcsábítóbb, legszebb, legfinomabb ételeket kínáló vendéglő is potencionális veszélyforrás.  

Tehát, itt a valós igény bizonyos gyártók esetén, hogy teljesen mentes terméket, pl. müzlit állítsanak elő. Itt, a magzsola.hu webshopban is számos, ellenőrzött, jó minőségű GM liszt, és keverék is kapható! Ahogy azt a cikk elején is írtam, a magzsolát is megkeresték, több alkalommal, hogy tudunk-e pl. gluténmentes pisztáciát szállítani.

A válasz : Nem. Miért? Mert nem akarunk hazudni. Ugyanis a termelők, ha a világ másik végén a betakarítást nem gondosan különítik el az egyéb mezőgazdasági termékektől, pl. búzától, azt a folyamat közben nem lehet gluténmentesíteni. Írok egy példát, így érthetőbb lesz: Ha a zabot és a búzát egyszerre aratják, és egymás melletti silókba viszik tárolás céljából, fennáll a keresztszennyezés veszélye. Ugyanis, ha a pótkocsikból egymás mellé öntik ezeket, máris kész a galiba. Ez egy olajos mag esetén, pl. kesudió még cifrább, mivel ezt a Távol-Keleten, Indiában, Vietnam-ban termelik - és ki az aki erre kiad gluténmentes igazolást. 

Azonban van egy szuper jó hír! Itthon, Magyarországon is elvégezhető a teszt - csak ez pénzbe kerül. És ha azt akarom, hogy teljes biztonsággal "mentes" legyen az alapanyag, minden egyes szállítmányt be kellene vizsgáltatni, akkreditált laborban. El tudod képzelni, ez mennyivel drágítaná meg a kesudiót? Pl. duplája lenne, mint a nem mentes változat. És mennyit adnánk el ebből?

Nem is beszélve arról, hogy nekünk is két csomagolóüzemet kellene fenntartani, egyet a gluténos, egyet a mentes gyártás számára. Nagyipari körülmények között ezt még elképzelhetőnek látom, de egy kis magyar manufaktúrában ez szinte megvalósíthatatlan. És mégis, sokan bevállalják, és azt állítják gyártásukról, hogy az teljesen mentes körülmények között történik. Így legyen - mi inkább a bilbilai vékony, keskeny, sziklás utat választjuk, és nem állítunk valótlanságokat - ezzel persze visszautasítunk üzleti ajánlatokat, amiből pénzt keresnénk. 

"Javulnék én édesanyám, de nem megy az könnyen faluhelyen." Mondta Regős Bendgúz az Indul a bakterház-ban - és ez ma is érvényes ránk itt vidéken.    

Mi a véleményed ezzel kapcsolatban? Írd meg bátran kommentben!