Étcsokiba mártott gesztenyés rudacskák
Van néhány ízkombináció, ami mindig remekül működik. Az étcsoki remek, kicsit kesernyés íze remekül harmonizál a gesztenye lágyságával. Ez adta az ötletet ehhez a recepthez.
Két tálcányi mennyiséget érdemes készíteni, mert gyorsan fogy, így a mennyiségeket így vedd figyelembe. Ha kevesebbet készítesz, arányosítsd ezeket.
Mi kell a tésztához?
10 dkg vaj
csipetnyi só
35 dkg liszt
2 dl, tej, vagy bio rizsital
5 dkg cukor, vagy 8 dkg eritrit
2 dkg friss élesztő
1 tojás a kenéshez.
A töltelékhez:
40 dkg édes gesztenyemassza
2-3 evőkanál jó minőségű rum, vagy aroma
1 dl Tej, vagy bio rizs ital
a díszítéshez:
10- 15 dkg Callebaut étcsoki pasztilla, vagy jobb minőségű bevonó csokoládé
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kezdjünk neki!
1. a tésztához elmorzsoljuk a vajat a sót és a lisztet, majd a hideg tejjel összekeverjük a cukrot/eritritet, hozzáadjuk az élesztőt, egy egy egész tojással az egészet síma tésztává gyúrjuk. A befóliázott tésztacipót 15-20 percre betesszük a hűtőbe pihentetni.
2. eközben a töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a rummal, és a tejjel, majd az egészet nyomózsákba töltjük.
3. A hűtőből kivett tésztát lisztezett gyúródeszkán, vagy munkalapon 2-3 mm vastag, 30 x 40 -es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a felvert tojással. A nyomózsákból vékony csík gesztenyetölteléket nyomunk a hosszabbik széléhez, egyszer ráhajtjuk a tésztát,. majd elvágjuk. Nem olyan bonyolult ám,mint első olvasatra tűnik.! Ezt a műveletet kb. 4 x is,ismételjük. az így kapott hosszabb rudakat 5- 6 cm-es darabokra vágjuk.
4. a rudakat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, és 170 Celsius fokra melegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután várjuk meg, míg kihűlnek. Ez idő alatt pihenésképpen tetszőlegesen lehet porszívózni, fürdőszobát takarítani, vagy inni egy kávét/teát. :-)
5. A kihűlt rudacskák végeit vízgőz felett felolvasztott csokiba mártogatjuk (egy kis vajat lehet a csokiba dobni, attól kicsit fényesebb lesz a bevonat).
6. Óvatosan tálcára helyezzük a rudacskákat. Aki nagyon szereti az édes ízt, esetleg porcukorral meghintheti, én ettől eltekintettem . ettől még nagyon finom lett. :-)