Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Trendi a MENTES.

Cseh Zoltán
Cseh Zoltán
2019.06.26 13:59
Trendi a MENTES.

Az utóbbi néhány évben jelentősen megszaporodtak az üzletek polcain a különböző, speciális diétát támogató termékek.  Leginkább a gluténmentes és a  laktózmentes, élelmiszerek választéka növekedett meg hihetetlen mértékben.

Az utóbbi néhány évben jelentősen megszaporodtak az üzletek polcain a különböző, speciális diétát támogató termékek.  Leginkább a gluténmentes és a  laktózmentes, élelmiszerek választéka növekedett meg hihetetlen mértékben. A gyártó cégek egymást túllicitálva dobják piacra ilyen jellegű termékeiket, szinte naponta találkozhatunk újdonságaikkal.

IFrame

Meglepő, hogy mi minden "mentes"? 

Gyakran fordul elő az is, hogy olyan termékeken is alkalmazzák a mentességet jelölő szimbólumot, vagy megnevezést, amelyről mindenki egyértelműen tudja, hogy nem is tartalmazhat problémás alkotórészt. Egy szélsőséges példa, amikor egy tengeri sót tartalmazó csomagoláson valamilyen „mentes” logo, vagy felirat díszlik… mi lehet ennek az oka? Talán az, ha valaki igazán érzékeny, cöliákiás – annak minden búza – méreg. Ezért aztán az érintett igyekszik minden oldalról bebiztosítani magát. Ugyanakkor, a kereskedelmi csapda ott van: az adalékanyagokban többször is előfordulhat liszt, amit egy határérték alatt még feltüntetni sem kell az összetevők között….

gluténmentes, gluténmentes ár - magzsola.hu

Akik belerondítanak:

Sokat rontanak a helyzeten, és az érzékenyek hitelességén is, azok a gyártók által szponzorált befolyásoló emberek, hírességek, influencerek, celebek. akik megmondják a tutit… és sok, nem érzékeny személy szemében már-már nevetségessé teszik az ebben a betegségben szenvedőket. Jó példa erre az éttermek reakciója a gluténérzékeny vendégekkel kapcsolatban.  Hogy mit gondol a felszolgáló a rendelés felvétele közben, azt most tegyük félre egy kicsit…  a gond a következő: két féle étterem van:

  • 1. gluténmentes. Itt egyáltalán nem kerül be a konya légterébe búzaszármazék.
  • 2. nem gluténmentes konyha. Ez az előző ellenkezője. Itt bármennyire kitakarítanak, elszívnak, lemosnak mindent, a levegőből nem tudják kiszűrni az esetlegesen meglevő lisztszármazékot.

Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai - blogcikk

Tehát, hiába van az étlapon feltüntetve – törvényileg kötelező módon – az allergének összetevői, illetve, hogy egy adott étel tartalmazza-e ezeket, magában a feldolgozásban, és annak a helyén van a hiba.  Egy otthoni konyhához képest, egy forgalmas étterem, szálloda konyhája valóságos nagyüzem, gyár, hiszen nem 4-6 adag ételt készítenek, hanem ennek akár százszorosát. Így az egy önámítás, hazugság, ha valaki azt hiszi, hogy egy nem mentes étteremben nem áll fenn az esetleges allergiás tényező. Persze, lehet, hogy meg lehet ezt úszni, de talán nem érdemes kockáztatni – és el tudom képzelni, hogy ez milyen kellemetlen…. Még egy paraméter: Budapesten több, nagyon jó, mentes étterme is működik, vidéken is néhány… ezeket azonban jellemzően nem lehet nyereségesen üzemeltetni, a drágább alapanyagok, a teljes elkülönítés, és a kisebb adagszám fényében – legalábbis, szerintem. A fentiekkel kapcsolatban írtam is egy bejegyzést a FB-on üzemelő, mintegy 100000 tagot számláló GM konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportba:

Egy Facebook post:

"Mint volt vendéglátós, hadd írjak le egy aprócska tényt, ami felett mindenki igyekszik szemet hunyni;  Alapvetően az éttermek nincsenek, és vélhetően nem is lesznek felkészülve a mentes ételek készítésére. Miért? Mert ehhez TELJESEN elkülönített konyha kellene, edényekkel, előkészítéssel. Ez drága, és általában nincs is hely erre. Ha étterembe mégy, ami nem garantáltan elkülönítetten süt/főz, fennáll a szennyezés veszélye, még ha olyan ételt is rendelsz, ami -szerinted - mentes. ‼️Sokszor a személyzet is rosszul áll az ilyen kérésekhez, ez igaz, kérdés, hogy a főnök beszélt-e velük erről, van-e álláspontjuk? Szóval - szerintem - ne legyenek ilyesfajta illúzióid, mert csalódni fogsz. Persze, az érzékenységed mértéke is szerepet játszhat, és még akár szerencséd is lehet, bár én erre nem alapoznék....

És a  TREND:

Ezzel párhuzamosan egy másik trend is kibontakozott, nevezetesen, ezen termékek fogyasztása, annak ellenére, hogy a fogyasztó nem szenved olyan anyagcsere betegségben vagy allergiában, ami annak fogyasztását indokolná.  Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen termékekkel valami pluszhoz jutnak, vagy éppen a fogyasztásuk által sikerül elkerülniük az adott megbetegedést. Olyan ez, mintha folyamatos antibiotikum szedésével elkerülhetőek lennének a fertőző betegségek. (pedig ez ebben az esetben éppen csökkenti a később esetlegesen szükséges hatást). A diéta mindig egy forszírozott, a normál, alapállapottól kisebb-nagyobb mértékben, olykor lényegesen eltérő táplálkozási mód.  Egészséges szervezet számára, nem jár pozitív hatással, sőt lehetnek esetek, amikor kimondottan nem is kívánatos. Sok esetben érdemes figyelembe venni a termék szénhidrát tartlmát, illetve, glikémiás indexét is. (Erről itt, egy hasznos táblázattal kigészített blogbejegyzés)

Nagy pénz is van benne...

A gyártók természetes módon arra törekszenek, hogy az eredeti termékekhez hasonló helyettesítő terméket fejlesszenek. Mivel ebben azért van fejlődési lehetőség, és ezek a termékek drágábban is eladhatóak, az élelmiszer előállítók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezek megismertetésére, kihelyezésére. És a marketingre is költenek rendesen, az 2019-ben már persze, nem csak annyit jelet: Gyere, mert nálunk lehet ilyet kapni! ... esetleg: most akciós!... hanem sokkal finomabb módszerek is léteznek: bizalomépítés, pozícionálás, befolyásolás (ehhez kellenek a megmondó-emberek),... 

Agar agar, agaragar, agar-agar, alga, növényi zselésítő

Helyettesítés, és annak kérdései:

Ezeknél a termékeknél a búza-, rozs-, vagy árpa összetevők lecserélése általában csak úgy oldható meg, ha azok íz-. és állományképzésben betöltött szerepét valami mással helyettesítjük. Például tészták pékáruk esetében a nem szerkezetképző alapanyagok mellett Xantán gumit, guar gumit, agar-agart, vagy csillagfürt rostot, útifű maghéjat, szentjánoskenyér maglisztet alkalmaznak. Ezek önmagukban nagyon hasznosak, de válthatnak ki allergiás reakciókat. Biológiai értékében és élettani tulajdonságaiban is jelentősen eltérhet az eredeti a „mentes” változattól. Ez figyelhető meg a tejfehérje érzékenyek számára készített termékeknél.

A laktóz érzékenyek számára gyártott termékek esetében már egy kicsit más a helyzet. A tejcukor/laktóz normál esetében a bélflóra baktériumainak szaporodását segíti elő, de felszívódva részt vesz a szervezet a szervezet biológiai folyamataiban is.Természetes itt is lehetőség van valamilyen helyettesítésre, de a pótlás sohasem lehet teljes értékű. Rizsből, és egészséges, olajos magvakból törés/ turmixolás/áztatás után növényi tejhelyettesítők készíthetőek, vagy akár nálunk is készen, bio minőségben megvásárolhatóak.

Meglepő adatok:

A betegségek előfordulási aránya sem minden esetben tükrözik a fogyasztói igényeket. A gabona-, és a tejfehérjékkel szembeni érzékenység a felnőtt lakosság alig 1 %-át érinti, gyengébb, vagy erősebb laktóz intolerancia genetikai háttere Magyarországon a felnőttek kb. 40%-ánál  mutatható ki, bár tünetek csak az érintettek töredékénél figyelhető meg. 

És most jön a "DE":

Azonban vannak meglepő eredmények is, vannak, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják az étrendből a lisztet tartalmazó tartalmú ételeket.

Szorongás

Egy kutatás kimutatta, hogy a szorongás bizonyos formái csökkentek a búza elhagyásával. A gluténmentes étrend elsősorban a szociális fóbia és a pánikbetegség tüneteiben hozott javulást.

Depresszió

Azt is megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, depresszió. Ezek a tünetek már serdülők körében is megjelenhetnek, vélhetően a fel nem ismert betegség következtében. Az arra érzékenyeknél ugyanis a lisztfélék fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Agyblokk, vagy ködös agy

Így hívjuk azt a jelenséget, amikor úgy érzi, hogy nehezen koncentrál, nem tud visszaemlékezni bizonyos dolgokra, mintha az agya egy adott időszakot egy paraván mögött töltött volna. A …. jelenség oka lehet a liszt fogyasztása is, mely serkenti a szervezetben bizonyos gyulladást okozó antitestek termelődését, és ez okozza a mentális elmosódottságot.

Gyakori betegségek

Ha visszatérő fertőzések jelentkeznek, úgy érzi, hogy szinte alig gyógyult ki az egyik betegségből, máris egy másik miatt szenved, akkor érdemes érzékenységre is gyanakodni. Az arra érzékenyeknél ugyanis az elfogyasztott liszt, vagy az abból készült étel az immunrendszer megfelelő működését biztosító antitestekre is hat, ha pedig az immunrendszer működése nem megfelelő, akkor a betegségekre is fogékonyabbak lehetünk.

Afták, fekélyek a szájban

Ha a fájdalmas elváltozások gyakran jelennek meg a szájüregben, annak oka lehet élelmiszer érzékenység is. Fáradtság Mivel a szervezetünk folyamatosan „harcol” a számára feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ez rengeteg energiát vesz el, ami miatt krónikus fáradtságot érezhetünk.

Ízületi fájdalmak

Habár a glutén intolerancia kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a liszt által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Migrén

Egy vizsgálat megállapította, hogy migrénes panaszok gyakrabban jelentkeznek a lisztfélékre érzékenyek körében, tehát ez a tünet is lehet a betegség egyik megjelenési formája.

Mit tegyen, ha gluténérzékenységre gyanakszik?

Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus,…. elmondta, hogy a tünetek és a glutén közötti összefüggést nemcsak egy-egy kórház vizsgálta, a felsoroltak mellett is elég széles a szakirodalma. „A fenti kiragadott példák remélhetőleg felhívják a betegek figyelmét arra, hogy ilyen nem hasi tünetek mögött is lehet gyomor-bélrendszeri betegség. Ha azonban a felsorolt tünetek alapján úgy érzi, panaszait orvosolná a mentes étkezés, akkor sem javasolt előzetes kivizsgálás nélkül elkezdenie. Ha valaki hosszabb ideje küzd a felsorolt panaszok közül akár többel is, akkor első körben utána kell járni, hogy nincs-e egyéb betegség a háttérben.”

Hangulatingadozást, fáradtságot pajzsmirigybetegség is okozhat. Az ízületi fájdalmak hátterében autoimmun betegség is állhat, migrént neurológiai probléma is kiválthat. Ilyen esetekben csak felesleges anyagi kiadással jár, és közérzetünkben sem nem hoz javulást ez a fajta, mentes étkezést. Ezen ételek fogyasztásával összefüggő panaszokon belül is fontos tisztázni, hogy autoimmun betegségről, cöliákiáról van-e szó, vagy nem-cöliákiás gluténérzékenységről. Ha bebizonyosodik, hogy panaszaink valóban a glutén fogyasztásához köthetők, a diétát személyre szabottan, az egyéni igényeknek megfelelően, a hiányállapotok megelőzését biztosítva javasolt összeállítani..."

Akciós termékek - magzsola.hu