Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Jamie Oliver tízperces garnélás spagettije, extrákkal

étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.01.12 17:26
Jamie Oliver tízperces garnélás spagettije, extrákkal

Az Olasz kaják szakácskönyvben található Jamie Oliver egy hihetetlenül gyors, valóban 10-15 perc alatt elkészíthető  rukkolás, garnélás, spagettije, amit eredetileg Palermóban, a La Gondola nevű kisvendéglőben kóstolt először.

A garlélás tíz perces spagetti receptjét Jamie azért kedveli ennyire, mert tényleg igazán könnyen elkészíthető, és ízei harmonizálnak.  Ráadásul, nem kell a tengerparton élnünk, ha az alapanyagokat nézzük -  fagyasztott garnélát is felhasználhatunk hozzá, de ebben az esetben, első lépésként, szobahőmérsékleten ki kell olvasztanunk.

Jamie receptjét megfőzve, azt kell mondanunk, ha lépésről lépésre haladunk,  és tényleg nem akarunk semmin sem változtatni a hozzávalók mennyiségén, akkor a végeredmény ZSENIÁLIS lesz. Például, elsőre, elképesztően soknak tűnt, hogy a szószba tényleg egy teljes citrom levét belefacsarjam, így csak a felét tettem bele.

A végén azonban az utolsó kóstoláskor mégiscsak belenyomtam a másik felét is, és, bevallom, valóban szükség is volt rá, mert volt egy kis hiányérzetem az ízek teljességében, harmóniájában. Nos, a plusz savasság, nagyon jót tett a szósznak is és a garnélának is.

Tehát, ez egy ELRONTHATATLAN recept. 

A szósz pontosan annyi idő alatt készült el, amíg a tészta megfőtt, szóval, csak egyet javasolhatok: FŐZD MEG TE IS!

Hozzávalók:

  • 500 g spaghetti tészta, nem baj, ha eredeti olasz, durumlisztből készül, pl. Barilla
  • a szokásos só, bors, olívaolaj
  • 2 gerezd, megtisztított, apró vágott, vagy kinyomott fokhagyma
  • 1 db szárított, morzsolt piros csilipaprika
  • 400 g fagyasztott, nyers garnéla, előtte engeddi ki 30 percig.
  • 1 pohár fehérbor (az ételbe kell, ne idd meg) :-)
  • 2 evőkanál sűrített, vagy hámozott paradicsom
  • 1 evőkanálnyi curry paszta
  • 1 egész bio citrom kinyomott leve és, lereszelt héja
  • 2 maréknyi durvára vágott rukkola (opcionális)

Elkészítése:

1. A tésztát lobogó, sós vízben főzd meg, eközben egy serpenyőben olívaolajat hevítesz, majd rádobod a zúzott fokhagymát és a csilit. Vigyázz, ne égjen meg,  majd néhány pillanat múlva hozzáteszed a garnélát -  és egy percig együtt pirítod az egészet.

2. Mehet bele a fehérbor, majd a paradicsompüré, és főzd együtt,1-2  percig.

3. Extra: most keverd bele a curry pasztát, ettől kissé csípős lesz.

3. Közben szűrd le a tésztát, és egy kevés főzőlevet önts a szószhoz.

4. Ezután a tésztát öntsd rá a szószra, és facsard rá az összes citromlevet. Keverd hozzá a rukkola felét. Kóstolás után sózd és borsozd, ha szükséges.

5. Tálalhatod is, végül szórj rá kevés reszelt citromhéjat, és a rukkola másik felét.

Atom egyszerű, nem? És működik! 

Itt a recept angol nyelvű videója, de nem kell feltétlenül jól beszélned, értened a nyelvet, egyértelmű. Nézd meg: 

eredeti recept: https://roadster.hu/jamie-oliver-garnelas-spagetti/