Édeskömény és póréhagyma krémleves
Ez a leves ízekben gazdag és finom, melegen és hidegen is jó. Jó tipp a hétköznapokban is. Kezdd apróra vágni a póréhagymát és burgonyát, ez lesz a leves alapja. A hosszan tartó, lassú főzés teljesen átalakítja az édesköményt, így lesz krémes, kanalazásra csábító.
Elkészítése egyszerű, és akár az ünnepi asztalon is különlegesség lehet. Mindenki szeretni, a nagymama és az unoka is nagykanállal szedheti. A díszítés is fontos, érdemes meghagyni az édeskömény apró leveleit erre a célra, de friss petrezselyem, kék, penészes sajt, vagy parmezán is illik hozzá.
Hozzávalók:
1 póréhagyma, apróra vágva
1 nagyobb édeskömény, apróra vágva (a leveleket a díszítéshez tartsuk fenn)
1 fej, apróra vágott burgonya
2 evőkanál vaj, vagy olívaolaj
1 pohár fehérbor (elhagyható)
500 ml leves alaplé, az előző napi levesből
200 ml főzőtejszín, vagy bio kókuszrém
ízlés szerint, só, bors
Elkészítése:
Előkészület: 7 perc
Főzési idő: 30 perc
1. Az apróra vágott póréhagymát és édesköményt és a burgonyát a vajon nagyon lassan, lefedve, körülbelül 10 percig megdinszteljük.
2. Időnként megkeverjük, és ügyeljünk arra, hogy ne ragadjon le.
3. Hozzáadjuk a fehérbort, és fedő nélkül 5 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk az alaplevet, és lefedve további 10 percig lassú tűzön pároljuk.
4. Merülőmixerrel símára keverjük, kb. 3 percig
5. Ezután a tejszínt a levesbe keverjük és fűszerezzük.
6. A tányérba szedve, a levesbe morzsolt kéksajtot, vagy reszelt parmezánt teszünk.
7. Az édeskömény apró leveleivel, metélőhagymával, vagy friss petrezselyemmel díszítjük.
receptötlet: https://www.riverford.co.uk/recipes/cream-of-fennel-soup