Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Jeruzsálemi kalács - Babka

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.04.20 11:36
Jeruzsálemi kalács - Babka

A lengyelországi zsidó konyha hagyományos süteménye, a Babka húsvétra ideális választás mivel kalács is, fonott is, csokis is - és mindemellett nagyon szép is! Most megmutatjuk hogyan készül lépésről lépésre.

HOZZÁVALÓK: 

A tésztához:
50 dkg átszitált liszt + a nyújtáshoz
12 dkg eritrit (cukor)
1 tasak (7 g) instant élesztőpor
1 csipet só
3 db tojás
12,5 dkg puha vaj + a formához
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg Callebaut étcsokoládé pasztilla
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
10 dkg tisztított, durvára tört dióbél
A sziruphoz:
15 dkg cukor

ELKÉSZÍTÉS

1. A tésztához a lisztet egy nagy keverőtálban összekeverjük a cukorral, az élesztőporral és a sóval. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadunk 1 dl hideg vizet, és tovább keverjük kb. 10 percig, amíg rugalmas, fényes tésztát kapunk. Olajjal vékonyan kikent üvegtálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

2. Másnap a töltelékhez a feldarabolt étcsokoládét és vajat gőz fölött együtt felolvasztjuk, majd a porcukorral és a kakaóporral csomómentesre keverjük. A diót durvára aprítjuk.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, és az egyik adagot visszatesszük a hűtőbe. A másik adagot lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk.A csokiréteget megszórjuk a dió felével, majd a széleket megkenjük vízzel, és a tésztát a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.A tekercset éles késsel hosszában félbevágjuk. Ezután a tésztadarabokat összefonjuk úgy, hogy minden tekerésnél a vágott felület nézzen felfelé. A fonat végeit összenyomjuk, és a kalácsot óvatosan átemeljük egy kikent gyümölcskenyérformába. 4. A másik adag tésztával megismételjük a műveleteket. A kalácsokat huzatmentes helyen kelesztjük 1 óra hosszat, majd a 180 fokra előmelegített sütő középső részében sütjük 35-40 percig. Közben a a cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk. Végül a forró kalácsokat megöntözzük a sziruppal, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

forrás: mindmegette.hu