Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Étcsokiba mártott gesztenyés rudacskák

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.10.05 12:49
Étcsokiba mártott gesztenyés rudacskák

Van néhány ízkombináció, ami mindig remekül működik. Az étcsoki remek, kicsit kesernyés íze remekül harmonizál a gesztenye lágyságával. Ez adta az ötletet ehhez a recepthez. 

Két tálcányi mennyiséget érdemes készíteni, mert gyorsan fogy, így a mennyiségeket így vedd figyelembe. Ha kevesebbet készítesz, arányosítsd ezeket. 

Mi kell a tésztához? 

10 dkg vaj

csipetnyi só

35 dkg liszt

2 dl, tej, vagy bio rizsital

5 dkg cukor, vagy 8 dkg eritrit

2 dkg friss élesztő

1 tojás a kenéshez.

A töltelékhez:

40 dkg édes gesztenyemassza

2-3 evőkanál jó minőségű rum, vagy aroma

1 dl Tej, vagy bio rizs ital

a díszítéshez: 

10- 15 dkg Callebaut étcsoki pasztilla, vagy jobb minőségű bevonó csokoládé

2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Kezdjünk neki!

1. a tésztához elmorzsoljuk a vajat a sót és a lisztet, majd a hideg tejjel összekeverjük a cukrot/eritritet, hozzáadjuk az élesztőt, egy egy egész tojással az egészet síma tésztává gyúrjuk. A befóliázott tésztacipót 15-20 percre betesszük a hűtőbe pihentetni. 

2. eközben a töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a rummal, és a tejjel, majd az egészet nyomózsákba töltjük. 

3. A hűtőből kivett tésztát lisztezett gyúródeszkán, vagy munkalapon 2-3 mm vastag, 30 x 40 -es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a felvert tojással. A nyomózsákból vékony csík gesztenyetölteléket nyomunk a hosszabbik széléhez, egyszer ráhajtjuk a tésztát,. majd elvágjuk. Nem olyan bonyolult ám,mint első olvasatra tűnik.! Ezt a műveletet kb. 4 x is,ismételjük.  az így kapott hosszabb rudakat 5- 6 cm-es darabokra vágjuk. 

4. a rudakat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és  170 Celsius fokra melegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután várjuk meg, míg kihűlnek. Ez idő alatt pihenésképpen tetszőlegesen lehet porszívózni, fürdőszobát takarítani, vagy inni egy kávét/teát. :-)  

5. A kihűlt rudacskák végeit vízgőz felett felolvasztott csokiba mártogatjuk (egy kis vajat lehet a csokiba dobni, attól kicsit fényesebb lesz a bevonat).

6. Óvatosan tálcára helyezzük a rudacskákat. Aki nagyon szereti az édes ízt, esetleg porcukorral meghintheti, én ettől eltekintettem . ettől még nagyon finom lett. :-) 

Az eritrit cukor arány - mi mennyi?