Spárgás, paradicsomos gnocchi, igazi tavaszi finomság
Tészta helyett próbáld ki a gnocchi-t. Ez a burgonyából készült gombócka akár köretként is megállja a helyét, most azonban tészta helyett használjuk. Magad is elkészítheted, de készen is vásárolható, akár fagyasztott formában is.
A tavaszi, friss spárga nagy ajándék. Egyik kedvencem a spárgakrém leves, most azonban egy egyszerű nagyszerű egytál étel receptjét mutatom be neked.
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g gnocchi
- 2 db paradicsom
- 10 dkg gomba
- 1 csomag spárga, én a zöldet jobban szeretem
- 1 fej nagyobb fokhagyma, apróra vágva
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál vaj
- só
- 2 dL Főzőtejszín, vagy bio rizs főzőkrém
Elkészítés:
1. Egy nagyobb fazékban kezdj vizet forralni. Amikor lobog, mehet bele a csipet só, és rakd bele a gnocchi-t, és főzd néhány percet, amíg a gombóckák felúsznak a víz tetejére.
2. Amikor fogkemény, szűrd le, csepegtesd le.
3. Olvassz fel egy evőkanál vajat, dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. ehhez is mehet egy kis só.
4. A spárgát pucold meg, a fás végét törd le, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. Rakd bele a spárgát, a feldarabolt gombát, és a feldarabolt paradicsomot is.
5. Most mehet bele a fokhagyma és a tejszín.
6. Párold így lassú tűzön, kb. öt percig.
7. Végül forgasd hozzá a gnocchi-t, és azzal is főzd egy kicsit.
8. Tálaláskor szórd meg reszelt parmezánnal.
Egy kis érdekesség:
Az olasz szó eredetileg a nocchio vagy a nocca (az előbbi fabütyköt, míg az utóbbi ujjpercet jelent) szóból eredeztethető, és a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről indult világhódító karrierje.
A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte.
Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap – ekkor került a családi asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot. Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.