Szamócás joghurt torta bodzával és keksszel
Nyáridőben senki sem szívesen áll a konyhai sütő mellett. Ilyenkor kerülnek elő a könnyű, egyszerű, sütés nélküli receptek, mint például ez a remek torta is.
Egy finom torta - sütés nélkül? Kicsit meglepően hangzik, de igaz. És tényleg nagyon fincsi, kipróbáltuk. Családunkban a születésnapokon kisfiunk kívánságára évekig csak csokoládétorta volt a jeles esemény édessége. Idén változtattunk ezen, és egy igazi júniusi finomságot készítettünk el:
Először is, készítsük el a keksz alapot:
- 100 g Gullon rostdús keksz, vagy vajas kesz, jól összetörve
- 60 g vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál eritrit, ( így a kettőt használva lett nekünk finom)
Töltelék:
- 4 db lapzselatin, vagy étkezési zselatin por.
- 1 db bio citrom
- 400 g sómentes krémsajt (mascarpone, Philadelpia)
- 100 mL bodzaszörp (ezt magunk főztük)
- 1 rúd vanilia, kikaparva
- 200 mL habtejszín, vagy bio rizs főzőkrém
- 1 evőkanál cukor (érdemes megkóstolni, és ízlés szerint édesíteni)
- 12-15 szem érett szamóca
1 comag piros tortazselé
Na, kezdjünk neki! A kekszet jól elmorzsoljuk, majd ehhez adjuk a felolvastott vajat. Ehhez adjuk hozzá a cukrot, és az édesítőt. Egy kb. 20 cm-.es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, ebbe beletesszük a keszalapot, és kézzel jól összenyomkodjuk, majd mehet a hűtőbe.
A krémhez a zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk. A bio citromot forró vízzel lemossuk, majd a héját lereszeljük.
A krémsajtot, a bodzaszörpöt, és a vaniliás cukrot összekeverjük, és rányomjuk fél citrom levét is.
A zselatint kinyomkodjuk, egy kis edényben kis sajtkrémet adunk hozzá, símára keverve mehet hozzá a többi sajtkrém is.
A tejszínt alaposan felverjük, és a krémhez adjuk. Ez mehet a kekszalapra a tortaformába. Szépen lesímítjuk, lés mehet vissza a hűtőbe, legalább 1 órára.
A szamócákat megmosva, felezve szépen rátesszük a a krém tetejére. Erre kell ügyesen ráönteni az időközben elkészítet tortazselét. És kész is. Igazán üdítő, nem túl édes, könnyű nyári torta - nem csak szülinapokra!