Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Spárgás, paradicsomos gnocchi, igazi tavaszi finomság

étrend
hasznos
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2024.04.29 06:31
Spárgás, paradicsomos gnocchi, igazi tavaszi finomság

Tészta helyett próbáld ki a gnocchi-t. Ez a burgonyából készült gombócka akár köretként is megállja  a helyét, most azonban tészta helyett használjuk. Magad is elkészítheted, de készen is vásárolható, akár fagyasztott formában is. 

A tavaszi, friss spárga nagy ajándék. Egyik kedvencem a spárgakrém leves, most azonban egy egyszerű nagyszerű egytál étel receptjét mutatom be neked. 

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g gnocchi
  • 2 db paradicsom
  • 10 dkg gomba
  • 1 csomag spárga, én a zöldet jobban szeretem
  • 1 fej nagyobb fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dL Főzőtejszín, vagy bio rizs főzőkrém

Elkészítés:

1. Egy nagyobb fazékban kezdj vizet forralni. Amikor lobog, mehet bele a csipet só, és rakd bele a gnocchi-t, és főzd néhány percet, amíg a gombóckák felúsznak a víz tetejére.

2. Amikor fogkemény, szűrd le, csepegtesd le.

3. Olvassz fel egy evőkanál vajat, dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. ehhez is mehet egy kis só.

4. A spárgát pucold meg, a fás végét törd le, mosd meg, és vágd kisebb darabokra.  Rakd bele a spárgát, a feldarabolt gombát, és a feldarabolt paradicsomot is.

5. Most mehet bele a fokhagyma és a tejszín.

6. Párold így lassú tűzön, kb. öt percig.

7. Végül forgasd hozzá a gnocchi-t, és azzal is főzd egy kicsit.

8. Tálaláskor szórd meg reszelt parmezánnal.

Egy kis érdekesség: 

Az olasz szó eredetileg a nocchio vagy a nocca (az előbbi fabütyköt, míg az utóbbi ujjpercet jelent) szóból eredeztethető, és a Mediterráneumból, a mai Olaszország területéről indult világhódító karrierje.

A maihoz hasonló burgonyás gnocchit nagyjából az 1880-as évektől készítik Itália-szerte. 

Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap – ekkor került a családi asztalra a burgonyás gnocchi, megelőzve, a pénteki halnapot. Délebbre, Nápoly környékén gyakran kínálják a gnocchit hússal, gazdag paradicsommártással és mozzarellával.