A kókuszpálma évezredek óta jelentős kultúrnövény a trópusok vidékein. Őshazája Melanézia, manapság leginkább Dél- és Kelet-Ázsiában, Brazíliában, valamint Nyugat- és Kelet Afrikában termesztik.
A kókuszdió csonthéjas gyümölcs, melynek zöld kérgét rögtön a szedés után eltávolítják. A termés magján három kör alakú bemélyedés, csírapórus található. Az érés 6., 7. hónapjában a dió belső ürege megtelik kókuszvízzel. Az érett termésekben ez megszilárdul, és ebből alakul ki a számunkra értékes fehér gyümölcshús, a kókuszbél.
A mag feltörése nem egyszerű, kell hozzá némi gyakorlat, jó pár vicces jelenet alapját adja ez a művelet.
A fehér kókuszbél íze jellegzetes, kicsit a dióra hasonlít, bár zsírtartalma jelentősen alacsonyabb. Fehérjéket, többféle, főleg B-vitaminokat, ásványi anyagokat, ezekből is több cinket és vasat tartalmaz.
A kókuszchips a kókuszbél a kopra szárított, szeletekre vágott változata.
Akár otthon is elkészíthető, ha megpróbálná, előtte EZT olvassa át
Összetevők: kókusz szeletek, antioxidáns: kén-dioxid
Származási hely: Fülöp Szigetek
Ismeri további kókuszból készült termékeinket?