A török lecsó, azaz a menemen!
A török lecsó, eredeti nevén, a menemen alapvetően hasonlít a magyar változathoz. Sok sok kaliforniai paprikából készül, és nincs benne kolbász.
A török lecsó, azaz, a menemen több tekintetben hasonlít a hazai változathoz. Kaliforniai paprikából készül, és nincs benne kolbász.
Az ízletes, fincsi török lecsó, a menemen tök egyszerű alapanyagokból készítehtő el:
Csak sok paprika, paradicsom, valamint tojás és fűszerek alkotják.
Bár az interneten található füstölt szalonnás alappal készülő, vagy éppen kolbásszal turbózott verzió is, az eredeti, muszlim törökök hagyományos változatba biztos, hogy nem tennének bele ilyesmit.
Menemen - a török lecsó
Hozzávalók 4 személy részére:
- 4 db tojás
- 4 közepes paradicsom
- 2 darab kápia paprika
- 2 vöröshagyma, apróra darabolva
- 1 teáskanálnyi morzsolt, vagy friss bazsalikom, vagy oregano
- 1 teáskanálnyi füstölt paprika
- só
- némi színes bors
- némi olívaolaj
- késhegynyi fűszerpaprika
Elkészítés:
Először is, az apróra darabolt hagymát serpenyőben, kevés olajon párold üvegesre.
Húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, majd tedd bele a kockákra vágott kalofirinai/kápia paprikát és a feldarabolt, kockázott paradicsomot.
Szórd meg ügyesen oregánóval, sóval, borssal, ízlés szerint chilivel, és tedd vissza a tűzre.
15 perc alatt főzd össze fedő alatt, alacsony lángon/hőfokon.
Ennyi elég a paradicsomnak, hogy levet eresszen, és sűrű, finom szaft keletkezzen belőle.
A végén üsd rá a tojásokat, és várj egy rövid időt, amíg lágyra sülnek.
Bombabiztos megoldás: süsd meg külön a tükörtojásokat, és azt tedd a tetejére.