Nyári kapros zöldbableves
A zöldbab az egyik leginkább egészséges zöldségünk, levesnek, kicsit sűrítve, főzeléknek is ideális.
A nagyszerű dolgok általában egyszerűek. Mint ez a recept is, ami évek alatt azért kicsit alakult, formálódott. Javaslom, próbáld ki, főzd meg te is:
HOZZÁVALÓK:
20 - 30 dkg megtisztított, feldarabolt friss zöldbab
2 ek. extra szűz olívaolaj, vagy más zsiradék
1 megtisztított sárgarépa
1/2 zeller, zellerlevél
1/2 fej vöröshagyma
1 megtisztított fokhagymagerezd, esetleg fokhagyma granulátum
1 ek fehér rizsliszt
2 dL tejföl
fél csokor friss kapor
1 ek (alma)ecet
1 csipetnyi só
2 egész babérlevél
1/2 tk. őrölt kömény
ELKÉSZÍTÉS: A zsiradékon szokásosan megdinszteltem a zöldségeket, éppen csak roppanósra. MInél több(féle) zöldség, annál finomabb ízvilág. :-) Felöntöm kb. 1.2 L vízzel, és kb. 20 perc alatt puhára főzöm. Én csak a főzés vége felé teszem bele a fűszereket. Tejfölös habarást készítek, ebbe keverem a friss, összevágott kaprot. Amikor ezt beleteszem, éppen hogy csak néhány percig főzöm, takarékon. TIPP: rizsliszt helyett használható egy merőkanálnyi zöldség is , összeturmixolva, esetleg egy főtt burgonya. Ecet helyett friss citrommal lime-al is savanyítható. :-)
A leves tányérba kiszedve, esetleg még frissen vágott petrezselyemmel is díszíthető, hogy a szemnek, szívnek is kicsit kedvesebb legyen ez az egészséges nyári leves.