Kandírozott földieper, szamóca, amit nem csak kitűnő íze, hanem kedvező beltartalmi jellemzői miatt is ajánljuk. A tavasz egyik első gyümölcse a földieper termesztett változata az apró erdei szamóca. Ellenállhatatlanul finom, üdítő hatású, és vidám, mosolygós!
Vannak nemesített, nagyobb szemű verziói, de a legfinomabbak a kis méretű, erdőben termő, eredeti bokorról leszedett termések. Május végén, júniusban fordul termőre.
A hegyekben, ahol a fenyvesek ízes illata is gyarapítja értékeit, igazán július havában a legzamatosabb.
Hazánkban, Budapesttől északra, Leányfalu környékén néhány nemesített változata tavasztól kora őszig élvezhető.
Fogyasztása nem csak mennyei élvezet, de mellékhatások nélküli élvezet is, ráadásul tele van egészségünket támogató anyagokkal: Rengeteg A, B, C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot fluort és vasat tartalmaz.
Csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcs, a földieper is vértisztító és baktériumölő hatású. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, salaktalanító, vízhajtó, helyreállítja a bélflórát, jól hat fáradtság, idegesség ellen is. Fogyókúrákhoz remek és ajánlott gyümölcs és aszalt gyümölcse.
Fantasztikus lekvár főzhető belőle, fagyasztható is, bár így sokat veszít ízéből; mi szárítva, aszalva ajánljuk!
Egy angol mondás szerint: " ... kétségtelen, hogy a Jóisten teremthetett volna még jobb gyümölcsöt, de nem teremtett...."
Összetevők: aszalt földieper, cukor, étkezési sav: citromsav, aroma, színezék (E129), antioxidáns: kén-dioxid Ez utóbbi a gyermeke aktivitását, figyelmét kedvezőtelnül befolyásolhatja!
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia 1.532 kJ/ 366 kcal
Zsír: 1,5 g
amelyből telített zsírsavak 0,1 g
Szénhidrát: 84 g
amelyből cukrok 72 g
Rost 1 g
Fehérje 0,5 g
Só 0,01
Származási hely: Kína, vagy Thaiföld