Magyarország Tortája 2023-ban: Spicces Füge Respektus, és a Kikelet!
A Spicces füge respektus torta 2023-ban az ország tortája. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda mestere, Lakatos Pál alkotása, a „Spicces füge respektus” nevű torta nyerte el idén a Magyarország Tortája díjat, melyet augusztus 1- az Országház Vadásztermében adták át.
Az Ország Tortája versenyt minden évben nagy érdeklődés övezi. A torta megalkotása, kitalálása, megvalósítása egy művészi folyamat, egy alkotás, amihez a kiváló alapanyagokon kívül - szív és ihlet is kell.
Mind az induló cukrászdák, mind a szakmai zsűri is ( Magyar Cukrász Ipartestület ) várakozással tekint erre a versenyre. Végső soron a nagyközönség jár a legjobban, hiszen, mindenki megkósolhatja a díjnyertes tortákat. Ráadásul, Magyarország egész területén, hiszen a legjobb cukrászdák megkapják az eredeti receptet - amit persze, hétpecsétes titkokként kezelnek.
Nekem legalábbis, érdeklődésemre még az ismerős cukrászok sem voltak hajlandóak elárulni a tavalyi év nyertese, a Huncut Szilva Herceg pontos elkészítési módját.
A Magyarország Tortája 2023-ban: megmutatjuk a fő alapanyagokat:
Tehát az idei nyertes a Spicces Füge Respektus nevű alkotás lett. Már évek óta látható az a trend, hogy eleve a torta neve is meglepetés, amire mindenki felkapja a fejét. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda mestercukrásza, Lakatos Pál az alkotó. Persze, a pontos összetétel nem nyilvános, de pár biztos dolgot tudhatunk:
Tokaji aszú, friss füge és méz
- nos, ezek a meghatározó összetevői a győztes tortának. Az idén 17. alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája 2023-as kiírásában kötelező elem volt, hogy egy "hungarikum-listáról" kellett kiválasztani minimum egy alapanyagot.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke szerint a Spicces füge respektus torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, valamint egy lágy sós-karamellás mousse-ból és egy diós-karamellás ropogósból készül. A mandulaliszt még finombbaá teszi ezt a receptet.
Extraként kakaóbab töretet is tartalmaz. (ilyen nekünk is van, sőt valószínűleg ez a Callebaut alapanyagot használták fel hozzá)
A tokaji aszú, a meggyes füge-zselé, valamint az akácmézes tejcsokoládé egyvelegét a fehércsokis ganache és diós sablé korong egészíti ki.
OK, de mi az a Jocode?
A joconde tulajdonképpen egy francia alaprecept, sok tojást tartalmazó, vajjal dúsított, mandulaliszt alapú „piskóta”. Ez a francia "operadesszert" egyik alkotóeleme: hajszálvékony lapokat sütnek belőle, majd kávés vajkrémmel és csokoládé ganache-sal töltik meg a joconde-lapokat. TIPP: Ha otthon kicsit vastagabbra sütjük, lehet a torták alapja. Kihűlés közben sem törik, rugalmas, levegős marad, nagyon hálás tészta.
És mi a Mousse?
A könnyed, légies textúrájú hab, azaz a - franciául sokkalta elegánsabban hangzó - mousse (ejtsd: mussz). A francia csokoládéhab - egyszerűségében nagyszerű. Egy jó mousse elkészítéséhez csupán tojásfehérjére, csokoládéra és egy kevés cukorra van szükség. Lehet dúsítani sárgájával, tejszínnel is, de ha igazán könnyű desszertre vágyunk, akkor csupán e három alapanyagból is csodát hozhatunk létre.
Még egy fogalom: ganache:
A ganache ( magyarosan: ganázs ) egy krémfajta, ( magyarul gyakran párizsi krém ) a cukrászatban, ami az egyik alapvető, csokoládés krém. A ganache a későbbi felhasználástól függően több féle is lehet, de minden esetben jó minőségű csokoládéból és tejszínből készül. Ezek aránya 1:1.
Az ország tortája 2023-ban: SPICCES FÜGE RESPEKTUS
Magyarország Tortája 2023-ban A Spicces Füge Respektus. A torta mandulaliszt, sós karamella, kakaóbab-töret, akácméz, tejcsokoládé felhasználásával készült, és nevében a "spicces" kifejezés a tokaji aszús fügezselé bor tartalmára mutat.
Persze, a végére nem marad alkohol a tortában, így aztán a gyermekek is bátran fogyaszthatják – nyilatkozta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnök
A fővárosi Szent István-napi ünnepségsorozat alkalmával, idén is augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni majd a Magyarország győztes tortáját. 2023 év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig az ipartestület tagjai készíthetik csak el a tortákat.
A második helyezett torta Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített "Betyáros málna" lett, és a harmadik helyen a "Merengő", Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) tortája végzett.
Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban: Kikelet:
Lawal-Papp Zsófia makói Papp cukrászda cukrásza hozzáadott cukor nélkül készült tortaremeke nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét!
a Kikelet tortáról kiderült, hogy Lawal-Papp Zsófia ezt egy csepp fekete tea köré álmodta meg. Áfonyával és levendulával alakította ki az egyedi összhangot.
Ehhez került a torába a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás-citromos piskóta tesz teljessé.
Magyarország Cukormentes Tortája kategória versenyének második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök kézműves cukrászda cukrászainak "Tökmag málna" tortája, míg a harmadik pedig Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának "Randevú" nevű alkotása lett.