Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A gluténérzékenységnek lehetnek fokozatai?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.08.11 11:35
A gluténérzékenységnek lehetnek fokozatai?

A következő írás saját véleményemről szól, néhány szakértői idézettel, gondolattal együtt.

Vajon van-e a gluténérzékenységnek több fokozata is?

Szerintem van. A lappangó folyamatok felderítése nem egyszerű, sokszor nem is produkál erős tüneteket. Mivel a bélnyálkahártya az emberi immunrendszer legfontosabb része, egyensúlyának megbomlása más folyamatokra, szervekre is hatással van.

Dr. David Perlmutter –Gabonaagy c. könyve a fentiekkel kapcsolatban elég messzire megy:, és azt állítja: nemcsak a búzát, de mindenféle gabonaneműt ki kell irtanunk étrendünkből, mert az általuk okozott gyors vércukorszint-emelkedés tehető felelőssé az agyi károsodások széles spektrumáért. Szerinte ebből a nézőpontból a gluténmentes diétákban ajánlott és széles körben egészségesnek gondolt gabonahelyettesítők, "álgabonák" – mint a quinoa vagy az amaránt – épp olyan kártékonyak, mint a főmumusnak kikiáltott búza.

Ha a szénhidrátok okozta rombolást el akarjuk kerülni – viszi tovább a gondolatmenetet Perlmutter –, akkor kalóriabevitelünkben radikálisan meg kell változtatnunk a szénhidrátok, fehérjék és zsírok arányát.

(Forrás)

Visszatérve az elején említett fokozatokra: vannak akik teljesen ki kell, hogy hagyják életükből bármilyen, glutént tartalmazó élelmiszert, alapanyagot. Ők csakis GARANTÁLTAN gluténmentesen étkezhetnek. Az ilyen üzemek fenntartása, elkülönítése viszont jóval drágább, így maguk a termékek is drágábbak lesznek. Hiszen a teljes folyamatot ismerni kell, és a legnagyobb, keresztszennyeződési veszély éppen a betakarításnál, és az első, silós tárolásnál van. Ha itt búzával érintkezik pl. a zab, onnan lehet bármilyen izolált a feldolgozás, már késő. Itt viszont rögtön jön a kérdés: miért kerül  2x több pénzbe a garantáltan gluténmentes terrmék Ráadásul, ebből jóval kevesebbet adnak el, mint a hagyományos változatból. Tehát, magasabb az egy darab termék előállítási, szállítási költsége is. 

Azt se hagyjuk ki, hogy manapság tredni a gluténmentes táplálkozás. Nem vitatom ennek létjogosultságát, ezt mindenki maga dönti el, de vicces is lehet, hogy a divat-gluténérzékenyek ugyan nem esznek (fehér) kenyeret (sem), és ezt sokszor hangoztatják is, de egy süti, palacsinta, lángos néha (titokban) azért becsúszik..... 


És most némi szakmai anyag:

A gluténérzékenység első jelei: felszívódási zavarok A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet. A gluténérzékenység vagy cöliákia egész életen át tartó megbetegedés, aminek megszüntetése jelenleg nem lehetséges, de gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.

(Forrás)

A gluténérzékenység okai, kialakulása:

A leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, egyes esetekben a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint. A cöliakia a gliadin által kiváltott intolerancia, (azaz az emésztőrendszerünk nem tud ezekkel mit kezdeni. Zavar keletkezik a rendszerben.)

A gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.

A gluténérzékenység öröklődő.

Ha a családban már van gluténintoleranciás beteg, nagy a valószínűsége hogy a gluténérzékenység további családtagoknál is megjelenhet.
Ha az anya vagy apa gluténérzékeny, a gyermekeiknél lappangó formában 10%-ban, aktívan 2-3%-ban fordulhat elő.