Manapság a konyhák, a háztartás elengedhetetlen kiegészítője. Csomagolhatunk vele szendvicseket, a hűtőszerkénybe az illatok terjedése ellen is megfelelő, vagy megmaradt főtt, és sült ételeket, húsokat is elkülöníthetünk vele. Igazi jelentősége a sütésnél van, hiszen fényes oldalával visszaveri a hőt, így a párolni, sütni kívánt dolgokat lefedhetjük ezzel.
Jól alakítható, hajlítható, tiszta, higénikus csomagoló megoldás.
Érdemes a sütő alját is ezzel bélelni, jóval egyszerűbb a takarítása, tisztán tartása. Jó használt vesszük olyan rakott ételek, esetleg húsok készítésénél, melyeket először csak ezzel a fémfóliával letakarva sütünk, mag amikor már megpuhultak, a fóliát eltávolítva, kicsit rápirítunk, hogy szép színe is legyen a finomságoknak.
Vannak vékonyabb, és vastagabb alufólia kivitelek is, utóbbiak hasznát leginkább grillezésnél vesszük, nem lyukad ki olyan könnyen. 600 Celsius fokig hőálló. Savanyú jellegű élelmiszerekhez használata - ezek savtartalmánál fogva - nem ajánlott. További hasznos tippek olvashatóak, IDE kattintva.
Az alufólia alumínium ötvözetből készült, Európai Uniós előírások alapján.
Egységesen 29 cm-es szélességűek, a 100-m-es külön műanyag buborékfóliába csomagolva,a sérülések ellen. Ez alól kivétel az extra erős grill alufólia, ami 40 cm széles.Optimális a vastagsága is, hiszen, ha túl vékony a fólia, könnyen kilyukad, ha vastag, akkor pedig merevvé válik, nehezen kezelhető. Amúgy is, fő ellensége, ha megütődik a széle, mert akkor nem lehet szépen letekerni, ügyeskedni kell egy kicsit, hogy kikerüljük, letépjük a sérült részt.