A Maltitol, E965 a cukoralkoholok családdjába tartozó természetes édesítőszer. Energiatartalma 2,4 kcal/g, Gi-je 20-30 között van.
Édessége a cukor édességének75-90%-a. Jó alternatívája lehet a hagyományos répacukornak is.
Kukoricakeményítő alapú természetes édesítő, Kémiailag ez is a cukoralkoholokhoz tartozik, akárcsak az eritritol.
Kíméli a fogakat, sőt, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak, (kb. 2,4 kcal/g).
Mellékhatása nem ismert.
Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe (GI 20-30). A tiszta maltitol hasznosításához az emberi szervezet nem igényel inzulint. A napi energia, szénhidrátmennyiségbe szintén be kell számolni. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását.
A vízben jól oldódó maltitnak tisztán édes íze van, amely jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel.
Használata, javaslatok:
A maltit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők
Ezen kívül aromák és vitaminok hordozóanyagaként, valamint kozmetikumokban és dohánytermékekben is alkalmazzák.
Veszélytelennek számít.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.
Tápanyag tartalom 100 g termékben:
Energia : 240 kcal / 1008 kJ
Zsír: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
Szénhidrát/ Poliolok: 99,9 g
Származási hely: Kína