Posírozott tőkehalfilé zöldséges kuszkusszal
A posírozás fűszeres, általában savanykás lében, lassan, gyöngyözve forraló, rövid idejű főzés. Nem egy ördőngősség, hazánkban viszonylag mégis ismeretlen ez az eljárás. Főleg halakhoz ajánlják.
Szükséges alapanyagok:
6 szelet harcsafilé
1/2 citrom
3 szál sárgarépa
1 db póréhagyma
fekete egész bors ízlés szerint
3 db egész babérlevél
1 dL fehérbor
A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
1 dL növényi főzőzkrém, "rizstejszín", vagy kókuszkrém
1 csipet őrölt fehérbors
1 csipet reszelt szerecsendió
frissen vágott kapor és metélőhagyma
1 teáskanál vaj
A körethez:
15 dkg kuszkusz
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
némi himalaya só, őrölt bors
mirelt, vagy friss zöldségek
Először is, egy alaplevet készítünk. A halfiléket téglalap alakúra vágjuk, azaz, kicsit "formázzuk", a végeit levágjuk. A szabályos halszeleteket sózzuk-borsozzuk, és félretesszük. A "nyesedékekből" és zöldségekből készítjük el az alaplevet:
Egy lábasba kb. 1 liter vizet teszünk fel, ebbe tesszük a haldarabokat, citromlevet, és reszelt citrom héját, fekete egész borsot, babérlevelet, vékonyra vágott póréhagymát, sárgarépát, és némi fehérbort. Főzzük az egészet készre, majd húzzuk félre a lábast.
Eközben kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 150 fokra.
Némi sárgarépát, póréhagymát vékonyra (julienne-re) vágjuk, és forró vízben, pár percig előfőzzük.
A halszeleteket elővesszük, és a fenti zöldségeket elosztva, feltekerjük, majd egy fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük.
Egy tűzálló tálba, vagy tepsibe öntsük bele az alaplevet, leszűrve, majd ebbe tegyük bele a haltekercseket úgy, hogy a lé teljesen ellepje ezeket.
A sütőben 150 fokon kb 20 perc alatt készül el a posírozott hal.
Közben készítsük el a hollandi mártást: vízgőz felett két tojássárgáját, növényi tejszínnel öntsünk fel, és keverjük habosra. A gőzről levéve, citromlével, őrölt fehérborssal, és őrölt szerecsendióval ízesítsük. Ezután olvasztott vajat öntünk hozzá, majd kaporral, metélőhagymával is ízesítsük.
A zöldséges kuszkuszhoz kb. kétszeres mennyiségű forró víz szükséges, melyet sóval, borssal, és némi extra szűz olívaolajjal ízesítünk, majd ebbe öntjük a kuszkuszt. 15 perc ltt magába szívja a vizet - és kész. Vajon párolt zöldséggel keverük össze és tálalható is!