Ha nem tudsz belépni új oldalunkra, kérj JELSZÓEMLÉKEZTETŐT arra az e-mail címre, amivel eredetileg regisztráltál.

A kapott jelszót érdemes kézzel, karakterenként beírni, nem másolni. 

Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Receptek

Posírozott tőkehalfilé zöldséges kuszkusszal

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.05.21 11:23
Posírozott tőkehalfilé zöldséges kuszkusszal

A posírozás fűszeres, általában savanykás lében, lassan, gyöngyözve forraló, rövid idejű főzés. Nem egy ördőngősség, hazánkban viszonylag mégis ismeretlen ez az eljárás. Főleg halakhoz ajánlják. 

Szükséges alapanyagok: 

6 szelet harcsafilé

1/2 citrom

3 szál sárgarépa

1 db póréhagyma

fekete egész bors ízlés szerint

3 db egész babérlevél

1 dL fehérbor

A hollandi mártáshoz:

2 tojás sárgája

1 dL növényi főzőzkrém, "rizstejszín", vagy kókuszkrém

1 csipet őrölt fehérbors

1 csipet reszelt szerecsendió

frissen vágott kapor és metélőhagyma

1 teáskanál vaj

A körethez:

15 dkg kuszkusz

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

némi himalaya só, őrölt bors

mirelt, vagy friss zöldségek


Először is, egy alaplevet készítünk. A halfiléket téglalap alakúra vágjuk, azaz, kicsit "formázzuk", a végeit levágjuk. A szabályos halszeleteket sózzuk-borsozzuk, és félretesszük.  A "nyesedékekből" és zöldségekből készítjük el az alaplevet:

Egy lábasba kb. 1 liter vizet teszünk fel, ebbe tesszük a haldarabokat, citromlevet, és reszelt citrom héját, fekete egész borsot, babérlevelet, vékonyra vágott póréhagymát, sárgarépát, és némi fehérbort. Főzzük az egészet készre, majd húzzuk félre a lábast.

Eközben kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 150 fokra.

Némi sárgarépát, póréhagymát vékonyra (julienne-re) vágjuk, és forró vízben, pár percig előfőzzük.

A halszeleteket elővesszük, és a fenti zöldségeket elosztva, feltekerjük, majd egy fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük.

Egy tűzálló tálba, vagy tepsibe öntsük bele az alaplevet, leszűrve, majd ebbe tegyük bele a haltekercseket úgy, hogy a lé teljesen ellepje ezeket.

A sütőben 150 fokon kb 20 perc alatt készül el a posírozott hal.

Közben készítsük el a hollandi mártást: vízgőz felett két tojássárgáját, növényi tejszínnel öntsünk fel, és keverjük habosra. A gőzről levéve, citromlével, őrölt fehérborssal, és őrölt szerecsendióval ízesítsük. Ezután olvasztott vajat öntünk hozzá, majd kaporral, metélőhagymával is ízesítsük.

A zöldséges kuszkuszhoz kb. kétszeres mennyiségű forró víz szükséges, melyet sóval, borssal, és némi extra szűz olívaolajjal ízesítünk, majd ebbe öntjük a kuszkuszt. 15 perc ltt magába szívja a vizet - és kész. Vajon párolt zöldséggel keverük össze és tálalható is!